Quick History / Today I love

Καναπές vs Τραπέζι


Τσούπρες μου! Σήμερα σας έχω εναλλακτικό άρθρο, λίγο φιλοσοφικό, λίγο θεωρητικό… έτσι γιατί έχουμε και μυαλό και προβληματιζόμαστε για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο συναναστρεφόμαστε τους συγκατοίκους μας στον ελεύθερο μας χρόνο συνδέεται με τον τρόπο που  διαμορφώνουμε το κοινό μας χώρο στο σπίτι? Σίγουρα θα το πιστεύτε και σίγουρα θα ισχύει. Αυτή τη θεωρία, λοιπόν, θέλω να χρησιμοποιήσω, για να ερμηνεύσω τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας εντός του σπιτιού μέσα στο χρόνο.

Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει στα σύγχρονα σπίτια την τάση ο καναπές να μεγαλώνει και το τραπέζι να μικραίνει? Όχι? Για προσέξτε το!

Danielle Oakey Interiors

b0e9ff019db05c961b05138a50e2c5f3

Ο καναπές έχει αποκτήσει κεντρική και περίοπτη θέση στο χώρο που ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Δεσπόζει μέσα στο καθιστικό, τοποθετώντας όλα τα υπόλοιπα έπιπλα γύρω του. Τηλεόραση, βοηθητικά τραπεζάκια, βιβλιοθήκη, πολυθρόνες, μαξιλάρες, όλα γυρίζουν γύρω από τον καναπέ, αναδεικνύοντάς τον ως τον βασιλιά του καθιστικού. Ο ίδιος ο καναπές έχει μεταμορφωθεί σε ένα έπιπλο, ικανό να μας φιλοξενεί για ώρες. Μεγάλος, γωνιακός, φαρδύς, αφράτος, άνετος, με αποσπώμενα στοιχεία και μηχανισμούς. Φυσικά, δεν προκύπτει από μόνη της η μεταμόρφωση, αλλά είναι αποτέλεσμα της ανάγκης των κατοίκων να χαλαρώνουν το χρόνο που περνούν στο σπίτι τους.

Εν αντιθέσει, το καθημερινό τραπέζι, όπου συγκεντρώνεται η οικογένεια, εξοστρακίζεται.

Dream Book Design

Τη θέση του παίρνει ο ψηλός πάγκος με σκαμπό, ο οποίος, εκτός από τον παραδοσιακό ρόλο του διαχωρισμού της κουζίνας από το καθιστικό, καλείται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους στα γεύματα. Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για να στρώσει κανείς τραπέζι και να καθίσει με την οικογένειά του για συζήτηση γύρω από ένα γεύμα. Οι σύγχρονοι ρυθμοί και τα εντατικά ωράρια απαιτούν από τον άνθρωπο να διαθέσει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε τέτοιες διαδικασίες. Οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα γεύματα, χωριστά ο ένας από τον άλλον. Πολλές φορές μάλιστα, μεταφέρουν το γεύμα τους στον καναπέ, μπροστά στη τηλεόραση.

Δεν ήταν όμως έτσι από πάντα. Σε προηγούμενες δεκαετίες, το τραπέζι ήταν το βασικό και κυρίαρχο έπιπλο στον κοινόχρηστο χώρο. Τα παιδιά διάβαζαν, οι μεγάλοι συζητούσαν, η οικογένεια συγκεντρωνόταν για να απολαύσει το φαγητό της και να ασχοληθεί με τα θέματα της ημέρας. Εκεί, όλοι είχαν να καταθέσουν από ένα νέο, μια εμπειρία ή έναν προβληματισμό και εκεί λαμβάνονταν οι αποφάσεις. Η ανάπτυξη των δεσμών της οικογένειας λάμβανε χώρα ακριβώς μέσω αυτής της διαδικασίας: του φαγητού γύρω από το τραπέζι. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία σήμερα τείνει να χαθεί. Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται να προτιμά την απομόνωση, ώστε να χαλαρώνει και να μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθημερινά του καθήκοντα.

…Mε αυτόν τον τρόπο οι δεσμοί της οικογένειας χαλαρώνουν και παύει να λειτουργεί ως μία ενιαία μονάδα.

Χωρίς να υπονομεύω τη σημασία της ανάγκης να μένουμε μόνοι μας ορισμένες φορές, εκτιμώ ότι με αυτόν τον τρόπο οι δεσμοί της οικογένειας χαλαρώνουν και παύει να λειτουργεί ως μία ενιαία μονάδα. Αυτό δεν ενοχλεί, όταν η ροή της καθημερινότητας είναι ομαλή. Σε μία κρίση, όμως, όπου δοκιμάζονται οι σχέσεις, είναι πολύ σοβαρό η οικογένεια να λειτουργεί ομαδικά και όχι ο καθένας ατομικά. Μέσα απο αυτή διαδικασία, ο ένας μαθαίνει τον άλλον, βλέπει μια διαφορετική σκοπιά των πραγμάτων, μοιράζεται τα προβλήματα του, αλλά και τη χαρά του. Ενστερνίζεται, αλλά και καθορίζει τις αρχές και την κουλτούρα της οικογένειας, ζήτημα πολύ σπουδαίο για τα παιδιά.

Εσείς τι πιστεύετε?

Συγκεντρωθείτε για ένα γεύμα!

Τελικά, μπορεί το καθημερινό ωράριο και ο φόρτος εργασίας να μην επιτρέπουν τη συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι. Απόλυτα κατανοητό. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό η οικογένεια να συγκεντρώνεται για ένα γεύμα γύρω από το τραπέζι της έστω μία φορά την εβδομάδα. Για αυτό τσούπρες μου, μη φοβάστε να βγάλετε τα τραπεζομάντηλά σας και τα σερβίτσια σας τις Κυριακές και να χρησιμοποιήσετε την τραπεζαρία σας. Αφιερωστε λίγο παραπάνω χρόνο και φτιάξτε ένα καλό φαγητό. Είναι για καλό σκοπό: να κάνετε το τραπέζι στα πιο αγαπημένα σας άτομα στον κόσμο, την οικογένειά σας!

family

 

Φωτογραφίες: πατήστε πάνω για να δείτε την πηγή τους.

One thought on “Καναπές vs Τραπέζι

  1. Πολύ καλά τα λές Λίλιαν! Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας και πραγματικά αν βρίσκουμε λίγο χρόνο, έστω και τις Κυριακές, είναι καλύτερο να προτιμούμε το τραπέζι απο τον καναπές για να μοιραζόμαστε οικογενειακές στιγμές! Νομίζω πρέπει να βρίσκουμε καθημερινά τρόπους να συζητάμε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και χωρίς ανοιχτή τηλεόραση παρακαλώ…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.