Do it yourself / My eco - half

Επιχείρηση ΚΑΚΤΟΙ (τι, πως, πότε) / CACTUS Project


IMG_4776Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι απο πολύ κόσμο παρεξηγημένα… «Τι να τους κάνουμε, αφού είναι γεμάτοι αγκάθια και ούτε ένα λουλούδι της προκοπής δεν βγάζουν» έτσι θυμάμαι έλεγε μια παλιά γειτόνισα. Τελικά θα την διαψεύσουμε, τι λέτε;

Οι κάκτοι δεν είναι απο τα βαρετά φυτά: έχουν τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα, μπορεί να είναι μεγάλοι ή μικροί, στρογγυλοί, κυλινδρικοί ή επίπεδοι, μπορούν να φυτρώνουν ομαδικά ή μόνοι τους και να ανθίζουν μικρά λουλουδάκια ή πελώρια σε σύγκριση με το μέγεθος τους λουλούδια! Μπορούν να φυτευτούν σε μεγάλα παρτέρια ή σε γλάστρες, να φτιάξουν ωραίες συνθέσεις με άλλα φυτά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα/προστασία και φυσικά είναι το ιδανικό φυτό για τους ξεχασιάριδες ή για αυτούς που μένουν σε περιοχές ξεχασμένες απο το Θεό (ζέστη, ανομβρία), όπως πολλές περιοχές της Ελλάδας το καλοκαίρι.

5 μύθοι για τους κάκτους

Αν το ακούσετε μην το πιστέψετε…

1. «Ο κάκτος μπορεί να ζήσει χωρίς νερό«. Αμ δεν μπορεί ο κακομοίρης, φυτό είναι και αυτός σαν τα υπόλοιπα που φυσικά χωρίς νερό θα μαραθεί κι ας τον βλέπουμε να επιβιώνει κάτω απο τον καυτό ήλιο των ξηρών περιοχών της βόρειας και νότιας Αμερικής (αντίθετα με εμάς που σε αυτές τις συνθήκες το πολύ 3 μέρες θα τα καταφέρναμε). Ο κάκτος απο τη φύση του έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει νερό στους ιστούς του έτσι οι απαιτήσεις του σε νερό είναι περιορισμένες. Κανόνας: «Μάθετε να τους παρατηρείτε, θα σας πούν πότε χρειάζονται νερό«. Γενικά να θυμάστε οι κάκτοι την περίοδο της ανάπτυξής τους, άνοιξη και καλοκαίρι, χρειάζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις δέκα ημέρες καλό πότισμα (όχι με το σταγονόμετρο). Αλλά να θυμάστε, μην το παρακάνετε γιατί θα σαπίσουν!

2. «Οι κάκτοι φυτρώνουν αποκλειστικά στην έρημο«. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των κάκτων είναι οτι προσαρμόζονται σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό τους αναπτύσσεται σε ερημικές συνθήκες, υπάρχουν και πολλά είδη που προτιμούν τα τροπικά κλίματα και τις ομιχλώδεις βουνοκορφές.

CSC_2419

3.  «Όλοι οι κάκτοι έχουν αγκάθια«. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες κάκτων, κάποιες απο αυτές δεν έχουν καθόλου αγκάθια, όπως οι κάκτοι της οικογένειας Opuntia και αυτοί του γένους Oreocereus (οι λεγόμενοι μαλλιαροί). Αν δεν σας αρέσουν τα τσιμπίματα προτιμείστε κάποιον απο αυτούς ή κάποιους τροπικούς κάκτους.

4. «Όλοι οι κάκτοι χρειάζονται ήλιο«. Όταν αγοράσετε κάκτους είναι απαραίτητο να μάθετε κάποια βασικά στοιχεία γι’ αυτούς. Το πρώτο απο αυτά είναι το κατάλληλο περιβάλλον. Οι περισσότεροι κάκτοι ευδοκιμούν στον ήλιο, κάποιοι μεγαλώνουν καλύτερα στη σκιά και άλλοι (όπως και αρκετά παχύφυτα) δεν αντέχουν τον ήλιο γιατί κοκκινίζουν, όχι απο ντροπή, και τελικά …καίγονται!

