Αγαπημένη μας tsouproπαρέα όλοι λίγο πολύ αυτό τον καιρό έχουμε πέσει θύμα του «κακού μας του καιρού». Άλλοι μας την έχουμε γλυτώσει με ένα απλό συνάχι και άλλοι με πονόλαιμο, πυρετό και ατελείωτο βήχα που αναγκάζει όσους μας πλησιάζουν στο μετρό να τρέχουν προς την έξοδο διαφυγής…
Μην απελπίζεστε… όλα περνάνε με υπομονή! Οι παλιοί έλεγαν: «Η αρρώστια πρέπει να κάνει τον κύκλο της για να περάσει». Παρόλ’ αυτά στην εποχή των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων μας τα γιατροσόφια έδιναν και έπερναν. Χρόνια εμπειρίας χρειάστηκαν για να βρεθούν, ακόμα και τυχαία, τα κατάλληλα φυσικά συστατικά που να βοηθούν την ίαση αλλά κυρίως την ανακούφιση των συμπτωμάτων του απλού χειμωνιάτικου κρυολογήματος. Βρήκαμε μερικά απο αυτά, αφού συμβουλευτήκαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και σας τα παρουσιάζουμε στη συνέχεια.
Για τον πονόλαιμο
Ο κρητικός παππούς μου παντού και πάντα χρησιμοποιεί τη τσικουδιά ή ρακή, είναι για τον παππού μου κάτι σαν το wintex που χρησιμοποιεί ο κ. Portokalos στην ταινία «Γάμος αλα Ελληνικά»! Είναι φάρμακο απο μόνη της λένε στην Κρήτη που γιατρεύει τα πάντα! Σύμφωνα με τον παππού λοιπόν αν πονάει ο λαιμός σας κάντε γαργάρες με ελαφρώς ζεστή κρητική ρακή.
Την εποχή που ήταν οι γονείς μου παιδιά οι μαμάδες τους έφτιαχναν ένα μείγμα απο αλατόνερο για γαργάρες και άλλες φορές απο λεμόνι και μέλι, πάλι για γαργάρες. Να θυμάστε οτι το λεμόνι και το αλάτι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες που βοηθούν πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις.
Πολλά ζεστά ροφήματα (τσάι με κανέλα, χαμομήλι, φασκόμηλο με μέλι) σίγουρα θα σας ανακουφίσουν και θα σας μαλακώσουν το λαιμό όπως και το ζεστό γάλα.
Για βουλωμένη μύτη
Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα πολλά σιρόπια και καραμέλες για το λαιμό έχουν γεύση ευκάλυπτου! Ο ευκάλυπτος έχει αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες για τις μολύνσεις γενικά του αναπνευστικού. Οι παππούδες μας έβραζαν τα φύλλα του ευκάλυπτου και έκαναν εισπνοές των ατμών του πάνω απο την κατσαρόλα. Με αυτό τον τρόπο καθώς και με εντριβές στο στέρνο, πετυχαίνετε την απελευθέρωση της αναπνοής, την καταρροή και το βήχα!
Ένα ρόφημα που θα σας βοηθήσει στη διευκόλυνση της αναπνοής, μου είπε ο παππούς μου, είναι η μέντα. Βράστε τα φύλλα της όπως κάνετε με το τσάι και ρίξτε στο ποτήρι 1 κουταλιά μέλι. Είναι βάλσαμο αν το πείτε…
Συζητώντας με παλιές γιαγιάδες μου εκμυστηρεύτηκαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ανοίξει μια βουλωμένη μύτη… δοκιμάστε να ρίξετε 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι απο ένα μείγμα ζεστού αλατόνερου (1 ποτήρι ζεστό νερό και 1/2 κουταλιά αλάτι)
Για να πέσει ο πυρετός
Αν σας ταλαιπωρεί ο πυρετός υπάρχει ένας τρόπος για να πέσει εκτός απο τα αντιπυρετικά. Οι γιαγιάδες μας, έμαθαν απο τις γιαγιάδες τους, οτι βοηθάει αν βάλετε στο μέτωπό σας μια κομπρέσα απο ένα μείγμα παγωμένου νερού και ξυδιού.
Φυσικά αν ο πυρετός επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμα και οι γιαγιάδες μας αυτό έκαναν…
Για το βήχα
Για το βήχα που πολύ μας ταλαιπωρεί οι γιαγιάδες μας βράζανε 7 φύλλα δάφνης μαζί με 7 κουταλιές ζάχαρη σε 2 ποτήρια του τσαγιού νερό. Μόλις έμενε το μισό νερό, το στραγγίζανε και πίνανε αναπνοή μέντα. Ανακουφίζει το λαιμό και μειώνει το βήχα! Να λοιπόν το γιατρικό…
*Αν γνωρίζετε και εσείς απο τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας μυστικά γιατροσόφια, μοιραστείτε τα μαζί μας μήπως τα καταφέρουμε χωρίς φάρμακα αυτό το χειμώνα 🙂
Περαστικά σας! S.