House & Deco crush / Quick History

Acapulco chair: Η ιστορία της γεμάτη έμπνευση / The history of Acapulco chair and more inspiration


Εδώ και 60 δεκαετίες, μέχρι και τις ημέρες μας είναι στη μόδα! Σήμερα, φρέσκες και ανανεωμένες με καινούρια χρώματα, κρατούν την κομψή νοσταλγικότητα των ένδοξων εποχών του Acapulco. Μιλάμε φυσικά για την δημοφιλή Acapulco chair που έγινε θρύλος τη δεκαετία του ’50.

koo

Μας αρέσει γιατί:

 • Είναι ρετρό με Hollywood glamour
 • Υπάρχει σε όποιο χρώμα επιλέξουμε
 • Είναι ιδανική για χαλάρωση και ξεκούραση
 • Είναι για όλες τις εποχές
 • Ταιριάζει τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους
 • Συνδυάζεται με πολλά στίλ διακόσμησης, είναι πασπαρτού
 • Σήμερα έχουν σχεδιαστεί διαφορετικές εκδόσεις για να τις συνδυάσετε μεταξύ τους

acapul

Γιατί όμως η Acapulco chair έχει τόσο μεγάλη αποδοχή όλα αυτά τα χρόνια;

Ας χαθούμε στα βάθη της ιστορίας της… Άρχισε να κατασκευάζεται στο Μεξικό από επιδέξιους τεχνίτες με παρόμοιες τεχνικές πλέξης με αυτές της κατασκευής της «αιώρας των Μάγια» (Mayan hammock). Η πλέξη της απαιτεί γνώση των υλικών κατασκευής και μυϊκή δύναμη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την Acapulco chair ώστε να αντέχει στο χρόνο. Επιπλέον, συνδυάζει έξοχα την παράδοση με την καινοτομία, χαρακτηρίζοντας την καρέκλα διαχρονική και εναρμονίζει τη λειτουργικότητα του εργονομικού σχεδιασμού με τη ρετρό-μοντέρνα αισθητική φόρμα!

/Today’s article is all about Acapulco chairs inspiration! You know, these nice, colorful, eye-catching sun loungers which you can find on outdoor spaces, rooftop terraces, private gardens, porches and indoor spaces, restaurants, private residences. These wonderful masterpiece is handmade by skilled artisans from Mexico using a flexible vinyl or PVC cord for the seat combined with a metal frame. It comes in about a dozen colors, vivid colors for an excitement look and a focal point accent and also pale colors such as pink, white, beige, black for a total relaxing and harmonious setting!

The popular Acapulco chair can bring a mid-century modern style, a retro form and the glamour of Hollywood in your indoor or outdoor space and this is due to its architectural design (simple, ergonomic, comfort) and traditional, timeless style and multiple colors. The chair design also varies including a classic, round version, a rocker, a leather version, a child–size and a love-seat. But if you want such a piece in your house you have to pay a big deal of money. The authentic version originally is sold for up to $500 on E-bay! But searching on the following sites you can get a better price: Greenpoint WorksInnit DesignsOcho WorkshopAcapulco chair site, Ocho Workshop, Mama SillaOkDesign, The Common Project, Acapulco Chair Baja, Garza Furnitures, Boqa.

Μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Acapulco lounge chair κατασκευάζεται από λεπτό, επεξεργασμένο μέταλλο που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η βάση της καρέκλας και απο εύκαμπτο και ανθεκτικό βινυλικό καλώδιο που πλέκεται στο Μεξικό. Σήμερα διάφοροι παγκοσμίου φήμης οίκοι και σχεδιαστές (π.χ. The Common Project) κατασκευάζουν τις δικές τους Acapulco chairs, αντικαθιστώντας όμως το βινυλικό καλώδιο, με καλώδιo απο ανακυκλωμένο PVC με φίλτρα προστασίας UV.

