Organize me

Ανοιξιάτικη οργάνωση #2: ντουλάπα


Ο καιρός ανοίγει, τα πλεχτά μάλλινα πουλόβερ κλείνονται βαθιά στα συρτάρια μας. Ακόμα κι αν κάνει κρύο, την άνοιξη προτιμούμε να φορέσουμε 30 στρώματα ρούχων παρά το παλτό μας. Ήρθε η ώρα να… «κατεβάσουμε τα καλοκαιρινά»! Και ναι… πρέπει να ασχοληθούμε με τη ντουλάπα μας, αυτό το τέρας. woman-cleaning-closet

 • Προμηθευτείτε πρώτα από όλα τα απαραίτητα: κρεμάστρες, κουτιά αποθήκευσης ρούχων και παπουτσιών, σακούλες για κρεμασμένα ρούχα, αρωματικά σακουλάκια για το σκόρο. Τα ψώνια θα σας ανεβάσουν τη διάθεση! Μην ξεχάσετε, όμως, να μετρήστε τις διαστάσεις της ντουλάπας ή τον αποθηκευτικό χώρο του κρεβατιού και να επιλέξετε τα κατάλληλα μεγέθη κουτιών.

clothes-winter

 • Πλύνετε και σιδερώστε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας που τα έχετε φορέσει μια – δυο φορές. Τα σιδερωμένα ρούχα πιάνουν λιγότερο όγκο.
 • Δώστε στο καθαριστήριο τα παλτά σας.
 • Αδειάστε με τάξη τη ντουλάπα σας, μην τα πετάξετε όλα στο κρεβάτι… το θέαμα θα σας αγχώσει και θα σας απογοητεύσει.
 • Σκεφτείτε τους χώρους που θα αποθηκεύσετε το κάθε τι, μην κάθεστε τελευταία στιγμή να λύνετε παζλ.
 • Επιλέξτε ράφι – ράφι τα ρούχα και τοποθετήστε μια στοίβα στο κρεβάτι σας. Πιάστε ένα – ένα κομμάτι, ελέγξτε την ποιότητά του και σκεφτείτε αν το φορέσατε τα τελευταία δύο χρόνια. Αν όχι, τότε βάλτε το σε μία στοίβα με τα ρούχα που θα αποχωριστείτε (ω ναι!).  Για την ακρίβεια, αν είναι πολύ φθαρμένο, πετάξτε το ή μεταποιήστε το. Αν για κάποιο άλλο λόγο δεν το φοράτε (μήπως για κάποιο λόγο, που δεν μπορείτε να καταλάβετε, δεν σας κολακεύει?), μην το κρατήσετε. Δώστε το σε φίλες σας ή ακόμα και για δωρεά.  Αλλιώς, διπλώστε το με προσοχή και τοποθετήστε το στο σχετικό κουτί.
 • Βάλτε όμοια ρούχα στα κουτιά σας, π.χ. τα παντελόνια μαζί, τα πουλόβερ μαζί, οι ζακέτες μαζί, οι φούστες μαζί. Δεν χρειάζεται να τοποθετείτε κάθε κατηγορία σε διαφορετικό κουτί, γιατί έτσι χάνετε χώρο. Απλά, τοποθετήστε ετικέτες με το τι βρίσκεται πού στα κουτιά σας.
 • Ορισμένα ρούχα, όπως πουκάμισα, σακάκια, καλά φορέματα ή κουστούμια δεν μπορούν να διπλωθούν. Κρεμάστε τα και περάστε τις ειδικές σακούλες για να μη σκονίζονται.
 • Μαζέψτε τα γάντια, τα καπέλα και τα κασκόλ σε ένα κουτί. Ομοίως, τις χειμερινές τσάντες και τον ρουχισμό σας από κάποιο χειμερινό σπορ. Ή τις χειμωνιάτικες πιτζάμες σας.
 • Αφήστε έξω μερικές πλεχτές μακρυμάνικες μπλούζες, τα τζιν σας, μία – δύο ζακέτες. Χρειάζονται στα μεταβατικά στάδια του καιρού, άνοιξη και φθινόπωρο.
 • Αφού συγκεντρώσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας σε στοίβες, κουτιά ή σε κρεμάστρες και τα έχετε τακτοποιημένα, βάλτε τα σε μια άκρη, για να βγάλετε τα καλοκαιρινά. Καθαρίστε και τα ντουλάπια σας με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί και τοποθετήστε στα κουτιά με τα μάλλινα αρωματικά σακουλάκια βοτάνων για το σκόρο.

