Ask Tsoupress / Columns / House & Deco crush

Η κουζίνα της Σοφίας/ Advices and ideas for a brand new kitchen


Καλημέρα σας! Έχω κι εγώ το αιώνιο πρόβλημα επιλογής πάγκου & πλάτης για την κουζίνα μου. Η κουζίνα είναι σε παράλληλη διάταξη, στη μία πλευρά είναι τα κάτω ντουλάπια βακελίτης τύπου ξύλο με γκρι-καφέ νερά και τα κρεμαστά λάκκα σε off-white απόχρωση, κάτι κοντά σε βανίλια. Απέναντι, το πλαίσιο του ψυγείου μαζί με μία στήλη/τροφοθήκη, ένα χαμηλό ντουλάπι πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί πάγκος που θα χρησιμοποιείται ως τραπέζι και ένα μόλις κρεμαστό, είναι όλα στο χρώμα του γκρι-καφέ βακελίτη. Το πάτωμα είναι αρκετά ουδέτερο, γκρι πολύ ανοιχτό, σχεδόν του πάγου. Η αρχική σκέψη ήταν να βάλω πάγκο χαλαζία λευκό και πλάτη από το ίδιο υλικό αλλά φοβάμαι μη δείξει η κουζίνα σαν νοσοκομείο. Πολλοί μου λένε να βάλω σκούρο γκρι πάγκο και να βάλω στην πλάτη κάποιο ανοιχτόχρωμο πλακάκι για να δέσει με τα κρεμαστά, ομολογώ όμως ότι το πλακάκι δε με ενθουσιάζει σαν ιδέα. Αν βάλω σκούρο πάγκο και πλάτη τότε τα κρεμαστά δεν θα φαίνονται άσχετα με το σύνολο? Παρακαλώ για τα φώτα σας!

IMG_4503

Σοφία μου συγχαρητήρια για τη νέα σου κουζίνα! Καλά μαγειρέματα!

Ας πάρουμε τα πράγματα,  όμως,  από την αρχή, δηλαδή από τα χρώματα.

Λευκό πάγκο και πλάτη δε θα προβληματιζόμουν καθόλου να βάλω, από φόβο μην δείξει αποστειρωμενο το αποτέλεσμα. Ίσα ίσα,  η κουζίνα θες να δείχνει καθαρή και αρχοντική και το λευκό βοηθά πολύ σε αυτό. Εξάλλου, το ξύλο ζεσταίνει το χώρο.

75c3ff662b6b80684193b30ee65bb9a2

Το πρόβλημα μου είναι τα «βανίλια» ντουλάπια με το λευκό: μου χτυπάνε στο μάτι! Αν ήταν κι αυτά λευκά,  θα στο πρότεινα ασυζητητί. Αλλά τώρα δεν με ικανοποιεί.

Την σκούρα πλάτη μην το σκέφτεσαι με τίποτα. Το σκούρο τείνει να ξεχωρίζει στο μάτι και εν προκειμένω θα δημιουργηθεί ένα περίεργο σχήμα στο χώρο. Επίσης, θα σου σκοτεινιασει ο χώρος, γιατί έχεις μόνο ένα άνοιγμα για φυσικό φωτισμό στο και τα κάτω ντουλάπια είναι ήδη σκούρα. Επομένως, θες πλάτη πιο ανοιχτή από τα ντουλάπια.

Θα πρότεινα να κινηθείς σε σπασμένο θερμό λευκό στην πλάτη και ίδιο χρώμα στον πάγκο. Επίσης,  δε θα μου άρεσε τελείως μονόχρωμη πλάτη. Κάποιο μοτίβο θα ήθελα να δω. 

20134_coki13c_01_PE364868

Σου προτείνουμε την επόμενη χρωματική παλέτα και κάποια διακοσμητικά αντικείμενα που θεωρούμε ότι ταιριάζουν με το στιλ της κουζίνας σου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου ποιά χρώματα σου αρέσουν και τί χρωματική παλέτα θα χρησιμοποιήσεις, για να ξέρεις τί ζητάς απο την αγορά.

Ο κανόνας των τριών χρωμάτων ισχύει και εδώ. Τα χρώματα λοιπόν των ντουλαπιών σου αντιστοιχούν περίπου στους παγκόσμιους κωδικούς της NCS S 6010-G90Y και S 7010-G90Y, και θεωρούνται τα κύρια χρώματα που υπάρχουν σε ποσοστό πάνω από 50% του χώρου σου. Το δευτερεύον χρώμα των κρεμαστών ντουλαπιών αντιστοιχεί σε κωδικό NCS S 0505-G90Y, ενώ ένα τρίτο χρώμα που σου προτείνουμε και θα ταίριαζε με τα υπόλοιπα, είναι το φυστικί σε δύο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις με κωδικούς NCS S 1015-G20Y και S 1020-G20Y. Είναι ζωντανό χρώμα και και πολύ στη μόδα, σε ξεκουράζει και θα δώσει προσωπικότητα στην κουζίνα σου!

Τέλος, πάρε μερικές ιδέες για αντικείμενα και συσκευές που θα μπορούσες χρησιμοποιήσεις για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα:

kitchen colour palettes1kitchen colour palletes


Πάμε να βρούμε τα υλικά μας τώρα.

Φυσικά πετρώματα

Μίλησες για χαλαζία,  Σοφία μου, και θα θέλαμε να αδραξουμε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει ο φυσικός και ο τεχνητός.

