Do it yourself / House & Deco crush / Organize me

Gallery wall – Στόλισε τον τοίχο σου με ΚΑΔΡΑ και βρές το στίλ σου


Αν είσαι και εσύ πνεύμα ανήσυχο, ψάχνεις συνέχεια ιδέες και τρόπους για να αλλάξεις το χώρο σου, έχεις καλλιτεχνική διάθεση και θέλεις να βρείς έναν τρόπο να την εκφράσεις, τότε είσαι στο σωστό blog και ακόμη καλύτερα στο σωστό άρθρο… Σε νιώθω απόλυτα! Γι’ αυτό το λόγο μπορεί αυτό να είναι το επόμενο project σου…

/My lovely friend this is a post written especially for you because i know how much you love art and photographs. I know that you want to hang them in every wall of your lovely house! And you are right! I agree with you so that is the reason why i want to help you find the best way of hanging frames. This will explain the kind of style you are in love! Enjoy…

Εμένα δε μ΄αρέσει να βλέπω απέναντί μου έναν κενό ή βαρετό τοίχο, εσένα; Αν δε σ’ αρέσει ούτε εσένα, τότε ας το αντιμετωπίσουμε μαζί! Συμφωνούμε λοιπόν οτι ένας τοίχος στολισμένος με κάδρα πάντα δίνει πολλά συν (+) σε ένα χώρο! Είναι ένας ωραίος τρόπος να δημιουργήσεις εύκολα και χωρίς πολύ κόστος ένα μεγάλο οπτικό ερέθισμα που θα είναι το κέντρο της προσοχής ολόκληρου του σπιτιού. Οι καλεσμένοι σου θα θαυμάζουν την προτοτυπία και τη δημιουργικότητά σου, θα προσπαθούν να κατανοήσουν την άποψη που θέλεις να εκφράσεις, το ύφος της διακόσμησης που θέλεις να δώσεις στο χώρο σου. Κάνε λοιπόν την έκπληξη… 🙂

Τί λές; Αρχίζουμε; Νιώσε για λίγο σαν έφηβος που διακοσμεί το δωμάτιό του, με τη μόνη διαφορά οτι τώρα διακοσμείς το σπίτι σου και τόλμισε να τονίσεις έναν άδειο τοίχο. Μην περιοριστείς σε ένα μοναδικό κάδρο, πόστερ ή πίνακα ζωγραφικής που απλά κρέμεται στον τοίχο χωρίς νόημα, φτιάξε μια σύνθεση και προχώρησε τη λίγο περισσότερο, αξιοποιόντας μερικές απο τις ιδέες που σου δίνω στη συνέχεια.

Βήμα 1: Εντόπισε τον τοίχο που θέλεις να διακοσμήσεις. Καθάρισέ τον καλά και αν χρειαστεί περασέ τον με ένα χέρι ακρυλικό χρώμα για να τον ζωντανέψεις ή απλά να του αλλάξεις χρώμα (χρώμα φόντου), σύμφωνα πάντα με το στίλ που θέλεις να δώσεις. Να σκέφτεσαι οτι ο τοίχος σου είναι ο καμβάς σου!

Βήμα 2: Σχεδίασε σε χαρτί με κλίμακα ή σε ειδικό πρόγραμμα του υπολογιστή (photoshop, corel draw κ.α.), τον τοίχο και τα έπιπλα που τον περιβάλλουν. Σκέψου το ύφος και φαντάσου το στίλ που θέλεις να δώσεις σε αυτόν το χώρο. Ο τοίχος σου μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. ταινίες, μουσική, συνταγές) ή μια αφηρημένη ιδέα (μοτίβα, φράσεις, φωτογραφίες), να αποτελείται απο ένα έργο τέχνης μέσα σε κάδρο ή μια σύνθεση απο κορνίζες με εικόνες ή/και φράσεις και άλλα αντικείμενα, όπως ρολόγια, ημερολόγια,  καθρέπτες, εισητήρια, διαφημιστικά πόστερ και κάρτες, αναμνήσεις. Διάλεξε τα χρώματα και αποφάσισε τις διαστάσεις και τον αριθμό των κάδρων που θα τοποθετήσεις. Πρόσεξε μην το παρακάνεις απο τον ενθουσιασμό σου! Φτιάξε μερικά πρόχειρα σχέδια και διάλεξε το Νο 1!

