Πώς γίνεται τα σπίτια στις φωτογραφίες που κατακλύζουν το Διαδίκτυο να έχουν τόσο όμορφα και αρμονικά χρώματα, αλλά στο δικό μας δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη? Πώς να επιλέξουμε χρώματα για το σπίτι μας? Πάμε να μάθουμε!
1. Η παλέτα χρωμάτων
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επιλέξουμε ένα σύνολο χρωμάτων που να δένουν μεταξύ τους. Πριν ακόμα προχωρήσουμε στον τρόπο επιλογής καθενός ξεχωριστά, ας πούμε για τις παλέτες χρωμάτων.
Η τσούπρα Stevi μας έχει παρουσιάσει κατά καιρούς παλέτες χρωμάτων, εμπνευσμένες από τη φύση, από τις εποχές, από καθημερινά αντικείμενα.
Τι είναι?
Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύνολο χρωμάτων που δένουν αρμονικά.
Και πώς προκύπτει?
Κοιτάξτε γύρω σας και πιάστε ένα πολύχρωμο αντικείμενο που σας αρέσει ή βρείτε μια φωτογραφία που σας ελκύει. Δεν είναι απαραίτητο να έχει πολλά χρώματα, αρκεί να σας προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση στο μάτι.
Για παράδειγμα, δείτε αυτή τη φωτογραφία με έναν σκύλο που μου αρέσει πολύ.
Τώρα προσέξτε τα χρώματα που την αποτελούν. Δείτε τα σαν ξεχωριστές οντότητες το καθένα, αλλά και το ποσοστό που εμφανίζονται στο σύνολο. Παρατηρήστε πώς ταιριάζουν όμορφα μεταξύ τους… Αυτά λοιπόν μπορούν να αποτελέσουν μία ομογενή παλέτα χρωμάτων, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν χώρο.
2. Εφαρμογή στον χώρο
Η επιλογή της παλέτας είναι καλό να έχει σε μεγαλύτερο ποσοστό κάποιο ουδέτερο χρώμα και το μικρότερο ποσοστό σε έντονο χρώμα, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί με τον εξής τρόπο στο χώρο:
– Το χρώμα με το μεγαλύτερο ποσοστό τοποθετείται στις μεγαλύτερες επιφάνειες, π.χ. τοίχοι, πάτωμα.
– Το χρώμα με το αμέσως μικρότερο ποσοστό, επιλέγεται για τις μεγάλες επιφάνειες του χώρου, όπως ο καναπές, οι κουρτίνες, ένα κομμάτι τοίχου.
– Κάπως έτσι συνεχίζουμε, μέχρι τα χρώματα που εμφανίζονται στα μικρότερα ποσοστά να αποτελούν πινελιές της διακόσμησης όπως μαξιλάρια, βάζα, πίνακες κ.ο.κ.
Αρμονία
Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία αρμονική ατμόσφαιρα, χωρίς πολλά ουδέτερα χρώματα, που δίνουν βαρετό αποτέλεσμα με τα σχήματα να χάνονται μεταξύ τους, ούτε πολυχρωμία που να προκαλεί χάος.
Ως εκ τούτου, βάζουμε ουδέτερα χρώματα σε τοίχους και προσθέτουμε έντονα σε μικρότερες.
3. Τα χρώματα
Βρήκαμε πώς να συνδυάσουμε χρώματα και πώς να τα εφαρμόσουμε στο χώρο. Καλά όλα αυτά…. αλλά πώς διαλέγουμε τα χρώματα?
Εμπνευστείτε από την προσωπική σας εμφάνιση
Εκεί, επεμβαίνουν το προσωπικό γούστο και οι προτιμήσεις μας. Κι αν είμαστε πολύ μπερδεμένοι.. μπορούμε να ανοίξουμε την ντουλάπα μας. Τι φοράμε? Τι μας πάει? Ποιο χρώμα δεν μας αρέσει καθόλου και το αποφεύγουμε? Αυτά τα χρώματα είναι τα χρώματα που μπορεί να φορέσει και το σπίτι μας. Θα βρούμε λοιπόν μία φωτογραφία που τα περιέχει και θα εφαρμόσουμε τους πιο πάνω κανόνες. Και προσοχή στους τόνους και τις αποχρώσεις! Άλλο να μας αρέσει το κίτρινο της ώχρας, άλλο το λεμονί!
Τα χρώματα της μόδας
Επίσης, μπορεί καμιά φορά να επηρεαζόμαστε από τη μόδα: Όσο πιο πολύ βλέπουμε ένα χρώμα, τόσο περισσότερο το συνηθίζουμε και εν τέλει το ενστερνιζόμαστε. Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε χρώματα της μόδας, αλλά καλώς ή κακώς αυτά θα τα βαρεθούμε κάποια στιγμή. Ή ακόμα χειρότερα, όταν περάσει η μόδα τους, θα φαίνονται «ξεπερασμένα». Οπότε, καλό είναι να μη τα χρησιμοποιούμε σε επιφάνειες που δύσκολα αλλάζουν, όπως για παράδειγμα στον τοίχο ή στο ύφασμα του καναπέ. Μικρά διακοσμητικά σε αυτά τα χρώματα θα φρεσκάρουν το χώρο, ενώ θα απομακρυνθούν, μόλις περάσει ο καιρός τους, και θα ανανεώνονται με νέα.
4. Άλλα χρήσιμα άρθρα
Ποιος πρέπει να είναι ο σκούρος τοίχος?
Το άρθρο Ας αρχίσουμε απο το Χ… θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερο τα χρώματα.





Φιλιά!
αυτός ο συνδιασμός του γκρί με το κίτρινο της ώχρας είναι υπέροχος και άκρως χειμερινός… Αν θέλετε με βάση αυτόν μπορείτε να συνδιάσετε και ένα τρίτο χρώμα σε μικρές πινελιές όπως μπέζ ή πετρόλ ή μόβ ανοικτό 🙂 Τι λέτε?
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Παράθεμα: Το καθιστικό του Άγγελου ψάχνει χρώματα | tsoupress