Today I love

Στυλ: προσωπική υπόθεση!


883697fa689021552ddd9e0d4ef58b86

Η εξωτερική εμφάνιση είναι η εξωτερίκευση του εαυτού μας.

Με αφορμή κάποιες συζητήσεις σχετικά με τη μόδα και το στυλ,  έχω παρατηρήσει μία επίπονη, μακρόχρονη και αγωνιώδη μάχη με την ντουλάπα. Σασπένς για τα χρώματα της χρονιάς, πανικός για τα outsider γεωμετρικά σχήματα, αυστηρή παρακολούθηση της μόδας, άπειρα ψώνια κάθε νέα σεζόν, ψυχαναγκαστική επιμονή σε συγκεκριμένα σχέδια και χρώματα. Πολύς κόπος, πολύς χρόνος, πολύ χρήμα. Γιατί τέτοια κατασπατάληση πόρων?

Η εξωτερική εμφάνιση είναι σημαντική, γιατί όμως?

Δεν είμαι από αυτούς που απορρίπτουν την εξωτερική εμφάνιση. Αντίθετα, πιστεύω ότι είναι ένα απαραίτητο μέσο για την επίτευξη των στόχων μας. Είναι ευκολότερο να κερδίσεις πόντους, με μία καλή εμφάνιση, π.χ. σε μία συνέντευξη ή σε μία παρουσίαση. Επίσης, είναι η εξωτερίκευση του εαυτού μας. Ένας άνθρωπος που φοράει βρώμικα, τσαλακωμένα ρούχα, ή ακατάλληλα για την περίσταση ή είναι ατημέλητος, δείχνει κάτι για τον ίδιο. Μην πάμε στο ένα άκρο λοιπόν.

Αλλά μην πάμε και στο άλλο: μην εγκλωβιστούμε σε μία αστραφτερή και ανούσια φυλακή. Αρκεί να προσέξουμε στον κοινωνικό μας περίγυρο τους ανθρώπους που ξεχωρίζουν ως καλοντυμένοι για να δούμε σε τι αξίζει να επενδύσουμε.

Άνθρωποι που έχουν αφήσει το σημάδι τους στη μόδα, το έκαναν με το προσωπικό τους στυλ και όχι ακολουθώντας οδηγίες και τάσεις της εποχής. Στυλ είναι μία χαρακτηριστική εμφάνιση, μία δημιουργία με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ακολουθώντας συγκεκριμένες αρχές. Υπάρχουν ποικίλα στυλ, τα οποία μπορεί κανείς να εφαρμόσει στην εμφάνισή του. Το ζήτημα είναι να είναι προσωπικό, να εκφράζει την προσωπικότητά του. Δηλαδή να είναι βασισμένο στον ίδιο.

Τι σχέση έχει η προσωπικότητα με το στυλ?

afd3f524ab1b7f02992f4f335c6165dbΗ εξωτερική εμφάνιση είναι συνυφασμένη με την προσωπικότητα. Το κλειδί είναι σε μία φράση που ανέφερα πιο πάνω: η  εμφάνιση είναι η εξωτερίκευση του εαυτού μας. Η γιαγιά μου έλεγε από μικρή ένα παραμύθι για μια καλοσυνάτη κοπέλα που την έντυναν με κουρέλια οι κακές αδερφές της και πάλι ήταν πανέμορφη. Το παραμύθι της γιαγιάς είχε το γνωστό, αλλά σοφό, ηθικό δίδαγμα ότι η εξωτερική ομορφιά πηγάζει από την εσωτερική. Αν λοιπόν, είμαστε ισορροπημένοι άνθρωποι, που γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, τις επιθυμίες μας, τους στόχους μας, τους φόβους μας, τα όριά μας, αυτό φαίνεται. Αν υποκρινόμαστε, αν αντιγράφουμε ή ακολουθούμε πιστά οδηγίες άλλων, κι αυτό είναι εμφανές. Μάλιστα, η εικόνα δεν είναι καθόλου κολακευτική.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω ότι ο δρόμος είναι μονής κατεύθυνσης από το εσωτερικό προς το εξωτερικό. Αν, αντιγράφοντας πιστά το εξώφυλλο του Χ περιοδικού ή ακολουθώντας τυφλά τις οδηγίες του Ψ στυλίστα, νιώθουμε να ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή μας… κάτι δεν πάει καλά! Μάλλον το αντίστροφο θα έπρεπε να συμβαίνει. Καλύτερα να φοράμε κάτι που αρέσει αποκλειστικά σε μας τους ίδιους, που σημαίνει κάτι για μας και μόνο. Τότε, πραγματικά, γινόμαστε μοναδικοί, ξεχωριστοί και κερδίζουμε τις εντυπώσεις.