Βήμα 3: Οργανώσου… Πού θα βρείς κορνίζες και αφίσες; Μπορείς να είναι το αναμνηστικό απο ένα ταξίδι σου, να φτιάξεις μόνος σου στον υπολογιστή ή να κάνεις το δικό σου κολλάζ και να χρησιμοποιήσεις διάφορα υλικά. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ψάξεις σε μαγαζιά με αφίσες, μουσεία, σινεμά, να παραγγείλεις σε on-line καταστήματα όπως το Poster Frame Depot και το www.iamtomyk.com του designer TomyK (διαβάστε το άρθρο μας «Μα ποιός είναι ο TomyK) ή ακόμα να τυπώσεις σε ειδικό χαρτί εικόνες απο το internet (σε μεγάλη ανάλυση) και δικές σου φωτογραφίες. Μετά βάλ’ τα σε απλές κορνίζες, αν θέλεις ένα πιο λιτό/μίνιμαλ αποτέλεσμα που συγκεντρώνει τα βλέματα μόνο στο θέμα σου, διαφορετικά για κάτι πιο προτότυπο, θεατρικό και vintage, διάλεξε μια-δύο περίτεχνες ξύλινες κορνίζες σε ένα σύνολο απλών κάδρων απο Ikea. Πειραματήσου!newpaper-frame

Βήμα 4: Όταν όλα είναι έτοιμα, αυτό που ακολουθεί είναι η τοποθέτηση των κάδρων. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Βάλ’ τα όλα στο πάτωμα και κάνε συνδιασμούς για μια ασύμμετρη διάταξη. Θα σε βοηθήσει πολύ αν κόψεις σε χαρτί εφημερίδας τις διαστάσεις των κάδρων σου και της κολλήσεις στον τοίχο για να έχεις μια ιδέα πριν ανοίξεις τρύπες. Ένα μυστικό που κάνουν οι διακοσμητές για να φτιάξουν μια σύνθεση απο ανεξαρτήτου μεγέθους κάδρα είναι να έχουν στο μυαλό τους τη διάταξη τοποθετημένη πάνω σε ένα κοινό άξονα, π.χ. το κάτω άκρο όλων των κάδρων να είναι σε μια υποθετική γραμμή.

Γενικός κανόνας για την τοποθέτηση ενός κάδρου είναι το μέσον/κέντρο του να βρίσκεται στη θέση των ματιών μας όταν είμαστε όρθιοι π.χ. για ένα μέσο ύψος γυναίκας/άνδρα το μέσον του κάδρου πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 1,45 μ. απο το πάτωμα.bed051176b6067d46190092e7989a402

Αν όμως θέλεις να κρεμάσεις μια ομάδα κάδρων, το μυστικό είναι να κρεμάσεις πρώτα το κεντρικό κάδρο της σύνθεσής σου, ώστε το κέντρο του να είναι σε ύψος 1,45 μ. απο το πάτωμα, δηλαδή στο ύψος των ματιών σου. Γύρω απο αυτό κρέμασε τα υπόλοιπα κάδρα αρχίζοντας απο το κέντρο της σύνθεσης και προς τα έξω.

Συνηθίζεται η απόσταση μεταξύ των κάδρων μιας σύνθεσης να κυμαίνεται μεταξύ του πλάτους του κάδρου και περίπου 12 cm. Αν είναι περισσότερα cm μπορεί η σύνθεση να φαίνεται χαώδης και σκόρπια. Δοκιμάστε το…

Και ένα τρίκ: Για να αποφύγεις να ξεκολλήσει ο σοβάς του τοίχου όταν καρφώσεις ένα κάδρο αυτό που μπορείς να κάνεις είναι πρώτα ένα μικρό σημάδι με μολίβι και μετά να κολλήσεις εκεί ένα σελοτέιπ και τέλος να καρφώσεις το καρφί, ώστε να μπορέσει να συγκρατηθεί ο σοβάς στη θέση του.

Διάβασε αν θέλεις το άρθρο μας για τα «άδεια κάδρα» και τα άρθρα του rdeco εδώ και εδώ και του blog Design Formula , για την τοποθέτηση των κάδρων σου!

