ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ μια λέξη που περιλαμβάνει πλήθος εννοιών και ερμηνειών και χρήζει μεγάλης σημασίας για όλη την ανθρωπότητα.
Τι ακριβώς εκφράζει η λέξη περιβάλλον, γιατί ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την προστασία του, πως μπορεί ο καθένας απο εμάς να συμβάλλει στη βελτίωσή του; Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος Τετάρτη 5 Ιουνίου, νιώθω την ανάγκη να αφιερώσω αυτό το άρθρο στο «σπίτι» το οποίο όλους μας φιλοξενεί, μέσα στο οποίο γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε και ολοκληρώνουμε τον κύκλο της ζωής μας!
«Το περιβάλλον μπορεί να είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά που μας περιβάλλουν (νερό, αέρας, γή, έμβια όντα) αλλά και ο συνολικός τρόπος ζωής του ατόμου, ο οποίος έχει αναπτυχθεί απο γενιά σε γενιά και επηρεάζεται απο ηθικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και αισθητικούς θεσμούς. Με βάση την περιβαλλοντική ηθική, ο άνθρωπος καλείται να αλλάξει το χαρακτήρα του απο κατακτητής της γής, σε πολίτης και προστάτης του περιβάλλοντος που θα διασφαλίσει την αρμονία με την υπόλοιπη φύση και θα διατηρήσει το φυσικό κόσμο για τις επόμενες γενιές.» (απο το βιβλίο Γεωλογία και Περιβάλλον).
Συμφωνείτε; Αν ναι, τότε θα σας αποκαλώ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ 🙂 και θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και την περιβαλλοντική μου φιλοσοφία! Αν όχι, τότε διαβάστε μερικά πιο light άρθρα μας, όπως αυτό και αυτό, για να ηρεμίσουν αρχικά τα νεύρα σας και μετά να καταλάβετε τη σημασία της φύσης στη ζωή μας! {Σας αγαπώ όλους παρόλα αυτά :@}
Αναρωτιόμουν πότε άραγε ξεκίνησε η καταστροφή του περιβάλλοντος απο τον άνθρωπο και η απάντηση ήταν διαφορετική απο αυτή που περίμενα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα ανέκυψαν απο την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού, η οποία όμως έχει αρχή κρυμένη στα βάθη χιλιετιών, απο την εποχή του Homo Sapiens (200.000 χρόνια πρίν απο σήμερα) συμφωνούν οι επιστήμονες! Φυσικά εκείνη την εποχή, ακόμα και χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι καθημερινές τους ασχολίες στο φυσικό περιβάλλον.
Και αισίως φτάσαμε στο σήμερα! Η σημερινή κατάσταση, έτσι όπως περιγράφεται απο τους καταστροφολόγους, μου θυμίζει την ιστορία με τον περίφημο ασκό του αιόλου, ο οποίος δεν λέει να κλείσει μέσα του όλα τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα για τα περισσότερα απο τα οποία είναι συνυπεύθυνος ο άνθρωπος και να μας αφήσει ήσυχους. Προσωπικά είμαι αρκετά αισιόδοξη και δεν πιστεύω οτι έχουμε φτάσει σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το περιβάλλον αλλά σίγουρα πρέπει να αρχίσουμε να σεβόμαστε τη φύση, αν δεν το κάνουμε ήδη και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με οικολογική συνείδηση και νοοτροπία.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η υπερθέρμανση του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου), η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας με φυτοφάρμακα, βιομηχανικά απόβλητα, χημικά και ραδιενεργές ουσίες, η εντατική εκμετάλευση των φυσικών πόρων, ακόμη και η τσίχλα που φτύνουμε έξω απο το αυτοκίνητο (δυστυχώς όλοι το έχουμε κάνει…) αποτελούν επίδειξη ισχύος του ανθρώπινου είδους. Τι περιβαλλοντική ευαισθησία αρχίσαμε να αποκτούμε τη δεκαετία του ’70, τι αποφάσεις συμφωνήσαμε να πάρουμε σύμφωνα με τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Ρίο το 1992 και το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997 για τα αέρια του θερμοκηπίου και τις ρυπογόνες ουσίες, τι μέτρα ξαναποφασίσαμε οτι έπρεπε να λάβουμε το 2002 εμείς οι ανεπτυγμένες χώρες και παρόλα αυτά βλέπετε κάποια ουσιαστική αλλαγή; Έτσι λοιπόν καταλήγω στο οτι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως θέμα ατομικό.