Συμπερασματικά, αν αξίζει να επενδύσουμε κάπου, αυτό είναι στο να βρούμε τον εαυτό μας και να νιώθουμε καλά με αυτόν. Αυτόματα, το αποτέλεσμα θα φανεί, όχι μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας: στις προσωπικές σχέσεις, στην επαγγελματική πορεία, στις επιλογές και τις αποφάσεις μας.

Είναι βαρετό να φοράς τα ίδια και τα ίδια

annawintourΠροσοχή, το στυλ είναι κάτι σχετικά σταθερό, όσο σταθεροί είμαστε στο χρόνο σαν προσωπικότητες. Για παράδειγμα, στα 20, όταν ακόμα ψάχναμε τον εαυτό μας, ήμασταν πιο δεκτικοί σε πρότυπα, είχαμε άλλες επιδιώξεις, άλλα απωθημένα. Στα 30, έχουμε καταλήξει περισσότερο στο ποιοι είμαστε, κι έχουμε σταθεροποιήσει αντίστοιχα το στυλ μας. Αντίθετα, το να αλλάζουμε συνεχώς στυλ, δείχνει ότι δεν έχουμε βρει τον εαυτό μας.

Η εμφάνισή μας όμως δεν χρειάζεται να είναι πάντα η ίδια. Το να δοκιμάζουμε και να αλλάζουμε εμφάνιση είναι πολύ φυσιολογικό, γιατί ποια μέρα μας είναι ίδια με την προηγούμενη? Τα ρούχα μας αντικατοπτρίζουν τη διάθεσή μας. Άλλες μέρες έχουμε σοβαρή, επαγγελματική διάθεση, άλλες πιο κοριτσίστικη και ρομαντική, άλλες πιο σικ και επιβλητική, άλλες πιο ροκ και μαχητική. Ακόμα, η εμφάνιση είναι αποτέλεσμα έμπνευσης και δημιουργικότητας, δεν γίνεται να κλειστεί σε απόλυτους κανόνες. Για παράδειγμα, έχω δει «γεματούλες» κοπέλες να φορούν οριζόντιες ρίγες με μεγάλη επιτυχία και να δείχνουν φανταστικές. Είναι σημαντικό να δοκιμάζεις και να απελευθερώνεις τη δημιουργικότητά σου. Εξάλλου, ακόμα και οι μεγαλύτερες σταρ του σινεμά έχουν χαρακτηριστεί κακοντυμένες κατά καιρούς. Δεν έγινε και κάτι με μια ατυχή εμφάνιση! Το ζήτημα είναι να προσαρμόζεις τι θες να φορέσεις στο στυλ σου.

Συνοψίζοντας, το προσωπικό στυλ είναι σημαντικό, για τον ένα και μοναδικό λόγο: γιατί περιλαμβάνει τη λέξη «προσωπικό». Ένας άνθρωπος δείχνει όμορφος, γιατί είναι εσωτερικά ισορροπημένος, γεμάτος, και με αυτοπεποίθηση. Όλα τα άλλα είναι συμπληρωματικά.

Γι’ αυτό το λόγο στις τσούπρες, δεν είμαστε ποτέ απόλυτες ως προς την υιοθέτηση όσων προτείνουμε. Αντίθετα, δρούμε συμβουλευτικά και προτείνουμε πάντα όσα περισσότερα στυλ μπορούμε, για να βρει ο καθένας την έμπνευσή του!

style

2 thoughts on “Στυλ: προσωπική υπόθεση!

  1. Θα απαντήσω με κάτι που είχε πεί κάποτε ο Gore Vidal «Στυλ είναι να ξέρεις ποιός είσαι, τι θέλεις και να μη σου καίγεται καρφί»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.