Για να μην σε ζαλίσω άλλο ας περάσουμε στα παραδείγματα και προσπάθησε να βρείς το στίλ που σου ταιριάζει (pop, mix n’ mach, minimal, retro, romantic, classic, nostalgic, teen, kinky, gipsy)

1. Κάδραρε αφίσες ή φράσεις που σου φτιάχνουν τη διάθεση ή έχουν ένα βαθυστόχαστο νόημα και κρέμασέ τες σε περίοπτη θέση ή απλά τοποθέτησέ τες σε κάποιο ράφι. Μπορείς να πάρεις και άλλες ιδέες για φράσεις απο το post μας «framed quotes«.

dfgt

KEEP-CALM-AND-CARRY-ON

2. Γιατί όχι να μην καδράρεις κάποιον (μαύρο-)πίνακα στον οποίο θα γράφεις τα πράγματα που πρέπει να κάνεις ή νόστιμες συνταγές.

frame5

3. Κάδραρε μεγάλες φωτογραφίες απο οικογενειακές στιγμές ή εικόνες με απλή κορνίζα και θα έχεις ένα αποτέλεσμα που θα αιχμαλωτήσει τα βλέμματα (classic και minimal)

Skjermbilde 2011-01-30 kl_ 16_46_38

ellen-pompeo-hollywood-home-ED0510-04

3AC94B0135C9DCC215B16FF6EB5FC680

4. Όταν έχεις ίδιου μεγέθους κάδρα μπορείς να τα βάλεις σε μοτίβο καννάβου για ενα ισορροπημένο στίλ. Βάλε απλή κορνίζα για να μην τα βαρύνεις. Ωραίο μίνιμαλ αποτέλεσμα! (pop)

dining-room-poster apo mhouseinc

5. Συμμετρία κάδρων (το κάτω άκρο/βάση τους βρίσκεται πάνω σε μια νοητή γραμμή) ανεξάρτητα απο το μέγεθός τους. Γλυκό καλωσόρισμα με οικογενειακές φωτογραφίες σε είσοδο σπιτιού. Αυτός ο τρόπος βολεύει και για τοποθέτηση κάδρων πάνω απο κάποιο μπουφέ ή τραπέζι κουζίνας. (minimal, classic)

010610hopscotchrug

vintage,wall,art,frames

sknahem-8_50256880

6. Ενδιαφέρουσα συμμετρία κάδρων με άξονα συμμετρίας τη βάση και το επάνω τμήμα των κάδρων, σε μια σύνθεση με θέματα α. ασπρόμαυρες φωτογραφίες και β. στη συνέχεια πίνακες με πορτρέτα γυναικών! (minimal, retro)

28930_sw200911056_kantenhaengung

midcentury liv room symmetrical

7. Και μερικές επιπλέον ιδέες για συμμετρία. (classic, minimal, retro)

img33l

Charming-Condominium-In-Sweden-3

tumblr_m1pz9z7LME1rsyuf4o1_500

benoit-residence-living-room

8. Μπορείς ακόμα να τοποθετήσεις τα κάδρα σου με τέτοιο τρόπο ώστε να πάθεις ασφυξία! Το αποτέλεσμα όμως είναι υπέροχο. (retro)

apo Debi Treloar selida poppytalk xwris keno anamesa,san glipto

9. Αν θέλεις να δώσεις ανάγλυφη υφή στον τοίχο ένα ωραίο κολπάκι είναι να χρωματίσεις τον τοίχο και τις κορνίζες με το ίδιο χρώμα. Μπορείς να τα αφήσεις σκέτα ή να προσθέσεις εικόνες και με αυτόν τον τρόπο τις κάνεις να βγαίνουν προς το μέρος σου… (mix n’ mach, classic)

patrick-1_rect540

FRAMES-INT white

6a0bc55687fc2fd3484c2a684582b8c9

10. Αν θέλεις ένα διαφορετικό τρόπο για να κρεμάσεις τα κάδρα σου μπορείς να το κάνεις με σκοινί που θα στερεώσεις στο πίσω μέρος τους. (classic)

lamuslenisScreen-Shot-2012-06-24-at-8_04_57-PM0720

07well-derian-custom apo decorno.blogspot.gr

11. Ένας άλλος περίεργος τρόπος διάταξης κάδρων αν έχεις ψηλοτάβανο σπίτι, είναι να τα κρεμάσεις γύρω απο μια πόρτα με τυχαία διάταξη!(mix n’ mach)

eclectic-stockholm-apartment-with-a-mix-of-colors

12. Δές και κάποιους επιπλέον τρόπους επιμελώς τυχαίας διάταξης για να πάρεις ιδέες. Πρόσεξε τους συνδιασμούς των χρωμάτων στο χώρο και των κορνιζών τους… (classicretro, modern)