*100.000 νέες χημικές ουσίες δολοφόνοι του πλανήτη δημιούργησε ο άνθρωπος τα τελευταία 50 χρόνια. Αχχχ τι μας κάνει το ευ-ζήν…
*Η Ελλάδα σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο είχε την πολυτέλεια να αυξήσει τις εκπομπές της έως το 2010 κατά 25% (εξ’ αιτίας του μεγέθους της) όμως αυτό το ποσοστό το εξαντλήσαμε σύμφωνα με στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών!
Σίγουρα εμείς οι απλοί πολίτες του κόσμου δεν φταίμε για όλα τα περιβαλλοντικά δεινά παγκοσμίως αλλά τελικά μας επηρεάζουν όλους. Ας σκεφτούμε τι ευθύνη αναλογεί στον καθένα απο εμάς και ας πράξουμε ανάλογα όπως καλύτερα μπορούμε παρέα με λίγη οικολογική ευαισθησία. Αγαπητοί ΣΗΜΜΑΧΟΙ Να τι μας συμβουλεύει η WWF να κάνουμε:
- Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας, με οικιακές συσκευές που φέρουν την πράσινη ένδειξη «φιλική προς το περιβάλλον»
- Περιορίζουμε τη χρήση του αυτοκινήτου, για να μειώσουμε κατά 21% τις συνολικές εκπομπές βλαβερών αερίων απο τις μεταφορές. Προσπαθούμε να οδηγούμε οικολογικά, να χρησιμοποιούμε μέσα μεταφοράς ή ποδήλατο.
- Δημιουργούμε και προστατεύουμε το πράσινο, για την απορρόφηση CO2 απο την ατμόσφαιρα. Φυτέύουμε δέντρα στον κήπο, στο μπαλκόνι και γινόμαστε «νονοί» ενός δέντρου στο κοντινό μας βουνό!
- Χρησιμοποιούμε βαφές και χρώματα με οικολογική σήμανση και για δική μας προστασία
- Αντικαθηστούμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λάμπες αλογόνου
- Δεν ξεχνάμε την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου και ηλ. συσκευών
- Το καλοκαίρι προτιμάμε ανεμιστήρες οροφής και ανοικτά παράθυρα αντί για κλιματιστικά. Σχεδιάζουμε τα σπίτια μας βιοκλιματικά.
Αν έχετε οικολογικές ευαισθησίες μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες της WWF Ελλάς και του ΥΠΕΚΑ.
Εκδηλώσεις
- Φεστιβάλ ανακύκλωσης Τεχνόπολις
Αναγνωρίζοντας την αξία της ανακύκλωσης και με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση και τα σημαντικά οφέλη της στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΣΕΔ), διοργανώνουν Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων, από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου 2013 και ώρες 10.00 – 21.30.
Συγκεντρώστε λοιπόν όλοι τις ηλεκτρικές μικροσυσκευές καθώς και τις απορίες σας σχετικά με τους τρόπους ανακύκλωσης, τα αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν, τις κατάλληλες μεθόδους ανακύκλωσης κτλ.
Στις δράσεις συμμετέχει ο Ευπαλίνος με μια ημερίδα με κεντρικό μήνυμα : H ΓΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣOS! Oι φωνές των μαθητών θα ενωθούν με στόχο να στείλουν όσο πιο μακριά μπορούν το μήνυμά τους. Σε όλη τη διάρκεια της παραπάνω δράσης, μια εικαστική ομαδική δημιουργία θα γιγαντώνεται, δημιουργώντας το πρώτο και μεγαλύτερο εικαστικό Δάσος, που σκοπός του θα είναι να συλλέξει όσο μεγαλώνει, τόσο και περισσότερα χρήματα, για την ενίσχυση περιβαλλοντικών σκοπών.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης την Τετάρτη, 5 Ιουνίου (21.00 μμ), Ημέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί συναυλία του συγκροτήματος Imam Baildi, στην Τεχνόπολη , με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η ανακύκλωση είναι πολιτισμός!
Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής!
Η ανακύκλωση αποτελεί καθημερινή πράξη ευθύνης!
Για λεπτομέριες διαβάστε: press@athens-technopolis.gr, nea@efpalinos.gr, www.cityofathens.gr/node/21920