Αγαπητοί μου φίλοι οικολόγοι! Αν ξέραμε πόσα αντικείμενα και απορρίμματα της κουζίνας μας μπορούμε να ανακυκλώσουμε καθημερινά, θα είχαμε κάνει τρόπο ζωής μας την ανακύκλωση και θα την θεωρούσαμε κάτι απόλυτα φυσικό και αναγκαίο εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικοί πρόοδοι σε αυτό τον τομέα, εν μέρη με τη συμβολή της πολιτείας και εν μέρη με την ανάπτυξη ατομικής οικολογικής συνείδησης των πολιτών.
Αυτά όλοι τα γνωρίζουμε, όμως με αυτό που θα ασχοληθούμε σήμερα είναι κάποιοι πρακτικοί τρόποι ανακύκλωσης και αλλαγής χρήσης των αντικειμένων της κουζίνας μας που θα μας βοηθήσουν να γλυτώσουμε χρήματα, να περιορίσουμε τα σκουπίδια μας και να αποκτήσουμε οικολογικές συνήθειες!
Συμφωνούμε οτι ο χώρος με τα περισσότερα σκουπίδια μέσα στο σπίτι μας είναι η κουζίνα, απορρίμματα, χρησιμοποιημένες συσκευασίες, σακούλες, περιτυλίγματα, άχρηστα μπουκάλια. Σηκωθείτε λοιπόν απο τον υπολογιστή σας και κάνετε μερικές βόλτες στην κουζίνα με σκοπό να εντοπίσετε υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Σκεφτείτε πριν πετάξετε!
Για να δούμε, τι βρήκατε και με ποιό τρόπο μπορείτε να ανακυκλώσετε:
- γυάλινα βαζάκια και δοχεία (απο μαγιονέζα, κέτσαπ, πίκλες, λιαστές ντομάτες, ελιές, καρυκεύματα κτλ) είναι απο τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα που θα βρείτε στην κουζίνα σας. Εκτός απο την ανακύκλωσή τους, μερικές ιδέες για να τους αλλάξετε χρήση:
– τα μεγάλα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση σούπας, σάλτσας, κλπ που έχει περισσέψει απο το μεσημεριανό φαγητό.
– σαν σκεύος ανάμειξης διαφόρων υλικών για τη δημιουργία ζωμού, σάλτσας ή dressing για σαλάτα.
– για την αποθήκευση ξηρών δημητριακών, μπαχαρικών, βοτάνων, καραμελών, ριζιού, φασολιών κτλ.
– για οργάνωση του γραφείου ή του παιδικού δωματίου ή του μπάνιου, για την αποθήκευση μικρών παιχνιδιών και αντικειμένων όπως συνδετήρες, μολύβια, γόμες, κουμπιά, χάντρες κτλ. ή για τα ποπ πομ και το βαμβάκι ακόμα και για μικρά σαπουνάκια και καλλυντικά.
– τα μικρότερα βαζάκια για την αποθήκευση οδοντογλυφίδων, δικού σας μίγματος μπαχαρικών.
– τα όμορφα βαζάκια μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σε πάρτυ για να σερβίρετε χειροποίητο κοκτέιλ και smoothie στους φίλους σας, έχει γίνει πολύ μόδα σε διάφορες καφετέριες.
Δείτε εδώ πως να φτιάξετε ένα βάζο με καλαμάκι για τους καλεσμένους σας!
– φυσικά μπορείτε να διακοσμήσετε το καθιστικό και τη βεράντα σας με κεράκια μέσα σε βαζάκια. Η παρακάτω τεχνική του παγωμένου (σαγρέ) γυαλιού γίνεται με σπρέι που θα βρείτε στα χρωματοπωλεία, δείτε εδώ και εδώ την τεχνική.
– και διαβάστε το άρθρο μας για το πως να φτιάξετε το δικό σας σχέδιο πάνω σε ένα γυάλινο βαζάκι που σας περίσεψε
- πλαστικές σακούλες απο λαχανικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως σακούλες απορριμμάτων για το καλάθι των αχρήστων. Προσοχή όμως να αγοράζετε αυτές που είναι ανακυκλώσιμες.