DSC_3530

Kitchen-and-playroom

 

fde4ac1eef86ee59459bac7017ea82d3

tumblr_lvvct2cPFz1qazgvfo1_500

06375293c56e856c55881f2a623f4dd2

 

592c5e2d9f0297a40b10933547f5c0d6

34LDeloXetKEzPOivL8zZR26

monochromatic shades relax

ad42c6028742f68194d52d7fe2eaa5ea

 

0683628e4179e522bd62a3d62baac42a

interior design frames5 symmetry

13. Η βιβλιοθήκη σου μπορεί να αποτελέσει ένα κανναβο μέσα στο οποίο θα χωρέσουν οι αναμνήσεις σου! (mix n’ machkinky)

gallery_wall Architectural Digest apo apartment therapy glass spaces

14. Στην περίπτωση σύνθεσης κάδρων σε σκάλα θα πρέπει τα κάδρα να ακολουθούν τα σκαλοπάτια. (classic)

nest

15. Αν εκτός απο φωτογραφίες, εικόνες και αφίσες θέλεις να τοποθετήσεις στο τοίχο σου και αντικείμενα όπως ρολόγια, πιάτα, καθρέφτες, γράμματα και άλλα αντικείμενα που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα, η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξεις μια αφηρημένη/ελεύθερη σύνθεση. Το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά προσωπικό και γοητευτικό! (classic, mix n’ mach, minimal, retro)

framed-poster Kerrie Kelly

imagesCAWQSYX4

Favim_com-8023

interior design frames7 eclectic

Favim_com-23859

Favim_com-5131

apo rdeco

tumblr_inline_mgq40neoBr1rvjjps-450x300

6a64a067e3bd3b8741f63961c11e64a5

d817ee844b61d52d51511ef317e53535

31_rect540

1513_mirror8%20-%20myrevelment_jpg-550x0

16. Είναι πρωτότυπο να διακοσμείς ένα τοίχο με ένα συγκεκριμένο θέμα στον οποίο φυσικά θα έχουν θέση τα αγαπημένα σου αντικείμενα… (classic – nostalgic)

img86l

parto alliws dramatiko apo designSponge

 

bc6160a2ccf31b1dd5da95c989a4b517

17. Για ένα gipsy style, τοποθέτησε τα κάδρα πάνω σε ταπετσαρία ή φτιάξε τα δικά σου με υλικά όπως ύφασμα.

the selby texni panw stin texni tapetsaria i ethnic ifasma

amybutlerdesign

18. Για ένα kinky style, απλά κάνε παιχνίδι!

room,bohemian,interior,design,decor,frames,interior-d7da208b9da5755ff59a1a2d6365bcb3_h frames3x symmetrical

5b1d3b47cdb0624e16e19862c0a28036

19. Για ένα ρομαντικό-νοσταλγικό στίλ συνδίασε παιδικές αναμνήσεις και πάλ-μπέζ χρώματα με χρυσές κορνίζες.

James+Merrell+white+bedroom eclectic

romantic decor-frames-interior-design-wall

white Favim_com-18502

20. Οι τοίχοι του υπνοδωματίου, του μπάνιου και του γραφείου μπορούν να υποστούν το καλλιτεχνικό σου ντελίριο! (minimal, classic, retro)

apo via

bathroom-frames-home-interior-design-Favim_com-242247

random frames

 

66364a636ed2b39e813b2dd77a747c25

21. Αν έχετε παιδάκια πώς σας φαίνεται κάτι τέτοιο…

kids18

Βρήκες τελικά το στίλ σου;

* Διάβασε επίσης τα άθρα μας για το πώς να κρεμάς αντικείμενα και συλλογές στον τοίχο σου εδώ, εδώ και εδώ /You can also read our posts about gallery wall here , empty frames here and about framed grandma doilies here! S. S.

