Inspiration / Quick History

5 Αφίσες Art Nouveau για τον τοίχο σου!


Αφίσες της Art Nouveau εποχής σίγουρα έχεις προσέξει στο παρελθόν. Τώρα όμως θα ξέρεις να τις αναγνωρίσεις, αλλά θα γνωρίζεις και την ιστορία τους! Γιατί, οι τσούπρες πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι σου αρέσει και γιατί σου αρέσει…. ο,τι σου αρέσει.

Οι αφίσες της εποχής μεταξύ τέλη 19ου και αρχές 20ου αιώνα, δηλαδή της εποχής που επικράτησε το κίνημα Art Nouveau, δεν ήταν απλές αφίσες, με τη σημερινή έννοια. Αν και δημιουργούνταν για διαφημιστικούς σκοπούς, διέθεταν χαρακτηριστικά πίνακα ζωγραφικής. Πολύπλοκα διακοσμητικά θέματα, οργανικά και φυτικά στοιχεία, καμπύλες, αναπαράσταση φιγούρων με επιτηδευμένη μορφή, συμβολισμός ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά τους, που προέρχονταν από την Art Nouveau, τη διεθνή καλλιτεχνική τάση που επηρέασε αρχιτεκτονική, διακόσμηση, επιπλοποιία, κόσμημα και γενικότερα τις εφαρμοσμένες τέχνες, προσπαθώντας να τις ενοποιήσει. (Πηγή: Wikipedia – Art Nouveau)

1. Ο (κλισέ?) μαύρος γάτος

728px-Théophile-Alexandre_Steinlen_-_Tournée_du_Chat_Noir_de_Rodolphe_Salis_(Tour_of_Rodolphe_Salis'_Chat_Noir)_-_Google_Art_Project

Tourne du Chat Noir – Théophile Alexandre Steinlen

Το «ψυχαγωγικό κέντρο» Le Chat Noir  ιδρύθηκε στην Μονμάρτη του Παρισιού από τον Rodolphe Salis το 1881 και λειτουργούσε για 16 χρόνια.  Επρόκειτο για το πρώτο καμπαρέ, με την μοντέρνα έννοια,όπου άντρες κάθονταν σε τραπεζάκια, έπιναν αλκοόλ και διασκέδαζαν με μία ποικιλία από εντυπωσιακά σόου επί σκηνής.  Ο Theofile Steinler φιλοτέχνησε την διάσημη αφίσα το 1896 για να διαφημίσει ένα επερχόμενο τουρ των σόου του καμπαρέ σε άλλες πόλεις.

Θα την βρεις για αγορά εδώ: Zazzle

2. La Plume

laplume

Zodiac – Alfons Moucha

Ο υπεύθυνος για την αύξηση της δημοτικότητας του κινήματος Art Nouveau Τσέχος καλλιτέχνης,  Alfons Moucha, χρησιμοποιούσε στα σχέδιά του τη γυναικεία αισθησιακή ομορφιά, με μαλλιά που ανέμιζαν απαλά, μάτια με βαριές βλεφαρίδες και γεμάτα χείλη. Η αφίσα Zodiac, ή όπως είναι εναλλακτικά γνωστή ως La Plume, αρχικά φιλοτεχνήθηκε ως ημερολόγιο το 1896 στο Παρίσι.

Αγόρασέ την απο εδώ: Zazzle

3. Absinthe Robette

740px-Privat-Livemont-Absinthe_Robette-1896

Absinthe Robette – Henri Privat-Livemont

Ο καλλιτέχνης, Βέλγος στην καταγωγή, δημιούργησε το 1896 την αφίσα για να διαφημίσει το Αψέντι Robette. Λίγα είναι γνωστά για την αυτή τη μάρκα αψεντιού, καθώς λένε ότι δεν έχει βρεθεί ως τώρα κανένα μπουκάλι, ούτε σε κάποιο ξεχασμένο κελάρι παλαιού μπαρ στις Βρυξέλλες.  Κι όμως είναι ακόμα από τις πιο γνωστές μάρκες, ακριβώς λόγω αυτής της αφίσας.

Για αγορά στο Allposters

4. L’ Ermitage – Θεατρική επιθεώρηση

L'Ermitage_par_Paul_Berthon

L’ Ermitage – Paul Berthon

Αν και ο Γάλλος Paul Berthon, σύγχρονος του Alfons Moucha, και με παρόμοιο ύφος, δημιούργησε κυρίως αφίσες χωρίς διαφημιστικό σκοπό, η συγκεκριμένη αφορά μία θεατρική επιθεώρηση με όνομα L’ Ermitage το 1897.

Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ: Zazzle

5. Moulin Rouge – La Goulue

Lautrec_moulin_rouge,_la_goulue_(poster)_1891

MoulinRouge La Goulue – Henri de Toulouse-Lautrec

Τέλος, άλλος ένας διάσημος εκπρόσωπος της εποχής, ο Γάλλος Henri de Toulouse Lautrec, σχεδίασε την παραπάνω αφίσα για το γνωστό nightclub «Moulin Rouge» το 1891. Ήταν γνωστός για την αποτύπωση των ανθρώπων την ώρα της εργασίας τους  ή στην καθημερινότητά τους, ειδικά κάτω από τα έντονα φώτα της Παριζιάνικης νυχτερινής ζωής του 19ου αιώνα, αλλά έχοντας αφαιρέσει όλη τη λάμψη της εποχής.

Μπορείτε να αγοράσετε την αφίσα στο Allposters

Αυτά για την ώρα… σε αφήνω με μία σειρά από inspiration εικόνες με vintage αφίσες. Φιλιά!

One thought on “5 Αφίσες Art Nouveau για τον τοίχο σου!

  1. Πολύυυυ παριζιάνικες αναμνήσεις μου ξυπνάς τώρα! Τότε αγάπησα την Art Nouveau και την κουβάλισα μαζί μου στην Αθήνα τυπωμένη πάνω σε σουβέρ! «Le chat noir» mon amies!!! Πολύ εμπνευσμένο άρθρο!! Μπράβο 😉

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.