5. «Οι κάκτοι φυτρώνουν μόνο σε αμμώδες έδαφος«. Είναι σύνηθες οι κάκτοι να προτιμούν το αμμώδες έδαφος που δεν συγκρατεί το νερό και αποστραγγίζεται γρήγορα, όμως κάποιες ομάδες προτιμούν το έδαφος ή το βραχώδες υπόβαθρο.

Έχοντας υπόψην σας τα παραπάνω μπορείτε να καλλιεργήσετε υγιείς, όμορφους και «ευτυχισμένους» κάκτους!

IMG_4777

Είστε έτοιμοι για φύτευση;

Οι μανιώδεις συλλέκτες κάκτων θα το γνωρίζουν αλλά για εσάς που μόλις έχετε ξεκινήσει τη συλλογή τους, μάθετε οτι για να την συμπληρώσετε θα χρειαστείτε γύρω στα 3000 είδη! Μάλιστα οι βοτανολόγοι ακόμη ανακαλύπτουν νέα. Εσείς ξεκινήστε με κάποια είδη που θα αγοράσετε και με κάποια άλλα που μπορείτε να «δανειστείτε» απο τον κήπο κάποιου φίλου. Θα μοιραστώ μαζί σας έναν εύκολο τρόπο αναπαραγωγής των κάκτων που ήδη έχετε εσείς ή κάποιος φίλος σας και τον οποίο δοκίμασα και εγώ πέρυσι…

– Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για φύτευση κάκτων. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε ένα κλωνάρι απο τον κάκτο που θέλετε. Δεν μπορείτε φυσικά να αναπαράγετε όλους τους κάκτους. Αυτοί που αποτελούνται απο κομμάτια που το ένα μεγαλώνει επάνω στο άλλο, απο διακλαδώσεις που αρχίζουν είτε απο τις ρίζες είτε απο το «μάτι» του κάκτου, είναι οι κατάλληλοι για κοπή. Βγάλτε τους απο τη ρίζα ή τραβήξτε τους προσεκτικά με το χέρι (πάντα φορώντας γάντια) ή κόψτε το κομμάτι της ένωσής τους με τον υπόλοιπο κάκτο, πάντα με προσοχή για να μην τραυματίσετε το φυτό.

– Να επιλέγετε πάντα ζωηρούς-εύρωστους κλώνους, που δεν έχουν μολυνθεί με κάποιο μικρόβιο ή μύκητα.

– Μόλις κόψετε τους κλώνους αφίστε τους για κανένα μήνα ή και περισσότερο σε μια εφημερίδα, σε ξηρό και σκιερό μέρος. Θα δείτε κάποιοι απο αυτούς να αναπτύσσουν ενα μικρό ριζικό σύστημα, κάποιοι άλλοι απλά να χάνουν κάποιο ποσοστό του νερού τους. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να είναι ετοιμοι να φυτευτούν.

– Φυτέψτε τον κάθε κλώνο σας σε μια μικρή γλαστρούλα (αυτές των 10 εκατ.) αφού πρώτα κάνετε μια τρύπα στη βάση της και την κλείσετε με ένα πετραδάκι. Γεμίστε τη με χώμα ειδικό για κάκτους που θα βρείτε στα φυτώρια, δηλαδή με χώμα που να στραγγίζει εύκολα την υγρασία, για να μην σαπίσουν οι ρίζες τους. Καλό θα είναι να βάλετε στη βάση της γλάστρας 1 δάχτυλο άμμο και απο πάνω να καλύψετε με χώμα για κάκτους αναμειγμένο με άμμο και κομμάτια ελαφρόπετρας. Τέλος, πατήστε με τα δάχτυλα ελαφριά το χώμα για να σταθεί το κακτάκι σας.

