Cook it! / Today I love

Τea post!


 

Τσάι

Ας αρχίσουμε απο τα βασικά!

Ρόφημα που παρασκευάζεται απο την εμβάπτιση φύλλων σε καυτό νερό.  

Μαύρο, oolong, πράσινο, λευκό!                                                                                                  
Όλα προέρχονται απο το ίδιο φυτό

Καμέλια η σινική – Camellia sinensis,                                                                                       
με μόνη διαφορά τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Το μαύρο τσάι είναι το πιο διαδεδομένο. Υφίσταται ολική ζύμωση, το χρώμα και η έντονη γεύση του οφείλονται στην πλήρη οξείδωση των φύλλων του. Έχει το υψηλότερο επίπεδο καφεΐνης γι’ αυτό και ενδείκνυται για πρωϊνό ρόφημα. Χώρες παραγωγής: Ινδία, Κίνα, Σρι Λάνκα (Κεϋλάνη, το περίφημο Ceylon tea), Τουρκία.

Διασημότητες που όλοι έχουμε ακουστά!
Εnglish Βreakfast,
χαρμάνι που συνδιάζει μαύρα τσάγια διαφορετικών ποικιλιών και προελεύσεων για πλούσιο και δυνατό αποτέλεσμα.

Earl Grey
, αρωματισμένο με αιθέριο έλαιο περγαμόντου.

 

Το Οolong/Wulong (Oύλονγκ), είναι τσάι μερικής ζύμωσης με επίπεδο οξείδωσης που ποικίλλει και βρίσκεται μεταξύ μαύρου και πράσινου. Παράγεται κυρίως σε Κίνα και Ταϊβάν.

  Το πράσινο τσάι υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία και το επίπεδο οξείδωσης του είναι πολύ μικρό. Φημίζεται για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πράσινου τσαγιού με την Κίνα και Ιαπωνία να πρωτοστατούν σε ποσότητα και ποιότητα.

                                     

Μια εμβόλιμη αναφορά!

Μην ξεχνάμε οτι η προέλευση του τσαγιού είναι κινεζική (σύμφωνα με το θρύλο που θέλει τον άνεμο να ρίχνει φύλλα Camellia Sinensis στο φλυτζάνι του αυτοκράτορα) και η ηλικία του σχεδόν 5.000 χρόνια! Μια αναδρομή της ιστορίας-πορείας του τσαγιού εδώ

Στην Ιαπωνική κουλτούρα το τσάι (από την παρασκευή μέχρι το σερβίρισμα και την πόση) αποτελεί ιεροτελεστία. Είναι συνδεδεμένο με την αισθητική της αρμονίας που διαπνέει την Ιαπωνική φιλοσοφία. Κλασσικό ανάγνωσμα αποτελεί το «Βιβλίο του Τσαγιού» του Kakuzo Okakura.

Οι Βρετανοί επίσης το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ρουτίνας, με τον όρο teatime να αναφέρεται συνήθως σε ένα ελαφρύ γεύμα ή ποικιλία γλυκισμάτων (ανάλογα με την ώρα της ημέρας) συνοδευόμενο από τσάι παντρεμένο με λεμόνι και γάλα.

Στην Τουρκία χρησιμοποιούν μια ειδική “διόροφη” τσαγιέρα, (çaydanlık)! Σερβίρεται σε μικρά γυάλινα ποτηράκια συνοδεία κύβων ζάχαρης.

Στις Αραβικές χώρες το τσάι πλαισιώνει κάθε είδους κοινωνική περίσταση.

Στην Ινδία πίνεται δυνατό, πολύ γλυκό, με γάλα και μπαχαρικά.

Στη Ρωσία χρησιμοποιούν ζεστό νερό απο το σαμοβάρι για να το αναμείξουν με δυνατό συμπυκνωμένο τσάι. Το πίνουν με λεμόνι και ζάχαρη ή μαρμελάδα!

                                     

Το λευκό τσάι συλλέγεται νωρίς, πριν το φυτό ανθίσει. Μπουμπούκια και νεαρά φύλλα δεν αφήνονται να οξειδωθούν καθόλου. Είναι το σπανιότερο τσάι, ανοιχτόχρωμο με απαλό άρωμα και συγκεντρώνει τις πιο ευεργετικές ιδιότητες.