21 thoughts on “Gallery wall – Στόλισε τον τοίχο σου με ΚΑΔΡΑ και βρές το στίλ σου

 1. Παράθεμα: Κάνε είσοδο / Make an entrance | tsoupress

 2. Παράθεμα: Κάνε τη διαφορά με άδεια κάδρα/Make a difference with empty frames | tsoupress

 3. Έχω μια απορία. Βλέπω συχνά σε φωτογραφίες με συνθέσεις κάδρων να βάζουν από πολύ μεγάλα και μέχρι και πολύ μικρά κάδρα. Πώς κρατάς την ισορροπία στα μεγέθη, ωστέ να φαίνεται μία ενιαία σύνθεση? Φαντάζομαι οτι να πάρεις ένα κάδρο 70χ50 και να του βαλεις γυρω γυρω καδράκια των 25χ13 δεν θα ειναι ομορφο.

  Μου αρέσει!

 4. Γενικά, με βάση αυτά που έχω διαβάσει, για να δημιουργηθεί μια ισορροπημένη σύνθεση μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1.ίδιου ή παρόμοιου μεγέθους κάδρα 2.διαφορετικού μεγέθους κάδρα αλλά να έχουν κλιμακούμενο μέγεθος (δηλαδή μεγάλα 40X40cm, μεσαία 20x25cm, μικρά 12x18cm) και όσο αναφορά τον αριθμό τους, όσο μειώνεται το μέγεθος τόσο ευξάνεται ο αριθμός τους σε μια σύνθεση (πχ. ένα κάδρο 40X40cm, δύο 20x25cm, τέσσερα 12x18cm). Απο την άλλη τίποτα δεν είναι δεσμευτικό, αρκεί η τελική σου σύνθεση να έχει ένα αρμονικό αποτέλεσμα!

  Μου αρέσει!

 5. Παράθεμα: ΚΡΙΣΗ τί είναι αυτό; | tsoupress

 6. Παράθεμα: Στόλισε τον τοίχο σου με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ / Gallery wall (OBJECTS) | tsoupress

 7. Παράθεμα: Πενήντα αποχρώσεις του γκρι… στον τοίχο μου! | tsoupress

 8. Παράθεμα: Πετσετάκια με βελονάκι της γιαγιάς στον τοίχο μας!/ Framed grandma doilies! | tsoupress

 9. Παράθεμα: Στόλισε τον τοίχο σου με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ / Gallery wall (OBJECTS) | tsoupress

 10. Παράθεμα: Ποιος πρέπει να είναι ο σκούρος τοίχος του σπιτιού? | tsoupress

 11. Kαλησπέρα σας! Πολύ αξιόλογο το άρθρο σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι: Υπάρχει τρόπος να στερεώσω χάρτινο κάδρο στον τοίχο, χωρίς όμως να το καρφώσω με καρφί;;;Ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

 12. Αγαπητή deppy μπορείς επίσης να κρεμάσεις εύκολα στον τοίχο σου χάρτινα κάδρα με δύο τρόπους χωρίς να ανοίγεις τρύπες… 1. χρησιμοποίησε μια καλή αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως, που δεν θα αφήνει κόλλα στον τοίχο όταν αποφασίσεις να το ξεκολλήσεις 2. χρησιμοποίησε αυτοκόλλητο κρεμαστράκι-γατζάκι, αυτό που κρεμάμε τις πετσέτες της κουζίνας και του μπάνιου (θα βρείς φτηνά στα jumbo και στα super market)! καλή επιτυχία και πές μας τι έκανες τελικά 🙂

  Μου αρέσει!

 13. Παράθεμα: 2 χρόνια Tsoupress! Χρόνια πολλά! | tsoupress

 14. Παράθεμα: Διακόσμηση με φαντασία και πρωτότυπες κορνίζες | Start over at 50

 15. Καλησπερα σας, εχω στο σαλονι ξυλο, δηλ ραμποτε, αντι για τοιχο και εχω προβλημα με τα καδρακια, δεν μπορω να τρυπησω το ξυλο, αλλα ουτε με την κολλα τυπου blue tack στεκονται. Υπαρχει καποιος αλλος τροπος που μπορουν να σταθουν τα καδρακια; Σαε ευχαριστω.

  Μου αρέσει!

 16. Εάν ο 2,10μ. καναπές δεν βρίσκεται στο κέντρο του 5μ. τοίχου, τους πίνακες τους βάζεις πάνω από τον καναπέ, οπότε δε βρίσκονται στο κέντρο του τοίχου ή στο κέντρο του τοίχου οπότε δε βρίσκονται ακριβώς πάνω από τον καναπέ;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.