Fashion victim / Quick History

20 δεκαετίες γυναικείας μόδας: Μέρος ΙΙ


Η γυναικεία μόδα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με την ίδια τη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτές. Μπορεί να έχει αποκτήσει μία επιφανειακή έννοια τα τελευταία χρόνια, ίσως λόγω της ανάγκης να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Αξίζει να κάνουμε μία ανασκόπηση λοιπόν.  Το δεύτερο άρθρο του αφιερώματός μας αφορά τον 20ο αιώνα, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τον 19ο αιώνα.

Αρχές 20ου αιώνα

Θα θυμάστε τους στενούς κορσέδες και τα άβολα βαριά ρούχα του προηγούμενου αιώνα. Στις αρχές αυτού του αιώνα, η μόδα προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, καθώς αλλάζουν οι κοινωνικά αποδεκτές ασχολίες μια γυναίκας. Το τένις και το ποδήλατο επιτρέπονται πλέον, ως εκ τούτου, τα ρούχα της γυναίκας σχεδιάζονται σε πιο απλές γραμμές για να διευκολύνουν τις αθλητικές δραστηριότητες της. Ο κορσές δεν σφίγγει πλέον τόσο την κοιλιά και δημιουργείται μία χαρακτηριστική καμπύλη S στο σώμα της γυναίκας. Εκείνη την περίοδο, που χαρακτηρίζεται από ψηλά, σφιχτά κολάρα και μεγάλα καπέλα, έχουμε και το «κορίτσι του Gibson«. Πρόκειται για τα σχέδια γυναικών που έφτιαχνε ο illustrator Gibson με χαρακτηριστικά πλούσιους και χαλαρούς κότσους και βαριά βλέφαρα. Το χτένισμα αυτό ήταν χαρακτηριστικό των δεκαετιών 1900 και 1910.

 

Η αστραφτερή δεκαετία του ’20

Η δεκαετία, όπου η μόδα μπήκε στην μοντέρνα εποχή. Ήταν η πρώτη φορά που οι γυναίκες εγκατέλειψαν τις αυστηρές σιλουέτες των προηγούμενων ετών και φόρεσαν πιο άνετα ρούχα, όπως κοντές φούστες και παντελόνια. Ακόμα, έκοψαν τα μαλλιά τους, φόρεσαν πιο ψηλά τακούνια και πιο έντονο make up. Τα σωληνοειδή φορέματα με πιέτες, ανοίγματα ή σούρες επέτρεπαν την κίνηση. Το «flapper» look, όπως αυτό παρουσιάζεται στην ταινία The Great Gatsby, είναι η πιο αξιομνημόνευτη τάση των 20.

 

The Great Depression (δεκαετία του 30)

Η δεκαετία του 30 στιγματίστηκε από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, και η καθημερινή ένδυση δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Έφυγε το επιδεικτικό ύφος της προηγούμενης δεκαετίας, τα φερμουάρ χρησιμοποιήθηκαν ευρέως, ενώ τα ψεύτικα κοσμήματα έγιναν πιο διαδεδομένα, με πρώτη διδάξασα την Coco Chanel και τη σειρά των ψεύτικων μαργαριταριών της.

 

Ταυτόχρονα, βέβαια, το Holywood προσέφερε διαφυγή από την σκληρή πραγματικότητα. Ήταν η χρυσή εποχή του glamour και φυσικά τα ρούχα που φορέθηκαν στην μεγάλη οθόνη δεν διέφεραν από την τάση: μεταξωτά και σατέν φορέματα με πτυχές που αγκάλιαζαν το γυναικείο σώμα αναδεικνύοντας τη θηλυκότητα των stars της εποχής.