Acapulco-Chair-6

Πως νιώθεις πάνω σε μια Acapulco chair

Η αίσθηση της χαλάρωσης είναι ορατή απο τα πρώτα λεπτά που θα βυθιστείς στην αναπαυτική «αγκαλιά» της ένα λόγω lounge chair (δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζεται έτσι). Αν τύχει και χαλαρώσεις σε μία τύπου «κουνιστή» Acapulco ακόμα καλύτερα! Αυτό οφείλεται στη συγκεκριμένη τεχνική πλεξίματος η οποία περιβάλλει το σώμα, χωρίς να δημιουργεί ασφυκτική αίσθηση. Η απόλαυσή σου μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα μαλακό μαξιλαράκι μέσης και ένα κοκτέιλ τύπου Acapulco!

3-m

 

Ποιά να διαλέξεις

Δύσκολη η επιλογή αν αποφασίσεις να αγοράσεις μια Acapulco chair. Ποιά απο όλες; Ποιό σχέδιο; Τί χρώμα; Πόσο θα μου κοστίσει; Απο που θα την παραγγείλω; Εμείς ψάξαμε και θα σε βοηθήσουμε να καταλήξεις στη μία και μοναδική, την ιδανική για εσένα!

Αρχικά, για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, θα πρέπει να διαλέξεις το σχέδιο που σου αρέσει. Οι Acapulco chairs που παράγονται στο Μεξικό έχουν το κλασσικό, πρότυπο, στρογγυλό σχέδιο και κατασκευάζονται σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς. Αυτές θα τις βρείς σε ολόκληρο το Acapulco (αν αποφασίσεις να πάς ένα ταξίδι προς τα εκεί:)) και σε πολύ χαμηλές τιμές! Αν όμως κάτι τέτοιο σου είναι δύσκολο έως αδύνατο, τότε παρήγγειλέ τες απο το Internet, απο κάποιον τοπικό έμπορο. Μερικά sites του Mexico όπου μπορείς να ψάξεις είναι: Acapulco chair site, Ocho Workshop, Mama Silla.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί σχεδιαστές επίπλων σχεδιάζουν παραλλαγές της Acapulco chair για διάφορους οίκους, όπως σχέδιο που θυμίζει αχλάδι, δερμάτινες, ξύλινες, απο σκοινί, κουνιστή πολυθρόνα και τύπου loveseat για τους ερωτευμένους. Αν οι διαφορετικές παραλλαγές σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, μπορείς να τις βρείς στην Ελλάδα, ενδεικτικά στα καταστήματα SET2nd FloorOikos και στο εξωτερικό, με παραγγελία μέσω γνωστών sites (προσοχή στα έξοδα για τα μεταφορικά!) ενδεικτικά στα Greenpoint WorksInnit Designs (www.amazon.com/Innit-Designs), OkDesign, The Common Project, Acapulco Chair Baja, Garza Furnitures, Boqa.

image

«Medio Dia Acapulco chair by Sebastian Lara»

image

«Leather Acapulco chair by Ocho Workshop»

Αν δεν έχεις αποφασίσει που να τοποθετήσεις την Acapulco chair, πρέπει να ξέρεις οτι αρχικά είχε σχεδιαστεί σαν lounge chair σε εξωτερικό χώρο, patio, roof gardens, κήπους, βεράντες, αυλές αλλά στη συνέχεια κάποιοι σχεδιαστές τόλμησαν να την εντάξουν στο καθιστικό και δεν έκαναν λάθος! Εξ’ αιτίας του αρχιτεκτονικού της σχεδιασμού και των χρωμάτων της, εντάσσεται στα περισσότερα στιλ διακόσμησης (ιδιαίτερα στα μοντέρνα, ρετρό και mid-century modern) χωρίς να δημιουργεί παραφωνία!