summercl2

 • Πάλι, μην απλώσετε όλα μαζί τα καλοκαιρινά στο κρεβάτι σας, σαν προίκα. Μία -μία στοίβα, τοποθετήστε την στο κρεβάτι, ελέγξετε αν είναι όλα τα ρούχα καλά διπλωμένα και τοποθετήστε την στα συρτάρια σας.  Προσέξτε κάθε συρτάρι να έχει αρκετό χώρο, ώστε να μη στριμώχνονται και τσαλακώνονται τα ρούχα,ακόμα κι αν χρειαστεί να τραβήξετε κάποιο βιαστικά.
 • Κάθε συρτάρι, κάθε ράφι και κάθε ντουλάπι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν τις ίδιες κατηγορίες ρούχων: τα σορτς όλα μαζί, τα t-shirts όλα μαζί, τα tank tops, οι φούστες κ.ο.κ. Ακόμα, διαχωρίστε τα ρούχα που φοράτε πολύ από αυτά που δεν φοράτε συνέχεια. Τοποθετήστε τα πρώτα πάνω πάνω και τα δεύτερα πιο κάτω ή σε κάποια άλλη στοίβα. Αυτά, για να μη ψάχνετε πού έχετε εκείνη τη μπλούζα ενώ έχετε αργήσει στη δουλειά….
 • Ειδικά για τα κρεμασμένα ρούχα, τοποθετήστε τα καθημερινά φορέματα μαζί, τα παντελόνια μαζί, τα καλά φορέματα μαζί και τα σακάκια μαζί. Προσπαθήστε να διατηρήσετε έτσι την ντουλάπα σας όλον τον καιρό, θα βολέψει τρομερά.
 • Δεν συστήνουμε τον χρωματικό διαχωρισμό τους. Από προσωπική εμπειρία, δεν θα μπορέστε να ξεχωρίσετε τα ρούχα, όταν είναι του ίδιου χρώματος. Ειδικά, οι μαύρες μπλούζες είναι όλες ίδιες με το χαμηλό φωτισμό της ντουλάπας.
 • Στο συρτάρι με τις κάλτσες σας, τοποθετήστε πίσω πίσω τις πιο χοντρές και φέρτε πιο μπροστά τα καλσόν και τις ψιλές κάλτσες. Τακτοποιήστε τα φουλάρια σας, τις ζώνες και τις καλοκαιρινές τσάντες σας, στη θέση των χειμωνάτικων που μαζέψατε.
 • Τακτοποιήστε τα χειμωνιάτικα μπιζού σας σε όμορφα κουτάκια και σακουλάκια και τακτοποιήστε τα πίσω πίσω, για να φέρετε μπροστά τα καλοκαιρινά σας.
 • Τώρα που μάθατε πώς να επιλέγετε ρούχα, σύμφωνα με τα χρώματα που σας πηγαίνουν, ελέγξτε και τα καλοκαιρινά σας. Ο,τι δεν σας πηγαίνει, δώστε το. Επίσης, αν πήρατε κανένα κιλό… δεν υπάρχει λόγος να κρατήσετε το πολύ κοντό σορτσάκι και να στενοχωριέστε κάθε φορά που το βλέπετε. Βάλτε το σε κάποιο ψηλό ράφι, μαζί με τα χειμωνιάτικα, για …του χρόνου. Ή απλά ξεφορτωθείτε το. Δεν ωφελεί  να τιμωρείτε τον εαυτό σας, κάθε φορά που ανοίγετε το συρτάρι σας.