Ο φυσικός χαλαζίας συγκαταλεγεται στα φυσικά πετρώματα, μαζί με το μάρμαρο και τον γρανίτη.  Διαχρονική επιλογή, θα λέγαμε, πάντα όμως με ειδική επεξεργασία της επιφάνειάς τους που τα καθιστούν ανθεκτικά στα οξέα. Σε γενικές γραμμές είναι πολύ ανθεκτικά στη χρήση και το χρόνο και μπορείς να βρείς ωραίες ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του υπόλευκου, του ανοιχτού μπέζ, της βανίλιας.

Συνθετικά υλικά

Εναλλακτικά, αν η επιλογή των φυσικών πετρωμάτων είναι πολυδάπανη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανθεκτικά συνθετικά πετρώματα όπως τεχνομάρμαρα, τεχνογρανίτες, χαλαζιακά τεχνητά πετρώματα (silestone, okite, quarella) ή και μοριοσανίδα με επίστρωση βακελίτη που ονομάζεται duropal, αρκετά οικονομικό υλικό όμως χωρίς μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης, σου προτείνω το corian και το staron (πιο οικονομικό από το corian), υλικά χωρίς πόρους και αρμούς και σε μεγάλη γκάμα αποχρώσεων.

colour for the back

Quartz της Silestone

silestone-yukon

silestone-blanco-dune

lagoon

Τα παραπάνω υλικά μπορείς να τα τοποθετήσεις και στην πλάτη του πάγκου της κουζίνας σου για να επιτύχεις ένα ομοιόμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πλακάκια

Είπες ότι δεν ενθουσιάζεσαι στην ιδέα,  Σοφία,  και δε θα σε αδικήσω αν έχεις στο νου τα συντηρητικά πλακάκια, που είχαν οι μαμάδες μας στην κουζίνα το 80.

Όμως.

Θα ήθελα να το ξανασκεφτείς, γιατί η μόδα τα θυμήθηκε,  όπως καθετί ρετρό, τα ανανέωσε, τα περιποιηθηκε, τα προσάρμοσε και μας τα προσγείωσε αυτή τη δεκαετία φρέσκα – φρέσκα.

Τα τσιμεντοπλακάκια θα έχεις παρατηρήσει ότι έχουν κατακλύσει μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες. Είναι στο απόγειο τους τα τελευταία χρόνια. Σου ταιριάζουν απόλυτα στην κουζίνα, ειδικά αν βρεις γκρι-μπεζ της άμμου. Αν το τολμήσεις, θα βρεις στο Rdeco Shop.  Και πρόσφατα γνώρισα την εταιρεία Tsourlakis Tiles, που φτιάχνει χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια σε οποιουσδήποτε χρωματισμούς. Εξαιρετική!

Μια άλλη μόδα, που όμως χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα, είναι τα πλακάκια τύπου μετρό. Είθισται να τα βρίσκεις σε λευκό και πράσινο της μέντας. Όμως, το μοτίβο που δημιουργούν μπορεί να γίνει και με άλλα παραλληλόγραμμα πλακάκια. Για παράδειγμα:

Craquel_Kitchen_-_Static

fresh-wall-tiles-design-ideas-for-kitchen-on-kitchen-with-wall-tilefinding-the-best-kitchen-wall-tile-and-kitchen-tile-designs-ideas

stone

Τέλος, ο νεροχύτης μπορεί να γίνει inox και να συνδυαστεί πολύ όμορφα με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές σου, διαφορετικά θα σε διευκολύνει πρώτα η επιλογή πάγκου και πλάτης και με βάση τα χρώματα θα επιλέξεις και τον νεροχύτη.

Καλή επιτυχία με την κουζίνα σου! Περιμένουμε σύντομα νεότερες φωτογραφίες και ό,τι επιπλέον χρειαστείς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς και η blogoπαρέα μας με περισσότερες ιδέες!

Στεύη και Λίλιαν

asktsoupress1

2 thoughts on “Η κουζίνα της Σοφίας/ Advices and ideas for a brand new kitchen

  1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια!
    Τείνω λοιπόν προς τεχνογρανίτη, κι αφού όργωσα την Αττική έχω να σας καταθέσω τα εξής: «σπασμένο θερμό λευκό» δεν υπάρχει.
    Τα περισσότερα σπασμένα λευκά που παίζουν στην αγορά, και κοίταξα Hanstone, Quarella, Compac, Silestone, Starlight και μπορεί και μερικά ακόμα που δε θυμάμαι, είναι ψυχρά, έχουν ένα γκρι τόνο. Οπότε μάλλον καταλήγω στο vanille της compac (για δείτε εδώ να μου πείτε κι εσείς: http://www.compac.es/en/cocinas/galeria.aspx?cat=2 ) το οποίο είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα, βανίλια, και ματσάρει ακριβώς με τα κρεμαστά.
    Τώρα μας μένει η πλάτη……………….. 🙂

    Μου αρέσει!

    • Μια χαρά φαίνεται στον υπολογιστή, Σοφία. Καλά κάνεις και απορρίπτεις τα ψυχρά χρώματα. Αν βάλεις το ίδιο για πλάτη? Νομίζω πως είναι το καλύτερο.

      Σκέψου ξανά και τα πλακάκια. 🙂

      Στείλε μας φωτογραφίες με το τελικό αποτέλεσμα!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.