Μήπως η κουζίνα σας δεν είναι εργονομική? Νιώθετε οτι διανύετε χιλιόμετρα κάθε φορά που ξεκινάτε να φτιάξετε τον καφέ σας ή χρειάζεστε χάρτη για να βρείτε εκείνο το ξεχασμένο σκεύος?
Πρόσφατα, κατά τη συμμετοχή μου στην τακτοποίηση μιας νέας κουζίνας, διαπίστωσα, ότι δεν ειναι τόσο απλή και προφανής διαδικασία. Για αυτό το λόγο μοιράζομαι, μαζί σας, μερικές χρήσιμες συμβουλές, να τις έχετε στο μυαλό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να οργανώνετε την κουζίνα σας.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι η οργάνωση απαιτεί λογική. Ναι μεν, τα βαριά αντικείμενα απαιτούν σταθερά ράφια και τα ψηλά αντικείμενα μπορούν να μπουν σε συγκεκριμένα σημεία μόνο, αλλά δεν φτάνει αυτή η λογική για να τακτοποιήσετε αποτελεσματικά την κουζίνα σας. Απλά ερωτήματα, όπως τι κινήσεις κάνω για να μαγειρέψω, να στρώσω τραπέζι ή να φτιάξω πρωινό θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι χρειάζεται να έχετε κοντά σας κάθε φορά.
Συμβουλή #1
Ομαδοποίηση κατά είδος
Χωρίζεις όλα όσα έχεις να τακτοποιήσεις σε ομάδες, σύμφωνα με το είδος τους: πιάτα, ποτήρια, κατσαρολικά, τάπερ/πλαστικά σκεύη, χαρτικά, υφάσματα, ηλεκτρικές συσκευές, απορρυπαντικά, τρόφιμα θα μπουν σε ξεχωριστά ράφια και ντουλάπια. Έτσι ξέρεις ότι η λαδόκολλα είναι στα χαρτικά, ο στίφτης στα πλαστικά σκεύη, τα σουπλά σττα υφάσματα και το μούλτι στις ηλεκτρικές συσκευές.
Συμβουλή #2
Ομαδοποίηση σύμφωνα με τη χρήση
Αφού ομαδοποιήσεις τα περιεχόμενα της κουζίνας σύμφωνα με το είδος, τα ομαδοποιείς και σύμφωνα με τη χρήση τους.
Φωτεινό παράδειγμα το πρωινό γεύμα: την ώρα που δεν βλέπεις μπροστά σου και θες να φτιάξεις έναν ρημαδοκαφέ, δεν είναι δυνατόν να ανοίγεις το ντουλάπι με τα χαρτικά να πάρεις τα καλαμάκια, το άλλο ντουλάπι με τρόφιμα για τον καφέ και το τρίτο ντουλάπι με τα ποτήρια. Τι κάνεις? Αφιερώνεις ένα ράφι για τα απαραίτητα του πρωινού. Δεν θα βάλεις όοοοολους τους καφεδες και όλα τα κουτιά με δημητριακά εκεί μέσα. Θα αγοράσεις γυάλες και θα έχεις την απαραίτητη ποσότητα για να βγάλεις μία εβδομάδα από ζάχαρη, καφέ, τσάι, δημητριακά, μέλι, ξηρούς καρπούς, μπισκότα και ό, τι άλλο τρως για πρωινό. Ακόμα θα βάλεις τα καλαμάκια σου σε ένα ποτήρι, τα φίλτρα του καφέ, το δίχτυ για το τσάι κ.ο.κ.
Με την ίδια λογική, σε κάποιο δίσκο κοντά στις εστίες σου μπορείς να βάλεις ένα λαδερό, ενα μπουκάλι ξύδι και μικρές γυάλες μπαχαρικών με τα βασικά (αλατι, πιπέρι, ρίγανη, κανέλα).
Συμβουλή #3
Διανομή στο χώρο σύμφωνα με τη συχνότητα χρήσης
Τρόφιμα, σκεύη και συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται συχνά τοποθετούνται στα ψηλά ράφια, σε αντίθεση με αυτά που είναι σε καθημερινή χρήση, οπότε πρέπει να ειναι σε εύκολη πρόσβαση. Μην βάλετε το αλάτι σε ύψος που θα πρέπει να κρεμιέστε ή να σκύβετε κάθε φορά που πρέπει να αλατίσετε.
Για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο ταξινομούμε τα τρόφιμα στην τροφοθήκη. Τοποθετούμε σε ένα ψηλό ράφι τις γυάλες με τα όσπρια και σε ένα άλλο χαμηλότερο ράφι βάζουμε ζυμαρικά και ρύζι. Αυτά δεν χρησιμοποιούνται κάθε μέρα, για αυτό δεν τα έχουμε στο ύψος των χεριών μας. Το αλάτι, το πιπέρι, μουστάρδα, κέτσαπ και τα μπαχαρικά μπαίνουν σε ράφι με την πιο εύκολη πρόσβαση, γιατί τα χρειαζόμαστε την ώρα που μαγειρεύουμε. Αλεύρι, ζάχαρη, κουβερτούρα, ξηροί καρποί και παρόμοια υλικά που χρησιμοποιούνται σε παρασκευή γλυκών τοποθετούνται μαζί σε ράφι, ανάλογα με το πόσο συχνά φτιάχνουμε τα κέικ μας.
Ομοίως οι πιατέλες και τα σερβίτσια που είναι πιο «καλά» δεν τα βάζουμε με τα καθημερινά μας πιάτα, γιατί θα πιάνουν χώρο χωρίς λόγο. Τα βάζουμε σε άλλα πιο χαμηλά ράφια. Καλό είναι να είναι χαμηλά, ώστε να μπορούμε να τα πάρουμε χωρίς τον κίνδυνο ατυχήματος.
Συμβουλή #4
Διανομή στο χώρο σύμφωνα με τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές
Τι σημαίνει αυτό? Εύκολο! Οι κατσαρόλες σε ντουλάπι κάτω απο τις εστίες, η γάστρα κοντά στο φούρνο, τα σερβίτσια και τα ποτήρια κοντά στο πλυντήριο πιάτων, τα τρόφιμα κοντά στο ψυγείο (για γρήγορη τακτοποίηση από το supermarket). Καταλάβατε τι εννοώ!
Συμβουλή #5
Έξυπνοι τρόποι αποθήκευσης
Τα έξυπνα τρικς αποθήκευσης, τα διαχωριστικά, οι γυάλες, τα κουτιά και τα καλάθια μας βοηθούν να έχουμε μια καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα, ωστε πάντα να μπορούμε να βρούμε πού έχουμε τι, χωρίς να χρειάζεται να πετάξουμε τα πάντα έξω. Μπορείτε να πάρετε ιδέες στο άρθρο μας: ιδέες οργάνωσης αλλά και σε αυτό για την ανακύκλωση στην κουζίνα.
Λοιπόν? Τι λέτε? Μπορεί η κουζίνα σας να γίνει πιο λειτουργική?!