Αν τα Χριστούγεννα είναι κοσμοπολίτικη γιορτή, το Πάσχα απαιτεί οικογένεια και παράδοση! Για να δούμε λοιπόν μερικές παραδοσιακές οικογενειακές δραστηριότητες που τόσα χρόνια συμβάλλουν στο δέσιμο των γενεών και στη συνέχιση των εθίμων. Μπορείτε να τις κάνετε με τα παιδιά σας, με τα αδέρφια σας, με το σύντροφό σας ή ακόμα καλύτερα με τη μαμά ή τη γιαγιά!
Μμμμμ! Τι μυρίζει ωραία;
Η προετοιμασία για το Πάσχα μας φέρνει στο μυαλό λιχουδιές που σηματοδοτούν την γιορτή. Ο φούρνος καίει, το δωμάτιο είναι ζεστό και γεμάτο έντονες μυρωδιές από τη ζύμη, παντού ταψιά και λαδόκολλες και εργασιακός οίστρος.
Τσουρέκια και κουλουράκια πασχαλινά
Συνταγές υπάρχουν πολλές στο Διαδίκτυο, αλλά ρωτήστε και τη μαμά ή τη γιαγιά σας! Όλο και κάποια χρήσιμη συμβουλή θα έχουν να σας δώσουν. Ειδικά οι γιαγιάδες δεν έχουν πλέον άλλη χαρά, από το να μεταδίδουν την εμπειρία τους, οπότε δώστε τους την ευκαιρία να αισθανθούν ότι σας βοηθούν. Σίγουρα θα ξέρουν κάτι παραπάνω, εξάλλου!
Μην αναλάβετε μόνη σας να φτιάξετε κουλουράκια και τσουρέκια. Χρειάζονται πολλά χέρια, πολλά μάτια και πολλή καλή διάθεση! Τα παιδιά σας σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν, δώστε τους να ζυμώσουν και να πλάσουν κι αυτά τα δικά τους κουλουράκια. Θα το καταδιασκεδάσουν!
Κόκκινα αυγά
Το ξέρετε ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την θυσία του Κυρίου, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση; Για αυτό και βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις που συνοδεύουν αυτό το έθιμο. Ένας μύθος που λέει πως μία μέρα, μετά την Ανάσταση του Χριστού, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Κύριος και ό,τι ακριβώς συνέβη. Δίπλα τους εκείνη τη στιγμή υπήρχε ένας άνθρωπος που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Ο Καίσαρας έδειξε απορημένος και είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αβγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Έτσι κι έγινε και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι το αυγό είναι πανάρχαιο σύμβολο γέννησης της ζωής και χρησιμοποιείται σε πρωτόγονες και εξελιγμένες θρησκείες σε όλο τον κόσμο. (Πηγή: helppost.gr)
Το βάψιμο των αυγών παραδοσιακά γίνεται με ειδικές κόκκινες βαφές, που προμηθεύεται κανείς από τα σούπερ μάρκετ. Αλλά υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί δημιουργικοί τρόποι για να στολίσετε τα πασχαλινά αυγά σας. Βάψτε μερικά κόκκινα και πειραματιστείτε με τα υπόλοιπα!
Σας προτείνουμε μερικούς στα παρακάτω άρθρα μας: Οικολογικά αυγά | Αυγά με κλωστές φλος | Πρωτότυπα αυγά | Ζωγραφιστά αυγά
Κατάνυξη
Μην ξεχνάμε ότι το Πάσχα είναι μία θρησκευτική εορτή. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα πορεύεται προς την Ανάσταση με κατανυκτικές ακολουθίες. Η κορύφωση γίνεται στην ταφή του Κυρίου την Μεγάλη Παρασκευή. Μην αμελήσετε να πάτε λίγο πιο νωρίς από την περιφορά του Επιταφίου και να παρακολουθήσετε τα τροπάρια και τους θρήνους. Άξιον εστί.
Στολισμός Επιταφίου
Ακόμα, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά την Σταύρωση, πολλές εκκλησίες οργανώνουν τον στολισμό του Επιταφίου. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται και ψέλνουν τα τροπάρια, παραδοσιακά μοιρολόγια, θρήνους, αλλά και ελπιδοφόρα θέματα για την Ανάσταση, «ξενυχτώντας μαζί με την Παναγία» για τον νεκρό Χριστό. Παράλληλα στολίζουν τον Επιτάφιο. Αν και ακούγεται θλιβερή η ατμόσφαιρα, δεν είναι καθόλου στην πραγματικότητα. Η ομαδική εργασία δένει τις γενιές και μεταφέρει ήθη και έθιμα από τους μεγάλους στους μικρούς, τα οποία οι τελευταίοι φρεσκάρουν με το νεανικό τους πνεύμα.
Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να πηγαίνω με τη μητέρα μου, τη θεία και τη γιαγιά μου (τρεις γενιές μαζί) στην εκκλησία στις 12 το βράδυ και η κάθε μία ήξερε την δουλειά της. Σε μας τα μικρά, μας έδιναν να βελονιάζουμε βιολέτες και να φτιάχνουμε γιρλάντες, η γιαγιά καθόταν με τις μεγαλύτερες και τραγουδούσαν ή έδιναν οδηγίες και οι υπόλοιπες έφτιαχναν μπουκέτα και τα κάρφωναν στον Επιτάφιο ή μάζευαν τα πέταλα για τις μυροφόρες κ.α. μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μακάρι να μη χαθεί αυτή η παράδοση, θα ήθελα να τη γνωρίσουν και τα παιδιά μου.
Λαμπάδες
Νονές και νονοί όλου του κόσμου! Την προσοχή σας παρακαλώ! Ακόμα κι αν είστε πολυάσχολοι ή πολύ μακριά από τα βαφτιστήρια σας, μην τα παραμελείτε αυτή την εποχή του χρόνου! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τους χαρίσετε την λαμπάδα τους και το σοκολατένιο τους αυγό.
Τώρα, όσοι από εσάς, έχετε τη διάθεση, η λαμπάδα έχει μεγαλύτερη αξία όταν είναι προσωπικά φτιαγμένη με μεράκι για το βαφτιστήρι σας. Θα βρείτε στο εμπόριο σκέτες λαμπάδες όλων των σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων. Στολίστε τις με κορδέλες και αξεσουάρ, ανάλογα την ηλικία του παιδιού και χαρίστε τις με αγάπη. Είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά, να εκτιμήσουν την αξία της λαμπάδας τους, που θα είναι μοναδική στον κόσμο και ειδικά φτιαγμένη για αυτά, σε αντίθεση με μία κοινή λαμπάδα, που θα την έχουν πιθανώς άλλα χίλια.
Ακόμα, μία πολύ ευγενική χειρονομία είναι, τώρα που μεγαλώσατε, να χαρίσετε εσείς στη νονά σας τη λαμπάδα της! Σίγουρα θα το εκτιμήσει.
Δείτε μερικές λαμπάδες που φτιάξαμε εμείς για βαφτιστήρια σε μία συνάντησή μας: τσουπρολαμπάδες
Μοιραστείτε μαζί μας δικές σας παραδοσιακές οικογενειακές δραστηριότητες που κάνετε από τον τόπο σας!
Καλό Πάσχα!