- η ανθεκτική πλαστική συσκευασία που θα βρείτε στο εσωτερικό του κουτιού δημητριακών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει το φιλέτο κρέατος που θα σφυροκοπήσετε σε scaloppine. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καλύψετε schnitzel πριν μπούν στην κατάψυξη.
- άχρηστες λάμπες μπορούν να γίνουν πολύ ωραία διακοσμητικά με λίγη φαντασία, αν π.χ. τα βάψετε με glitter για τις γιορτές ή φτιάξετε μια σύνθεση μέσα σε ένα γυάλινο βάζο με κεράκια ή κάποιο κατασκευή για το κέντρο της τραπεζαρίας.
- οι εφημερίδες που μαζεύονται απο όλη την εβδομάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τυλίξουμε διάφορα εύθραυστα αντικείμενα προς αποθήκευση, επίσης μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στην είσοδο του σπιτιού για να πάρουν τις λάσπες μιας βροχερής μέρας και σαν προσάναμμα για το τζάκι.
- παλιές πλαστικές παγοκύστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε αρωματικούς κύβους για το φαγητό (δείτε εδώ πως) και σαν θήκες για τα δαχτυλίδια, τα σκουλαρίκια σας και ακόμη πινέζες και καρφιά.
- η πλαστική βάση που χρησιμοποιούν τα ζαχαροπλαστεία για τις τούρτες μπορεί να γίνει η βάση πάνω στην οποία θα βάζετε τα σνίτσελ, τα μπιφτέκια και τις μπριζόλες σας πριν μπούν στην κατάψυξη, μεταξύ τους θα τα χωρίσετε με το χοντρό πλαστικό απο το κουτί των δημητριακών, για να μην κολλήσουν.
- αυγοθήκες πλαστικές ή χάρτινες εκτός απο ανακύκλωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μικρά γλαστράκια για να αναπτυχθούν τις πρώτες μέρες οι σπόροι των αρωματικών φυτών της κουζίνας σας, σαν θήκες για τα cupcakes σας και τις χρηστουγενιάτικες μπάλες σας και σαν καταςκευές για τα παιδία, περισσότερες ιδέες θα βρείτε εδώ.
- το περίσσευμα του υφάσματος απο τις κουρτίνες της κουζίνας φτιάχνει πολύ όμορφα σουβέρ και σουπλά. Φτιάξτε πρώτα ένα μείγμα νερόκολλας και βουτήξτε τα κομμάτια υφάσματος μέσα σε αυτό, αφήστε να στεγνώσουν σε λεία επιφάνεια και μετά πλαστικοποιείστε τα!
- οι φελλοί απο μπουκάλια κρασιών έχουν πολλές πρακτικές αλλά και διακοσμητικές χρήσεις. Αν σας έχουν περισσέψει αρκετοί φελλοί μπορείτε να φτιάξετε ένα πατάκι για το μπάνιο δείτε εδώ τις οδηγίες, ακόμα αν κόψετε τους φελλούς σε μικρά παράλληλα κομμάτια μπορείτε να τους κολλήσετε κάτω απο τα πόδια της καρέκλας και του τραπεζιού σας για να μην γραντζουνίζετε το πάτωμα. Πολύ καλή ιδέα είναι να τους κόψετε στη μέση και να τους κάνετε μαγνητάκια δείτε εδώ πως καθώς επίσης πόμολα σε συρτάρια της κουζίνας σας που έχετε βαρεθεί, δείτε εδώ.
– τέλος, γίνετε δημιουργικοί φτιάχνοντας μια δική σας χειροτεχνία/κατασκευή στον τοίχο του σπιτιού σας απο φελλούς, μπρελόκ για τα κλειδιά σας (είναι ωραίο δωράκι επίσης), γραμματάκια που θα στερεώσετε σε οδοντογλυφίδες για πάρτι και γιατί όχι εύκολο σουβέρ για το ζεστό σας τσάι. Τα βρήκαμε σε αυτές τις διευθύνσεις: Cleverly Inspired, Hither and Thither, Brass paper clip
- πλαστικά μπουκάλια απο ketchup και μουστάρδα μπορούν να καθαριστούν και να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση λεπτόρευστης μπογιάς ζωγραφικής.
- ανανεώστε χρωματίζοντας μια παλιά κάβα που θα πετάγατε στα σκουπίδια και επαναχρησιμοποιήστε τη για να τοποθετήσετε περιοδικά, χαρτιά περιτυλίγματος, αφίσες κτλ.
- τα χάρτινα ρολλά απο το χαρτί τουαλέτας αν κοπούν σε έξι ίσα τμήματα κάθετα στον άξονά τους και ντυθούν με όμορφα υφάσματα μπορούν να γίνουν κρίκοι που θα τυλίγουν κομψά τις πετσέτες σας. Δείτε μερικές ιδέες στα sites: www.furnishburnish.com, www.bellenza.com, www.goinghometoroost.com
- η ξύλινη ψωμιέρα που καταλαμβάνει πολύ απο το χρήσιμο χώρο του πάγκου σας, μπορεί να γίνει ο χώρος αποθήκευσης των σνάκ σε κάποιο ράφι ή των λογαριασμών της τράπεζας, γραμμάτων κτλ.
- ξυλάκια απο παγωτό μπορούν να καθαριστούν και να γίνουν χρωματιστά καλοκαιρινά σουβέρ πολύ εύκολα! Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο μας και οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής τους.
- το περιτύλιγμα με τις φούσκες αέρα, εκτός απο διασκεδαστικό παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μονωτικό για κάποιο παράθυρο που μπάζει κρύο αέρα το χειμώνα και σαν μονωτικό γύρο απο τις γλάστρες σας για να τις προστατέψετε απο τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά και μια πολύ ωραία και πρακτική ιδέα είναι να φτιάξετε ένα ημερολόγιο ή ένα advent calendar (απο το blog makersmeadow.wordpress.com).
- τα πλαστικά μπουκάλια που περισσεύουν φτιάχνουν θαυμάσια κασπώ ή μικρά κυροπήγια για τα ρεσό σας. Θα ενθουσιαστείτε αν τα κόψετε με ένα μαχαίρι προσεκτικά και στη συνέχεια ζεστάνετε το χείλος τους με έναν αναπτήρα. Φτιάχνουν υπέροχα σχέδια! Ακόμα μπορείτε να φτιάξετε και μικρά βαζάκια όπως στις παρακάτω φωτογραφίες (απο εδώ).
- για το τέλος άφησα τα γυάλινα μπουκάλια απο ποτά, μπύρες και κρασί που μας περισσεύουν συνήθως. Οι χρήσεις τους εκτός απο ανακύκλωση είναι πολλές:
– κρατήστε αυτά με τα πιο όμορφα σχέδια για να κάνετε μια μοναδική συλλογή στα ράφια της κουζίνας σας.
– άλλα απο αυτά μπορείτε να τα γεμίζετε με κρύο νερό το καλοκαίρι και να τα έχετε στο ψυγείο σας, καθώς επίσης να φιλοξενούν τις σπιτικές λεμονάδες και λικέρ που φτιάχνετε.
– μια άλλη πρακτική ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τα μπουκάλια σαν ποτιστήρι για τις γλάστρες σας όταν λείπετε διακοπές, δείτε εδώ πως θα το κάνετε.
– αν πάλι θέλετε να πειραματιστείτε με αυτά, βάψτε τα με σπρέι ή χρώματα για γυαλί (διαβάστε στο άρθρο μας πως να το κάνετε) και διακοσμήστε τα με την τέχνη του decoupage (διαβάστε το άρθρο μας για το decoupage σε μπουκάλι).
– δείτε μερικές ακόμα ιδέες διακόσμησης μπουκαλιών για ειδικές περιστάσεις (homedit):
Μερικές ιδέες για το άρθρο μας τις δανειστήκαμε απο :
http://chowhound.chow.com/topics/623182
http://www.mnn.com/food/healthy-eating/blogs/10-no-excuses-kitchen-items-to-recycle
http://www.mommyoftwolittlemonkeys.com/13-ways-to-reuse-kitchen-items/
http://www.answers.com/article/1223707/13-clever-ways-to-reuse-kitchen-items
Αυτά για σήμερα, ραντεβού την επόμενη φορά για να μάθουμε χρήσιμους τρόπους ανακύκλωσης των περισσευμάτων των τρωφών της κουζίνας μας. Stay tuned! S.
Παράθεμα: Εργονομική κουζίνα; Γίνεται! | tsoupress