… ή αλλιώς χαριτολογώντας «Μικρά μυστικά για το κρίστμας ντεκορασιόν».
Τσούπρες μου! Ξέρω ότι αγαπάτε τα όμορφα πράγματα γύρω σας και για ποιο άλλο λόγο άραγε θα ήσασταν σε αυτό το blog. Τα Χριστούγεννα και η γιορτινή ατμόσφαιρα ενδείκνυνται για να βάλετε λιιιγο παραπάνω μαξιμαλισμο στη ζωή σας, με χρυσόσκονη, κορδέλες και πολλά μικρά και μεγάλα χρωματιστά γυαλιστερά στολίδια, αλλά αυτό το άρθρο έρχεται να σας …βάλει φρένο, να το πω; Θα πω, να σας δώσει μερικές συμβουλές, για να βγάλετε το παιδί από μέσα σας, χωρίς να μοιάζει το αποτέλεσμα με ζωγραφιά της τριχρονης ανηψιας σας που μόλις ανακάλυψε τους μαρκαδόρους με γκλιτερ.
Έχουμε και λέμε:
1. Δεν υπάρχει περιορισμός στα χρώματα πλέον. Το πατροπαραδοτο κόκκινο, το glamorous χρυσό και το εντυπωσιακό ασημί κυριαρχούν, αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να βάλετε π.χ. παστέλ χρώματα. Το κόλπο είναι στους συνδυασμούς. Λέμε όχι στο φιρδην μίγδην όλα-τα-στολίδια-μαζί πάνω στο δέντρο. Το ότι όλες είναι χριστουγεννιατικες μπάλες δε σημαίνει ότι ταιριάζουν απαραίτητα μεταξύ τους.
2. Προτιμήστε έναν συνδυασμό δύο-τριών το πολύ χρωμάτων. Θέλετε σίγουρο αποτέλεσμα; Δοκιμάστε τα ξύλινα στολίδια σε ματ κόκκινο, άσπρο και φυσικό χρώμα. Έχουν ένα παιδικό αέρα. Για πιο glamour δέντρο, συνδυάστε χρυσό-μαύρο ή άσπρο-ασημί. Παρα πολύ σικ είναι τα μονοχρωματικα δέντρα, όπου επενδυουμε σε διαφορετικά υλικά: γκλιτερ, φτερά, κρύσταλλα, κορδέλες. Ο γενικός κανόνας είναι: πολλά χρώματα – μια υφή ή ένα χρώμα – πολλές υφές.
3. Αποφύγετε πάση θυσία τα στολίδια που δείχνουν πιο «δευτερα», μόνο και μόνο για να βάλετε πολλά στο δέντρο σας. Καλύτερα ένα μινιμαλ αποτέλεσμα με μερικές καλές μπάλες, παρά εκείνα τα πλαστικα στολίδια και γιρλάντες της μαμάς από την δεκαετία του 90. Το να τους περάσετε κορδελιτσες δεν τα κάνει πιο όμορφα, αλλά πιο φορτωμενα. Αν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν ανανέωση στολιδιών, αγοράστε μια όμορφη κορδέλα και φτιάξτε φιόγκους από αυτήν. Ή κρεμαστε χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά. Γενικά, βάλτε τη φαντασία σας και γίνετε πιο πρωτότυποι.
4. Προσπαθηστε να διασκορπισετε όσο πιο τυχαία γίνεται τα στολίδια στο δέντρο. Μην βάζετε τα ίδια χρώματα δίπλα – δίπλα και μην αφήνετε σημεία που έχουν πολύ λίγες μπάλες σε σχέση με άλλα που έχουν πολλές. Η ισοκατανομη είναι πιο ισορροπημένη. Χαλασμένα και πιο παλιά στολίδια μπορείτε να βάλετε στο πίσω μέρος του δέντρου, που δεν φαίνονται.
5. Τα φωτάκια, για μένα, μπαίνουν αφού στολιστει το δέντρο. Έτσι, φροντίζω μερικές λάμπες να ρίχνουν το φως τους στα στολίδια που μου αρέσουν περισσότερο. Επίσης, όταν τοποθειτε τα φωτάκια φροντίστε να σχηματισετε έναν νοητό κώνο. Καλό είναι οι σειρές να είναι παράλληλες και να ισαπεχουν.
6. Δεν είναι το δέντρο, το μόνο που θα σας φτιάξει την χριστουγεννιατικη ατμόσφαιρα. Γιατί να του βάλετε όλα τα στολίδια και τις γιρλάντες που έχετε; Καλύτερα χωρίστε τα και φτιάξτε θεματικές γωνιές με αυτά. Ένα περβαζι παραθύρου με στολίδια από felt, ένα τραπεζάκι με ρόδια και κεριά, ένα γυμνό κλαδί με μικρές μπαλίτσες… πειραματιστείτε!
7. Δεν έχετε τι να κάνετε παλιά στολίδια, αλλά λυπάστε να τα πεταξετε; Δεχομαστε το συναισθηματικο δέσιμο. Βάλτε τα σε ένα δίσκο με κεριά, γεμίστε μια ή πολλές γυαλες και βάλτε τις στο μπουφέ, κολληστε τα σε έναν στεφάνι ή περάστε τα σε κορδέλα (ή σπάγγο – ανάλογα το ύφος τους) και φτιάξτε μια γιρλαντα για το τζάκι.
8. Αγάπη! Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη και αυτό φαίνεται στο δέντρο σας! Αφιερώστε του χρόνο, στολιστε το με μεράκι και προσοχή, και θα φέρει τη μαγεία των Χριστουγέννων σπίτι σας!
Αυτά από μένα, εύχομαι οι συμβουλές μου να σας φανούν χρήσιμες και στείλτε μας φωτογραφίες με τα δέντρα σας, για να τα ανεβάσουμε στο Facebook! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχα!