Cook it!

Φακές σαλάτα αλά ελληνικά/ Greek recipe: Lentils salad


Φακές super τροφή

Με λίγες θερμίδες αλλά με πολλά θρεπτικά συστατικά θα ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με την κατανάλωση φακής. Αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών (ιδιαίτερα φυλλικού οξέως και βιταμινών του συμπλέγματος Β), μετάλλων, όπως σιδήρου και ιχνοστοιχείων. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικές είναι για τη διατροφή μας. Αλλά τι γίνεται αν δεν μας αρέσει η γεύση της φακής μαγειρεμένης σαν σούπα; Εγώ αντιμετωπίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα και δυστυχώς ξέρω αρκετά άλλα άτομα που κάνουν την ίδια αστεία γκριμάτσα δυσαρέσκειας ενώ τρώνε την πρώτη τους μπουκιά! Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις απο δώ και στο εξής σας συμβουλεύω να αλλάξετε συνταγή…

Στη συνέχεια σας δίνω μια εναλλακτική συνταγή με επιπλέον βιταμίνες για ενα δροσερό μεσημεριανό πιάτο με φακές! Την έφτιαξα, τη δοκίμασα και με ενθουσίασε! Οι γεύσεις μπερδεύονται ευχάριστα στον ουρανίσκο και οι φακές παίρνουν μια άλλη γεύση! Σας επιτρέπω να την καθιερώσετε 🙂

/ Lentils: A legume with few calories but rich in nutrients. Lentils are a rich source of carbohydrates, proteins, fibers, vitamins (especially folic acid and B vitamins) and minerals. I share with you a greek recipe which would love and would become the healthy meal of your day! Check out bellow:

IMG_7058

Συνταγή: Φακές σαλάτα αλά ελληνικά 

Υλικά

  • 1/2 φακελάκι φακές χοντρές (καθαρισμένες απο πετρούλες)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο
  • 2 ντομάτες μικρές
  • 100 γρ. φέτα
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη ξερή
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα σε λίγο λάδι το μισό ξερό κρεμμύδι και ρίχνουμε τις φακές ανακατεύοντας 5-6 φορές. Αμέσως μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει για 15′-20′. Στο μεταξύ κόβουμε σε κυβάκια την ντομάτα, τη φέτα και φιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το υπόλοιπο ξερό. Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φακές στο μείγμα της ντομάτας και της φέτας και επιπλέον προσθέτουμε ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και το ξίδι μπαλσάμικο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

*Μετά το χρόνο βρασίματος για να είμαστε σίγουροι οτι οι φακές έχουν βράσει al dente τις δοκιμάζουμε πριν τις βγάλουμε απο τη φωτιά.

Ingredients

half sachet of lentils
1 dried onion
1 fresh onion
2 small tomatoes
100 gr. feta cheese
3 t.sp olive oil
1 t.sp. dried oregano
2 t.sp balsamic vinegar
salt
pepper

Directions

Ιn a pot saute the oil and the half dried onion and then add the lentils. Stir 5-6 times and immediately add 2 cups of water and let it cook for a 15′-20 ‘. Meanwhile dice the tomato, feta cheese and the fresh the remaining dry onions. When the lentils are cooked strain them and let them cool downThen add the lentils to the mixture of tomato and feta and then add the oregano, the salt, the pepper, a little olive oil and the balsamic vinegar and stir. Your salad is ready!

TIP

Ο Αλέξανδρος Γιώτης μας προτείνει να συνοδεύουμε τις φακές με καπνιστές γεύσεις όπως με σύγκλινο, απάκι ή με καπνιστά λουκάνικα. Επίσης συνιστά να προτιμούμε τραγανά κομμάτια σέλινου, μαϊντανού, κρεμμυδιού και τριμμένου καρότου για να συνοδεύουμε τις φακές γιατί ταιριάζουν στην υφή και τη γεύση.

Καλή όρεξη! S.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s