swap

 • Αφού ολοκληρώσετε την τακτοποίηση των καλοκαιρινών, αποθηκεύστε τα κουτιά σας στα ψηλά ράφια της ντουλάπας ή κάτω από το κρεββάτι σας. Σκεπάστε τα με ένα πανί, για να μη σκονίζονται. 
 • Τα ρούχα σε κρεμάστρες περάστε τα με τις ειδικές σακούλες και ανεβάστε τα σε ψηλότερα ντουλάπια. Αν δεν έχετε μπάρες να τα κρεμάσετε, μπορείτε πολύ εύκολα να αφαιρέσετε ράφια και να τοποθετήσετε μόνοι σας. Ή να το ζητήσετε από κάποιον που ξέρει να χειρίζεται τρυπάνι.
 • Επιλέξτε από την στοίβα των ρούχων για πέταμα, όσα μπορείτε να τα μεταποιήσετε. Ιδέες υπάρχουν άπειρες: τσάντες από πουλόβερ, μαξιλάρια από μπλούζες, φούστες από παντελόνια, φορέματα από φαρδιές μπλούζες κ.ο.κ. Είναι ένας καλός τρόπος να σώσετε το μπλουζάκι που φορούσατε στο πρώτο ραντεβού του έρωτα της ζωής σας. Τα υπόλοιπα… κάντε την καρδιά σας πέτρα και πετάξτε τα.
 • Όσο για την δεύτερη στοίβα ρούχων, μπορείτε να οργανώσετε με τις φίλες σας ένα από εκείνα τα «Swap not Shop» πάρτι, που μας έφερε στην Ελλάδα η Θάλεια! Κάτι σαν… τσάμπα ψώνια!

