Λευκό. Ένα χρώμα καθαρό, φωτεινό και …άψυχο. Μάλιστα, δεν πρόκειται για χρώμα, αλλά για την μείξη όλων των χρωμάτων. Για του λόγου το αληθές, αν περιστρέψεις το τροχό των χρωμάτων πολύ γρήγορα, θα δεις να ασπρίζει.
Το λευκό είναι μία ουδέτερη επιλογή που χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στους χρωματικούς συνδυασμούς, για να τονίσει ή να απαλύνει γραμμές, ανάλογα πού τοποθετείται, χωρίς να επηρεάσει τη χρωματική παλέτα. Μπροστά από ένα σκούρο τοίχο, τοποθετούμε λευκά αντικείμενα για να τονίσουμε το σχήμα τους και να δώσουμε σκληρές γραμμες στο χώρο. Αντίθετα, λευκά αντικέιμενα σε χώρους με παστέλ αποχρώσεις σχηματίζουν μία γενική εντύπωση φρεσκάδας χωρίς να διακόπτεται το βλέμμα .
Τι γίνεται όμως με την ολότελη εφαρμογή λευκού χρώματος στο χώρο? Για φανταστείτε το: Άσπροι τοίχοι, πατωμα, έπιπλα κ.ο.κ. Ξέρω, θα μου πείτε οτι θα θυμίζει νοσοκομείο! Κι όμως! Εδώ έρχομαι να σας πείσω για το αντίθετο.
Πόσο λευκό είναι το λευκό?
Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το λευκό έχει αποχρώσεις. Ιδεατά υπάρχει το καθαρό λευκό,αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν ειναι τελείως άσπρο. Προσέξτε την βεντάλια των χρωμάτων. Σε κάθε χρώμα υπάρχει και η πιο ανοιχτή απόχρωσή του. Επομένως, αυτό που σας φαίνεται λευκό, δεν είναι! Όλο και καποιο χρώμα υπερισχύει, έστω και ελάχιστα, οπότε ενυπάρχει μία απόχρωση: εκρού, ιβουάρ, ζαχαρί, βανίλια, off white, του πάγου. Ναι, ναι, είναι όλες αποχρώσεις του λευκού, μη κοιτάτε απορημένοι.
Ακόμα, κάθε υφή εχει το δικό της λευκό: διαφορετικό ειναι το λευκό μέταλλο, το λευκό ξύλο, το λευκό δέρμα, ο λευκός τοίχος και το λευκό ύφασμα. Διαφορετική είναι και η λευκή γυαλιστερή λάκα από την λευκή πατίνα με παλαίωση. Ομοίως, το άσπρο καραβόπανο από το λευκό σατέν.
Πώς να διαλέξετε το τέλειο λευκό? Μπορείτε να βρείτε 10 πολύ καλές συμβουλές σε αυτό το άρθρο: Remodelaholic: choosing the perfect white
Πολλά λευκά μαζί
Καταλάβατε ως τώρα ποιο είναι το κόλπο στα λευκά δωμάτια? Τίποτα δεν ειναι τελείως λευκό! Πρόκειται για μία ψευαίσθηση. Διαφορετικές αποχρώσεις του λευκού ντύνουν τις επιφάνειες του χώρου, είτε με τη χρήση πολλών διαφορετικών υφών, είτε επίτηδες με τη χρήση αποχρώσεων.
Για παράδειγμα, οι τοίχοι δεν ειναι ποτέ λευκοί, είναι ανοιχτοχρωμοι. Συνήθως το λευκό αναμειγνύεται με ελάχιστο μαύρο, για να προκύψει ένα πολύ απαλό γκρι, το οποίο σε μεγάλη επιφάνεια θα δείξει και πάλι λευκό. Είναι όμως πιο ξεκούραστο στο μάτι.
Επιπλέον, η χρήση ζεστών υλικών, όπως πλεχτό μαλλινο ύφασμα, γούνα, δέρμα και παλαιωμένο ξύλο είναι επιτακτική σε τέτοιους χώρους. Η γυαλιστερή λάκα, το μάρμαρο και το γυαλί είναι ψυχρά υλικά, γι’ αυτό και μπαίνουν σε μικρότερη δοσολογία.