Όσον αφορά το χρώμα αυτό εξαρτάται απο τα χρώματα που έχεις χρησιμοποιήσει στη διακόσμηση του σπιτιού σου ή απο το στίλ που θέλεις να δώσεις. Για ήρεμο αποτέλεσμα, που δεν κουράζει το μάτι, που χαλαρώνει και για μια σίγουρη λύση, επέλεξε ουδέτερα χρώματα όπως λευκό, μαύρο, μπέζ, ανθρακί, γκρί και δέρμα. Αν πάλι θέλεις να τραβήξεις τα βλέμματα, να δημιουργήσεις ένα κεντρικό κομμάτι στο χώρο, να ενισχύσεις το ρετρό στίλ, κάνε τη διαφορά με ένα έντονο χρώμα ή μια γλυκιά παλ απόχρωση. Για περισσότερο παιχνίδισμα και αναστάτωση επέλεξε μια πολύχρωμη Acapulco!

Βρές το στίλ σου απο τις παρακάτω φωτογραφίες εσωτερικών χώρων:

acapulco2  fhb

acap2

c2fb8ea4f4a1352f0444b6ae772dfbd7

c8adc6cd0c0579521266ecb4d62b817d

hhg

hjghf

acap3

c0f35d11fb142f572047d1a65b4215a8

acapulco

acapulco pink

image

Φυσικά μπορείς εύκολα να ταιριάξεις διαφορετικά χρώματα μεταξύ τους και το αποτέλεσμα να δείχνει πάντα αρμονικό! Με βάση το χρώμα του φόντου στον τοίχο επέλεξε μια Acapulco που να ταιριάζει και μια δεύτερη σε διαφορετικό χρώμα για να δώσεις στίλ! Μη διστάσεις να τις ταιριάξεις με τον καναπέ του καθιστικού σου. Εμπνεύσου απο τα χρώματα της ταπετσαρίας του ή των μαξιλαριών ή ακόμα και του χαλιού στο πάτωμα και βρές ένα χρώμα που να τα συνδέει όλα!

Πάρε μερικές ιδέες:

2066-7380

acap

mexico chairs

 

DSC_0875

aca

micasarevistareformadas70_1g0705acapulco-chair-13

Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή ενός design κομματιού για το σπίτι παίζει η τιμή του. Η αυθεντική Acapulco chair πωλείται στο E-bay για $500, ενώ οι πιστές επανεκδόσεις διαφέρουν κατά πολύ στην τιμή τους, θα τις βρείς απο $450 (αυτές που κατασκευάζονται στο Mexico), $399 σε μερικά απο τα καταστήματα που αναφέραμε παραπάνω, ακόμα και μέχρι $195 στο MoMA Store στη Νέα Υόρκη.

 11_sangiorgio_mini1-660x871

Και επειδή στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τα μπαλκόνια, τους κήπους μας ή τα roof garden 5 μήνες το χρόνο, μια Acapulco chair θα δώσει λίγο αέρα απο Hollywood, μία νοσταλγία της εποχής του ’50 και μία λατινοαμερικάνικη κομψότητα!

image

ggf

dfgdg

acapulco-chair-   ac

ACAPULCOCHAIR acapulco-chairs-614x362

cfe99dad8c572722a74cff37c96eddde   acap patio

1fe4a557a1e70bcd4728f59470bf6201   poolside chairs

You want them all? I hope you chose your style 🙂 S.

Sources: apartment therapy, Acapulco chair blog & info

More Info

*Κάνε τον κόπο να επισκεφθείς το λογαριασμό στο facebook της Acapulco chair: https://www.facebook.com/acapulcochair 

2 thoughts on “Acapulco chair: Η ιστορία της γεμάτη έμπνευση / The history of Acapulco chair and more inspiration

 1. Άψογο άρθρο!! Δεν ηξερα ότι ένα τόσο «designάτο» κομμάτι κρύβει τόση ιστορία πίσω του. Αυτό απο μόνο του, του δίνει πόντους, το καθιστά διαχρονικό. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και για τις συμβουλές!

  Μου αρέσει!

  • Όταν μάθεις την ιστορία της τελικά την αγαπάς περισσότερο;) Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο γιατίμΜε εξιτάρει το γεγονός οτι υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να ταιριάξει κανείς μια acapulco chair στο χώρο του!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.