Columns / House & Deco crush / Meet the artist

Tsourlakis Tiles: ελληνικά χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια στο Ρέθυμνο


11887740_1126810960681755_2948174284056223314_oΣε κάποια βόλτα μου στο Ρέθυμνο, αυτό το καλοκαίρι, βρήκα έναν πολύ όμορφο φούρνο, που με κέρδισε η αισθητική και η ζέστη του ατμόσφαιρα.  Γρήγορα γρήγορα, λοιπόν,  έβγαλα φωτογραφία και την ανέβασα στη σελίδα μας στο Facebook, για να σας την δείξω. Τη θυμαστε;

Σχεδόν ένα μήνα μετά, καθώς αναζητούσα πληροφορίες για πλακάκια κουζίνας, τράβηξε την προσοχή μου μία σελίδα με χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια που κατασκευάζονται στο Ρέθυμνο. Ενθουσιάστηκα με όσα έβλεπα, ενθουσιάστηκα ακόμα περισσότερο που είναι ελληνικό εργοστάσιο και ακόμα πιο πολύ, που βρίσκεται στην επαρχία. Καθώς στις Tsoupress εκτιμούμε την τέχνη και προωθούμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, στο χώρο του design, πήρα την απόφαση ότι δεν μπορώ να σας έχω τέτοιο μυστικό, επιβάλλεται να σας τους γνωρίσω. Ήρθα σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους και παρατήρησαν ότι η παραπάνω φωτογραφία είναι από φούρνο με δουλειά τους! Σύμπτωση;

Μάλλον οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά της ελληνικής εταιρείας Τσουρλάκης, η οποία κατασκευάζει υψηλής αισθητικής και design τσιμεντοπλακάκια και τα εμπορεύεται σε όλον τον κόσμο. Η δουλειά της ξεχωρίζει. Μάλιστα, καθώς η κατασκευή τους είναι χειροποίητη, ένα προς ένα ξεχωριστά, ο πελάτης έχει την ευχέρεια να παρέμβει στα χρώματα ή ακόμα και να ζητήσει custom σχέδια, ώστε να αποκτήσει ακριβώς αυτό που ψάχνει.

Δείτε τι μου είπαν οι ίδιοι:

Τα τσιμεντοπλακάκια έχουν κυριαρχήσει στο χώρο της διακόσμησης τα τελευταία χρόνια.  Ασχολείστε καιρό με την παρασκευη τους; Το εργοστάσιο υπήρχε απ’το 1913 , και το ξανάνοιξε το 2012 ο εγγονός Βαγγέλης Τσουρλάκης.

4Είναι πολύ παλιό. Πώς και πήρε την απόφαση να ανοίξει ξανά το εργοστάσιο ο κ. Βαγγέλης Τσουρλάκης εν μέσω κρίσης; Ξεκίνησε από χόμπι και μεράκι στην αρχή , και για δική του προσωπική χρήση καθώς ήταν δυσεύρετα, ποιοτικά και καλά χειροποίητα πλακάκια στον Ελλαδικό χώρο .

Εκτός από μεράκι και φαντασία, που θέλει αυτή η εργασία, απαιτεί και τεχνογνωσία, η οποία δεν είναι εύκολο να βρεθεί στην Ελλάδα. Πέρασε μέσα από την οικογένεια, παραδοσιακά;Η τεχνογνωσία αποκτήθηκε σιγά σιγά , με δοκιμές και πολύ δουλειά.Έρευνα πάνω στα υλικά, ταξίδια στο εξωτερικό , μελέτη πάνω στο προϊόν και βέβαια επαφές με παλιούς μάστορες στην Ελλάδα οι οποίοι έδωσαν τις γνώσεις τους. Έτσι διατηρήθηκαν οι παλιές τεχνικές αλλά με βελτίωση της ποιότητας ,χάρη στην άριστη γνώση των νέων τεχνολογικών μεθόδων. Σαφώς βέβαια και υπήρχαν και κάποιες γνώσεις απ΄την οικογένεια, καθώς η κύρια ασχολία τους στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το κατασκευαστικό κομμάτι ( σίδερα, κατασκευές κτλ).