                                     

                                                       

                                               

                                       Τα βήματα επεξεργασίας για κάθε τύπο τσαγιού.

                                               

Rooibos/κόκκινο τσάι. Το αναφέρουμε ξεχωριστά γιατί αποτελεί βότανο, κατάγεται απο την Αφρική και τον ομώνυμο θάμνο αλλά συνηθίζεται η ονομασία κόκκινο τσάι. Δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη και η γεύση του είναι γλυκιά. Ταιριάζει πολύ με βανίλια και μπαχαρικά.

                                                       

Αρωματικά τσάγια. Ανεξαρτήτως «χρώματος» τα τσάγια γίνονται πολύ ενδιαφέροντα και προσιτά (για όσους θέλουμε τσαχπινιές!) όταν αρωματίζονται  ή συνδιάζονται με αποξηραμένα φρούτα, καρπούς, μπαχαρικά και βότανα σε ευωδιαστά χαρμάνια.

Ευεργετικές Ιδιότητες :
Tόνωση του οργανισμού, συγκέντρωση του νου, καταπολέμηση του στρές και της κόπωσης, προστασία από τον καρκίνο, θωράκιση της καρδιάς, παρεμπόδιση του γήρατος και αστραφτερό χαμόγελο!

Ειδική μνεία στο δικό μας «τσάι» του βουνού!
Βότανο του γένους Σιδηρίτης (Sideritis), φυτρώνει σε ορεινές μεσογειακές περιοχές. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες το κατέστησαν δημοφιλές αφέψημα για τους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων.

Στην πράξη! Λίγα λόγια από μια απλή fan 😉

Προτιμάμε το τσάι με ολόκληρα τα φύλλα του, όχι συσκευασμένα φακελάκια που περιέχουν θρίμματα/σκόνη χαμηλότερης ποιότητας και συχνά τεχνητά αρώματα.

Είτε χρησιμοποιούμε τσαγιέρα είτε ατομικά σουρωτήρια, έχει σημασία η ποσότητα φύλλων που επιλέγουμε. Εξαρτάται απο την προτίμηση μας, πόσο έντονη γεύση θέλουμε αλλά μια ένδειξη που ίσως βοηθάει είναι μια «πρέζα» (σε αντιστοιχία του αλατιού) ανά άτομο. Ναι, τόσο λίγο! Και φυσικά πειραματισμός.

Επίσης σημαντικά:                                                                                      

Η θερμοκρασία του νερού.
Πάντα θερμαίνουμε το νερό χωριστά.
Για το μαύρο τσαί μόλις το νερό πάρει βράση μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε .Στην περίπτωση του πράσινου και λευκού περιμένουμε 2 λεπτά καθώς απαιτούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ο χρόνος παραμονής του τσαγιού πριν το απομακρύνουμε.                                                  
Ενδεικτικά, μαύρο τσάι/rooibos 3-5 λεπτά, πράσινο 2-4 λεπτά, λευκό 4-8 λεπτά.
Το κατώτερο όριο μπορεί να τροποποιηθεί (αρχίζουμε να δοκιμάζουμε στα 2 λεπτά) και αφορά την προτίμηση μας, το ανώτερο αν ξεπεραστεί καταλήγει σε πίκρισμα.                                                     Ειδικά για το πράσινο (σκέτο) τσάι ένας τρόπος για αποφυγή πικρίσματος και πιο απαλό άρωμα είναι να πετιέται η πρώτη δόση και με τα ήδη χρησιμοποιημένα φύλλα να γίνεται μια δεύτερη.