Τι προκύπτει? Ενα πολύ φωτεινό δωμάτιο! Τόσο φωτεινό, που ανοίγει η καρδιά σου! Και τώρα που είπα φως…
Το φως
Στα λευκά δωμάτια το φως επιβάλλεται! Θερμό, φυσικό, άπλετο φως, για να ζεσταίνει το χώρο, να μπλέκει τις γραμμές και να δημιουργεί ένα εκτυφλωτικό, αλλά και ξεκούραστο αποτέλεσμα. Σαν να βρίσκεσαι σε ένα σύννεφο.
Γιατί λευκό?
Ωραία, ως εδώ είδαμε, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα σε ένα λευκό χώρο: ότι πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται με διαφορετικές αποχρώσεις λευκού, διαφορετικές υφές σε λευκό και με πολύ φυσικό φως. Γιατί, όμως, να το προτιμήσουμε?
Η χρήση του λευκού αποδίδει στο χώρο ορισμένες ιδιότητες.
Κατ’αρχάς, δίνει την αίσθηση ότι όλα είναι πολύ καθαρά και τακτικά, οπότε ενδείκνυται για κουζίνα ή μπάνιο. Μη το φοβάστε ότι λερώνει: τα κατάλληλα υλικά και οι κατάλληλες αποχρώσεις θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε καθαρό το χώρο. Η τεχνολογία υλικών έχει προχωρήσει πολύ από τότε που οι γονείς μας απέφευγαν να βάζουν λευκό πάγκο στην κουζίνα.
Ακόμα, πρόκειται για ένα μπαλαντέρ χρώμα. Συνδυάζοντάς το με βαριά επίπλωση, έχεις μία elegant αίσθηση στο χώρο. Στο άλλο άκρο, με minimal ύφος και πινελιές από neutral χρώματα πετυχαίνεις το scandi – industrial. Τα παστέλ χρώματα, τα παλαιωμένα ξύλα και τα μαλακά υφάσματα σε λινό ή δαντέλα δημιουργούν το country chic.
Εν γένει, είναι ένας λευκός καμβάς για να ζωγραφίσεις ό,τι θες.
Μπορείς να αναδείξεις οτιδήποτε! Διαλέγεις, λοιπόν, ένα χρωματιστό αντικείμενο (ή ένα συνολο αντικειμένων) και το κάνεις το σημείο εστιασης στο χώρο. Έτσι του δίνεις και το χαρακτήρα που θες.
Για παράδειγμα, το vintage μπαούλο και ο πολυέλαιος θα δώσουν το eclectic ύφος που θες στη κρεβατοκάμαρα . Συλλογή άπό μαύρα κάδρα θα σου κάνει πιο ροκ το καθιστικό. Τα παστέλ αντικείμενα θα δώσουν τη ρομαντική νότα στη τραπεζαρία σου. Ο bronze καθρέφτης στην κρεβατοκάμαρα είναι πιο classy.
Τέλος, το λευκό μπλέκει στο μάτι τις γραμμές και δημιουργεί την αίσθηση του ενιαίου χώρου. Ενδείκνυται σε δωμάτια με πολλές γωνίες, δόντια, κολώνες κλπ, όπου οι τοίχοι έχουν ασυνέχειες. Αν, λοιπόν, είστε σε διαδιακασία γκρεμίσματος μεσότοιχων σαλονιού και κουζίνας, σκεφτείτε σοβαρά να βάψετε λευκό το ενιαίο δωμάτιο που θα προκύψει.
Αντιθέσεις
Ειναι απαραίτητο να μπει λίγο χρώμα, στο λευκό δωμάτιο, για να σπάσει η μονοχρωμία. Δεν είναι απαραίτητο να ειναι καποιο έντονα χρωματιστό διακοσμητικό αντικείμενο όπως βάζα και πίνακες. Τα υλικά έχουν χρώματα. Μπορεί να είναι μία πράσινη γλάστρα, ένα ξύλινο τραπέζι, ένα μεταλλικό καλάθι, ένας πέτρινος τοίχος.
Ορίστε μερικές παλέτες για να δείτε πώς να συνδυάσετε τα λευκά. Χειμωνιάτικοι συνδιασμοί χρωμάτων. 🙂
Τι λετε λοιπόν? Ποιο λευκό δωμάτιο θα θέλατε να είχατε δικό σας? Για δείτε μερικά παραδείγματα!
Κουζίνα
Καθιστικό
Τραπεζαρία
Μπάνιο
Υπνοδωμάτιο
Παιδική Κρεβατοκάμαρα
Γραφείο
Βοηθητικοί χώροι