IMG_1007 IMG_1027 IMG_1028

– Στη συνέχεια, μην τα ποτήσετε! Ξεχάστε τα για μερικές μέρες ώστε να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα. Αφήστε τις γλάστρες σε ένα μέρος που να έχει φώς αλλά όχι απευθείας ήλιο για πολλές ώρες της ημέρας. Προστατέψτε τα κακτάκια απο τυχόν κρύες και βροχερές νύχτες τοποθετώντας ένα κομμάτι εφημερίδας ή μια πλαστική σακούλα απο πάνω τους.

IMG_1030

– Όσον αφορά το πότισμα, να ξέρετε οτι εξαρτάται από την εποχή ή/και τις κλιματικές συνθήκες. Το χώμα παραμένει υγρό όταν ο καιρός είναι υγρός και κρύος και αντίθετα, στεγνώνει γρήγορα όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός. Οπότε προσαρμόστε το πότισμά σας περίπου μια φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και δύο με τρείς φορές το μήνα το χειμώνα.

*Μια πρακτική συμβουλή: οι κάκτοι θα σας πούν πότε χειάζονται νερό. Παρατηρείστε τους και αν δείτε οτι αρχίζουν και συρρικνόνονται τότε χρειάζονται πότισμα…

– Την άνοιξη κι όσο ζεσταίνει ο καιρός εκτός απο περισσότερο νερό, οι κάκτοι χρειάζονται και λίπασμα (απο το δεύτερο χρόνο και μετά), συμβουλευτείτε ένα γεωπόνο γι’ αυτό.

– Συνήθως όταν ζεσταίνει ο καιρός οι κάκτοι προσβάλλονται απο διαφόρων ειδών μύκητες, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να τους ψεκάσετε με ένα υγρό αντιμυκητιακό.

– Όταν έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά και δεν τους χωράει η γλάστρα, μεταφυτέψτε τους σε μεγαλύτερη! Και η συλλογή σας μόλις άρχισε!

Ενδιαφέροντα sites για τους κάκτους και τα παχύφυτα:
http://cactus.thelo.gr/index_el.asp

http://kaktoi.wordpress.com/

http://www.fytokomia.gr/kalopistika/index.6.html

Επικοινωνήστε με την «Ελληνική Εταιρεία Κάκτων και άλλων Παχύφυτων» για να μάθετε τα πάντα για τους κάκτους και να γνωρίσετε τους έλληνες συλλέκτες, στο e-mail: eekap.cactus@gmail.com.

Μερικοί κάκτοι και παχύφυτα απο τη συλλογή μου, μα δεν είναι υπέροχοι; Την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού κάποιοι ανθίζουν!

Δοκιμάστε και εσείς να φυτέψετε κάκτους, δεν είναι δύσκολο! Αν θέλετε μπορείτε να προσφέρετε μικρά κακτάκια που έχετε φυτέψει σε γλαστράκια ή σε γυάλινο μπόλ σε φίλους σας! Καλή επιτυχία και αν χρειαστείτε βοήθεια ρωτήστε μας! S.

*Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για το πως να φυτέψετε λουλούδια της άνοιξηςαν είστε αρχάριοι εδώ και πως να καλλιεργήσετε λαχανικά εδώ!

7 thoughts on “Επιχείρηση ΚΑΚΤΟΙ (τι, πως, πότε) / CACTUS Project

 1. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι υπέροχο μικρόκηπο με κάκτους έφτιαξε η τσούπρα! Βγήκα μια μέρα στο μπαλκόνι της και τρελάθηκα με το πόσο όμορφοι μπορεί να είναι τόσοι κάκτοι μαζεμένοι!
  Μπράβο Στεύη!

  Μου αρέσει!