shoes

 • Ελέγξτε τα χειμωνιάτικα παπούτσια σας, αν θέλουν αλλαγή τακουνιών ή κάποια άλλη ειδική περιποίηση και δώστε τα για φτιάξιμο. Όσα παπούτσια είναι πολύ φθαρμένα και δεν σώζονται, πετάξτε τα.
 • Όσα έχουν άσχημη μυρωδιά, τοποθετήστε στις μύτες τους παλιές κάλτσες γεμάτες με σόδα. Η σόδα καταπολεμά τη μυρωδιά από τον ιδρώτα.
 • Καθαρίστε τις μπότες σας με τα ειδικά προϊόντα, φουσκώστε με τυλιγμένα χαρτιά τις μύτες τους και βάλτε όρθια ρολά χαρτόνια, για να μη χάσουν το σχήμα τους. Αποθηκεύστε τις σε κουτιά και στοιβάξτε τα στην αποθήκη. Ομοίως, περιποιηθείτε και αποθηκεύστε σε κουτιά τις γόβες σας και όλα σας τα χειμερινά παπούτσια.
 • Αν δεν έχετε χώρο, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ειδικές πολλαπλές θήκες παπουτσιών και να τα τοποθετήσετε κάτω από το κρεβάτι.
 • Αφήστε έξω τις μπαλαρίνες, τα all star και τα αθλητικά σας. Φοριούνται άνετα και το καλοκαίρι, εκτός από τις μεταβατικές περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου.
 • Φέρτε σε πρώτο πλάνο τα καλοκαιρινά σας. Τακτοποιήστε τα καθημερινά μαζί, τα flat μαζί, τις πλατφόρμες μαζί, τα επίσημα μαζί κ.ο.κ.
 • Φροντίστε να έχετε τα παπούτσια που φοράτε κάθε μέρα σε θέση με εύκολη πρόσβαση. Αντίθετα, τα βραδινά μπορούν να μπουν πιο ψηλά ή πιο πίσω.
 • Ο χρωματικός διαχωρισμός στα παπούτσια είναι πολύ βολικός και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Αλλά μην βάλετε τα μαύρα βραδινά πέδιλα με τις μαύρες εσπαντρίγιες και τα μαύρα σανδάλια μαζί. Πρώτα, διαχωρίστε τα σε κατηγορίες και μετά σε χρώματα. Αυτό, σας το λέμε γιατί συνήθως δεν ψάχνουμε ένα μαύρο παπούτσι γενικά. Ψάχνουμε ένα μαύρο χαμηλό (μπαλαρίνα, σανδάλι κλπ) ή μαύρο καθημερινό (πλατφόρμα) ή ένα μαύρο επίσημο (γόβα, πέδιλο) για να το συνδυάσουμε με το σχετικό ντύσιμό μας.
 • Αν τακτοποιήσετε τα παπούτσια μέσα σε κουτιά, πιάνουν πολύ λιγότερο χώρο.
 • Γενικά, εκμεταλλευτείτε ό, τι χώρο έχετε διαθέσιμο με έξυπνες λύσεις αποθήκευσης. Μπορείτε να μετατρέψετε μία εσοχή σε ένα δωμάτιο σε ντουλάπα, τοποθετώντας μία – δύο μπάρες, ράφια, γάντζους και άλλα προϊόντα αποθήκευσης ρούχων.  Μπορείτε να την καλύψετε με μια όμορφη κουρτίνα.
 • clothes-summerΠαρόμοια, εκμεταλλευτείτε και τον χώρο της ντουλάπας, για να έχετε πάντα τακτοποιημένα τα ρούχα σας. Κολλήστε γάντζους στις πόρτες της ντουλάπας, για να κρεμάσετε ζώνες, φουλάρια και μακριά κολιέ. Στον πάτο της ντουλάπας, τακτοποιήστε τις τσάντες σας σε κουτιά. Δεν έχετε παπουτσοθήκη? Αγοράστε μία υφασμάτινη, που μπορείτε να την κρεμάσετε στην πόρτα της ντουλάπας ή στην μπάρα.
 • Οργανώστε τις κάλτσες και τα εσώρουχά σας σε υφασμάτινα κουτιά με διαχωριστικά. Διπλώστε τα T-shirts σας σε μικρότερο μέγεθος ή τυλίξτε τα σε ρολό. για να πιάνουν λιγότερο χώρο. 

Καλή επιτυχία! 

Υ.Γ. Αλήθεια, εσείς τι κάνετε για τη ντουλάπα σας?

8 thoughts on “Ανοιξιάτικη οργάνωση #2: ντουλάπα

 1. Παράθεμα: Ανοιξιάτικη οργάνωση #1: καθαριότητα | tsoupress

 2. Kι εμένα! Πολύ! Υποθέτω λόγω του πλήθους ρούχων και αξεσουάρ που μαζεύω… Θυμάσαι όταν μέναμε στο εξωτερικό όμως? Είχα «5 ρούχα», που λέει ο λόγος, και ήταν πολύ εύκολο να τακτοποιήσω την ντουλάπα μου, ανά πάσα στιγμή! Γι’ αυτό πρέπει να μάθω να πετάω…!

  Μου αρέσει!

  • το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πιστεύω να το πάρεις απόφαση να αρχίσεις… Παίρνει πάντως πολύ χρόνο και πρέπει να έχεις αποφασιστικότητα! Όντως όσο λιγότερα έχει κανείς τόσο πιο έυκολο!!

   Μου αρέσει!

 3. Παράθεμα: [14.04.13] Cloth Swap by Atenistas | tsoupress

 4. Παράθεμα: Ένα αφιέρωμα στις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές χρωματικές παλέτες/ The spring VS the summer palettes (Part 1) | tsoupress

 5. Παράθεμα: Ένα αφιέρωμα στις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές χρωματικές παλέτες/ Spring VS Summer palettes (Part 1) | tsoupress

 6. Παράθεμα: Η ντουλάπα αλλάζει: 5 συμβουλές / closet seasonal transition: 5 tips | tsoupress

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.