16Τα σχέδια, από την άλλη, είναι πολύ φρέσκα και μοντέρνα. Ρίχνοντας μια ματιά στη σελίδα σας, βλέπω αμέτρητα projects. Ο κόσμος, λοιπόν, φαίνεται να έχει εκτιμήσει πολύ τη δουλειά σας (όπως κι εγώ, χωρίς να το ξέρω, με τον φούρνο στο Ρέθυμνο!) . Περισσότερο εργάζεστε με επαγγελματικούς χώρους ή και για ιδιώτες; Τα σχέδια ποικίλουν σε κλασσικά, μοντέρνα , παραδοσιακά, έθνικ κτλ για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη . Επίσης η γκάμα μας ανανεώνεται συνεχώς. Το πελατολόγιο ποικίλλει και με επαγγελματίες ( κατασκευαστικές – τεχνικές εταιρείες , ξενοδοχεία , χώροι εστίασης κτλ ) αλλά και με ιδιώτες κάθε ηλικίας που επιθυμούν να διακοσμήσουν το σπίτι τους και δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς την παραγγελία των προϊόντων μας.

8

Αν κάποιος πελάτης θέλει κάποιο ειδικό σχέδιο ή μία μίξη σχεδίων (οπως είθισται να τοποθετούνται στο χώρο), ποια είναι η διαδικασία παραγγελίας μέχρι το τελικό στάδιο; Πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή και να δουν δουλειά σας από κοντά οι αναγνώστες μας που δεν βρίσκονται στην αγαπημένη Κρήτη; Τα πλακάκια μπορούν να γίνουν στην πράξη σε όποια απόχρωση επιθυμεί ο πελάτης βάση της παλέτας Benjamin Moore Classic (είτε είναι ένα σχέδιο , είτε μίξη σχεδίων -patchwork ). Κατά κύριο λόγο δουλεύουμε ηλεκτρονικά και μέσα απ’το site μας (ενότητα «εφαρμογές » ) είτε μέσα απ’τις σελίδες μας στα social media (fb , instagram , pinterest κτλ) υπάρχουν άπειρες συνθέσεις όπου μπορεί να διαλέξει ο πελάτης μια ή περισσότερες της αρεσκείας του και μας τη στείλει στο μειλ μας για να προχωρήσει σε παραγγελία. Επίσης υπάρχει και εφαρμογή(tsourlakistiles) για IPAD όπου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να την κατεβάσει δωρεάν και να φτιάξει τη δική του σύνθεση. Σαφώς και υπάρχει τηλεφωνική υποστήριξη σε όλο αυτό και οτιδήποτε χρειαστεί παραμένουμε στη διάθεση του για να τον εξυπηρετήσουμε . Τέλος , στέλνονται δείγματα στους μακρινούς ενδιαφερόμενους για να δούν την δουλειά μας.

5βΓια να κλείσουμε, συχνά, ακούμε από αναγνώστες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή ανακαίνισης σπιτιού και αναζητούν τα κατάλληλα υλικά, ότι τα εν λόγω τσιμεντοπλακάκια είναι πρόσκαιρη μόδα (contemporary) και φοβούνται να τα τοποθετήσουν π.χ. στην κουζίνα τους, γιατί θα μοιάζουν παλιά μετά από μια δεκαετία. Αυτό που συμβουλεύουμε σε όσους φοβούνται πως είναι απλά μια μόδα , είναι πως η καλή και κλασσική ποιότητα, και το καλό γούστο δεν είναι πρόσκαιρη μόδα και μπορούν να μείνουν απαράμιλλα μέσα στον χρόνο . Τα τσιμεντοπλακάκια ξαναήρθαν για να μείνουν και λόγω της μεγάλης γκάμας σχεδίων και χρωμάτων μπορεί να καλύψει και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Στο παρακάτω video μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον τρόπο κατασκευής των πλακακιών. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη διαδικασία:

 Ολοκληρωμένα Projects

Ετοιμαστείτε για μία γερή δόση χρωμάτων και σχημάτων! Θα ζαλιστείτε από την ποικιλία εφαρμογών, τις πρωτότυπες ιδέες΄, το απόλυτα επιτυχημένο mix n match και κυρίως όταν προσέξετε στις λεζάντες σε ποια μέρη έχουν γίνει εφαρμογές.

Δείγματα δουλειάς

..που μιλούν από μόνα τους.

Από την φαντασία στην υλοποίηση

odysseas-paragogi

Με αυτές τις εικόνες σας χαιρετώ και σας προτρέπω να ψάξετε την εν λόγω εταιρεία,  μπορεί να βρείτε ιδέες και εφαρμογές, εκεί που δεν το περιμενατε.

Λίλιαν

3 thoughts on “Tsourlakis Tiles: ελληνικά χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια στο Ρέθυμνο

  1. Παράθεμα: Η κουζίνα της Σοφίας/ Advices and ideas for a brand new kitchen | tsoupress

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.