  • χεχε είναι όμορφοι όντως αλλά όλοι μπορούμε να αφιερώσουμε μια γωνίτσα του μπαλκονιού μας για μερικά αγαπημένα μας φυτά! Τώρα που είναι άνοιξη θα πρασινήσουν το χώρο μας και θα μας φτιάξουν τη διάθεση! Ακόμα και αν ξεχνάμε να τα ποτήσουμε, οι κάκτοι είναι μια εύκολη επιλογή 😉

   Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: Εξωτικές αυλές / Be boho outdoors | tsoupress

 3. Παράθεμα: Έμπνευση απο κάκτους/ Cactus, cactus and cactus again! | tsoupress

 4. Έχω πρόβλημα με το κακτο μου και είμαι στεναχωρημενος και ο λόγος γιατί κάτι έχει πάθει και έχει αποδυναμωθει συν και ότι δεν μπορώ να το βάλω σε άλλη γλάστρα πείτε μου τι να κανω

  Μου αρέσει!

  • Αγαπητέ Γιάννη καλησπέρα! Δυστυχώς οι κάκτοι μας περνάνε και αυτοί σαν όλα τα φυτά περιόδους που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα απο εμάς. Ειδικά τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες με τις ακραίες συχνά θερμοκρασίες, οι κάκτοι μας έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και αυτό μας το ζητάνε συχνά με την εξωτερική τους εμφάνιση. Όπως αναφέρεις, αν η εμφάνιση του κάκτου σου έχει αλλάξει, τότε κάτι συμβαίνει. Πολύ γενικά θα σου πώ οτι 1. Αν ο κάκτος σου έχει συρρικνωθεί και φαίνεται σαν «μαραμένος» τότε πιθανόν να χρειάζεται περισσότερο νερό και ένα πιο σκιερό μέρος 2. Αν έχει αλλάξει το χρώμα του προς το κίτρινο-καφέ και είναι αρκετά μαλακός πιθανόν να τον ποτίζεις περισσότερο απο όσο έχειανάγκη (προσοχή μη σαπίσει), οπότε βάλτον στον ήλιο και άλλαξε το χώμα του με ειδικό για κάκτους ώστα να γίνεται σωστή αποστράγγιση 3. Αν το χρώμα του έχει αλλάξει κοίταξε μήπως έχει προσβληθεί απο κάποιο μύκητα-μικροοργανισμό και τότε πρέπει να το αντιμετωπίσεις φαρμακευτικά, αν δεν συμβαίνει αυτό τότε ίσως του λείπουν τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι υγιής. Σε αυτή την περίπτωση χριεάζεται κάποιο λίπασμα ή διάλυμα που θα χρησιμοποιήσεις κατά το πότισμα (και η περίοδος του φθινοπώρου ενδείκνυται για συμπληρώματα των κάκτων). Δες περίπου σε ποιά περίπτωση ανήκει ο κάκτος σου και αν θέλεις στείλε μας μια φωτογραφία του με περισσότερα στοιχεία (πόσο ετών είναι, η θέση του, τι είδος κάτος είναι κτλ) για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο! Σίγουρα θα τα καταφέρεις και ο κάκτος σου θα βρεί αυτό που του λείπει για να είναι ξανά υγιής! Περιμένουμε νέα σου! Ευχαριστούμε για το μήνυμα!

   Απο τη συντακτική ομάδα των Tsoupress
   Stevi

   Μου αρέσει!

 5. Καλημερα σας ,

  Μολις πηρα τον κακτο .. ( Euphorbia ingens

  θα ηθελα να σας ρωτησω καποια πραγματακια
  απο οσο καταλαβα δεν θελει πολυ νερο το καλοκαιρι καθε δυο βδομαδες και το χειμωνα πιο αραια , επισης να μην μενει το νερο γιατι θα σαπιζει …χρειαζεται ηλιο και ειναι καταλληλο για μπαλκονι . Γνωριζετε μηπως ποσα μετρα γινεται ? και ποσο χρονο χρειαζεται για να μεγαλωσει ? επισης θελει μεταφυτευση σε αλλη γλαστρα η οταν μεγαλωσει .?

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.