 

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (δεκαετία του 40)

Το δελτίο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περίπτωση της μόδας μεταφράστηκε σε περικοπή της χρήσης του υφάσματος, τόσο ώστε να είναι ίσα ίσα αρκετό για κανονική κίνηση του σώματος. Το look έγινε πιο αυστηρό, πιο military. Τα φορέματα έγιναν φούστες και μπλούζες ώστε οι γυναίκες με λιγότερα κομμάτια να μπορούν να κάνουν περισσότερες εμφανίσεις.  Όταν, μάλιστα, οι γυναίκες έγιναν κανονικά μέλη του εργατικού δυναμικού, άρχισαν να ντύνονται ανάλογα. Ο λόγος; Πρακτικός. Χρειάζονταν ρούχα ασφαλή, που δεν θα πιάνονταν σε μηχανές, όπως ακριβώς τα αντρικά παντελόνια. Η Katherine Hepburn έκανε δημοφιλές το ψηλόμεσο παντελόνι εκείνη ακριβώς την εποχή.

 

Δεκαετία 1950

Η υψηλή ραπτική επανεμφανίστηκε την δεκαετία που ακολούθησε τον πόλεμο. Το αυστηρό στρατιωτικό look αντικαταστάθηκε από την απαλή θηλυκή σιλουέτα που λάνσαρε ο Christian Dior με το New Look του: λεπτή μέση και πλούσια φούστα, κάτω από το ύψος του γονάτου.

 

Δεκαετία 1960

Η μόδα εκείνη την εποχή ήταν επαναστατική και είχε πάνω από μία τάση, αντικατοπτρίζοντας τα κοινωνικά ρεύματα της εποχής. Έχουμε το ρεύμα mod: στρωτά παπούτσια, γεωμετρικά σχέδια και ίσιες γραμμές, σχεδόν ανδρόγυνες. Από την άλλη έχουμε το hippie chic: τζιν, έντονα χρώματα, ψυχεδελικά σχέδια,έθνικ ρούχα, με άνετη και χαλαρή γραμμή.

Δεκαετία 1970

Η δεκαετία της disco. Το wrap φόρεμα της Diane Von Furstenberg έγινε το σήμα κατατεθέν της δεκαετίας, με τις γυναίκες να το φορούν το πρωί στο γραφείο και το βράδυ στην έξοδό τους. Οι πλατφόρμες αντικαταστάθηκαν από τα mules και τα δετά στον αστράγαλο παπούτσια.

Δεκαετία 1980

Η pop κουλτούρα διείσδυσε στην μόδα την δεκαετία του 80, πειραματίστηκε και δημιούργησε περίεργα αποτελέσματα που άγγιξαν (και ορισμένες φορές) ξεπέρασαν τα όρια του κίτς.

Η μόδα εκείνη την εποχή απέρριπτε την χίπικη μη-υλιστική ιδεολογία που ενέπνευσε και την δεκαετία του 70. Οι άνθρωποι κέρδιζαν περισσότερα χρήματα κι αυτό έπρεπε να φανεί. Η σαπουνόπερα Δυναστεία διέδωσε τις μεγάλες βάτες, που έδωσε στις γυναίκες μία επικρατούσα θέση στο χώρο εργασίας. Οι μεγάλες βάτες έγιναν ένα «ρούχο δύναμης», που έκανε τις γυναίκες να νιώθουν ίσες με τους άντρες.

 

Δεκαετία 1990

Η grunge αισθητική και ο μινιμαλισμός επικράτησαν της επιτηδευμένης τάσης του 1980.

Και κάπου εδώ τελειώνει το αφιέρωμα για την γυναικεία μόδα τους δύο προηγούμενους αιώνες . Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον!

Φιλιά!

One thought on “20 δεκαετίες γυναικείας μόδας: Μέρος ΙΙ

  1. 30s-40s-50s οι αγαπημένες μου!! Πόσο πολύ έχει αλλάξει η μόδα! Πολύ όμορφο άρθρο!θα ήταν ενδιαφέρον να γινότανε κάποιο παρόμοιο και για την αντρική μόδα!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.