Μαγαζιά αφιερωμένα στο τσάι! Οι ιστοσελίδες περιέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε είδος αλλά και λεπτομερή περιγραφή για τα συστατικά των χαρμανιών.

tea.gr

tsai.gr  (μόνο online)

tearoute.gr

 

Ως συχνή επισκέπτης του μαγαζιού «το τσάι» προτείνω τα must! :

Λευκός άγγελος, λευκό αρωματικό τσάι,
Μικρός Πρίγκιπας
(δεν περιέχει τσάι, είναι μίγμα φρούτων)
Πράσινο τσάι με φρούτα του δάσους
Ιδιαίτερη γεύση το Rooibos Πορτοκάλι & Τσίλι
                                                                                       
Για τους λάτρεις της καραμέλας Πράσινο τσάι με ολόκληρα κομμάτια καραμέλας

Για μια πραγματική εμπειρία τεϊοποσίας όπου το κάθε τσάι ανάλογα με τον τύπο και την χώρα προέλευσης σερβίρεται στην δική του τσαγιέρα (πορσελάνινη/μαντεμένια/πήλινη/γυάλινη) συνοδεία χρονόμετρου για την απομάκρυνση του από το νερό επισκεφτείτε την
τσαγερία «Το Τσάι»,
Λυκαβηττού & Αλεξάνδρου Σούτσου 19, Κολωνάκι.


Δυο ακόμα άρθρα για το τσάι
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.8410.asp     

http://typosnyxterinos.blogspot.gr/2006/11/camellia-sinensis.html

Το baraka.gr προτείνει επιδόρπιο,

Κρέμα Τσαγιού με Δαμάσκηνα

Υλικά για 4 άτομα:
4 φύλλα άσπρη ζελατίνα
50gr έτοιμο βρασμένο μαύρο τσάι Earl Gray
100 gr. ζάχαρη
3 κρόκους αυγού
100γρ. γάλα
200 γρ. γλυκιά κρέμα γάλακτος
μισή δόση βανίλια
ένα ποτήρι Armagnac με το οποίο μουσκεύετε
10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση
1. Μαλακώνετε 3 φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό.
2. Χτυπάτε με μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους να γίνουν αφρός. Βράστε τα 50 γρ. έτοιμο (υγρό) τσάι, με 50 γρ. κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη βανίλια. Παίρνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
3. Ρίχνετε ανακατεύοντας ελαφρά το χτυπημένο αφρό του αυγού. Προσθέτετε τη μαλακωμένη ζελατίνα όσο είναι ακόμα ζεστή.
4. Μέχρι να αρχίσει να πήζει, χτυπήστε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και προσθέστε την, ανακατεύοντας προσεκτικά.
5. Στραγγίξετε τα δαμάσκηνα, κόψτε τα μισά σε μικρά κομματάκια και ανακατέψτε τα μέσα στην κρέμα. Τα άλλα μισά χρησιμοποιήστε τα για γαρνίρισμα.
6. Μαλακώνετε το άλλο φύλο ζελατίνας σε κρύο νερό και διαλύστε το σε 125 γρ. ζεστού Armagnac. Aφήστε το να κρυώσει και χύστε το πάνω από την κρέμα.
7. Βάλτε την να κρυώσει για να σερβιριστεί.

 

Advertisements

12 thoughts on “Τea post!

  1. Παράθεμα: Σοκολατένια Muffins | tsoupress

  2. Telio arthro elenmilo!
    Sosti epistimi! To kserete idi alla sas to ipenthimizo; H diadikasia tou tsagiou stin aglia den afora kai poli to tsai ayto kat’ ayto alla oooooooles oi ipolipes lixoudies pou to peritrigirizoun. To thema einai to idio to periexomeno ton flitzanion na ta episkiazei. Kai me tis simvoules aytes, sigoura tha to kanei!

    Μου αρέσει!

  3. Παράθεμα: ΚΡΙΣΗ τί είναι αυτό; | tsoupress

  4. Παράθεμα: Η τρίτη συνάντηση των tsoupress (11/04/13)/ Our third meeting (11/04/13) | tsoupress

  5. Παράθεμα: 5 Ιουνίου – Ημέρα Περιβάλλοντος (+εκδηλώσεις) | tsoupress

  6. Παράθεμα: 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (+εκδηλώσεις) | tsoupress

  7. Παράθεμα: Ήρθε η ώρα τους – Χειμωνιάτικα τσάγια! / Special edition: Winter tea (new arrivals n’classics) | tsoupress

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s