Organize me / Xmas

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο πάρτυ


Έχετε ποτέ βρεθεί σε ένα πάρτυ, που έχετε προσκληθεί από τις 9, πάτε στις 10.30 κι ακόμα είστε νωρίς; Μερικοί άνθρωποι κάθονται γύρω γύρω στους καναπέδες, άλλοι ακουμπούν στον τοίχο. Βρίσκετε τον οικοδεσπότη να βάζει ποτό σε έναν καλεσμένο κάτω από άπλετο διάχυτο φως. Ένα πιάτο σνακ βρίσκεται πάνω σε ένα ηχείο που παίζει αδιάφορα. Κάποιοι ήδη αποχαιρετούν…. Αν θέλετε να κάνετε ένα πάρτυ στο σπίτι σας, μην αφήσετε να συμβεί και σε σας κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία, που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: πυκνότητα, δομή, φωτισμός, ροή.

Πυκνότητα καλεσμένων στο χώρο

32145c0cf47fe1c6a374738f935ec69a

Οι άνθρωποι κάνουν το πάρτυ. Αλλά πόσους πρέπει να καλέσεις;

Η σωστή πυκνότητα – το πλήθος των ανθρώπων σε ένα δωμάτιο – εξαρτάται κυρίως από το ύφος του πάρτι και λιγότερο από την διάθεση που θέλεις να δώσεις. Η παρακάτω λίστα δείχνει το χώρο που χρειάζεται κάθε επισκέπτης ανάλογα το ύφος (με φαγητό, κοκτέιλ, με χορό) και τη διάθεση του πάρτυ (σοβαρό, ζωηρό, θερμό) .

 • Πάρτυ με φαγητό
  • Σοβαρό: 6 τμ
  •  Ζωηρό: 4,5 τμ
  •  Θερμό: –
 • Κοκτέιλ πάρτυ
  • Σοβαρό: 3,5 τμ
  •  Ζωηρό: 3 τμ
  •  Θερμό: 2,5 τμ
 •  Πάρτυ με χορό
  • Σοβαρό: 2,5 τμ
  • Ζωηρό: 1,8 τμ
  • Θερμό: 1,5 τμ

Διαιρούμε με το παραπάνω νούμερο τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που διαθέτουμε για το πάρτυ και έτσι έχουμε το πιο λειτουργικό πλήθος καλεσμένων. Υπολογίζουμε φυσικά μόνο το χώρο που διαθέτουμε για το πάρτυ, όχι όλο το σπίτι. Αλήθεια γνωρίζετε γιατί  ένα πάρτυ συνήθως καταλήγει στην κουζίνα; Γιατί, καθώς μειώνεται το πλήθος των καλεσμένων, οι άνθρωποι τείνουν να μεταφέρονται σε μικρότερο χώρο για να διατηρήσουν την πυκνότητα.

Δομή χώρου

d96a5347f12c56bf24768d4974ea0b23

Η δομή αφορά τον τρόπο που προσαρμοζεις το χώρο για το πάρτυ. Όπως και η πυκνότητά, η σωστή δομή εξαρτάται από το ύφος του. Για κοκτέιλ πάρτυ και για πάρτυ με χορό, δείτε μερικές ιδέες:

1. Χαρά παντού

Υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία στο χώρο του πάρτυ: είσοδος, μπαρ, φαγητό και μουσική. Τα διατηρούμε σε χωριστές σαφείς τοποθεσίες και φροντίζουμε να υπάρχει κενός χώρος ενδιάμεσα, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της εισόδου. Με αυτό τον τρόπο, οι καλεσμένοι εγκληματιζονται στο χώρο από την είσοδο τους. Δεν φοβόμαστε να μετακινήσουμε κάποια έπιπλα.

2. Εξαπλωθειτε

Ο ανοιχτός χώρος στο κέντρο βοηθά τον κόσμο να αναμειχθεί. Αν έχουμε επιπλέον χώρο στη διάθεσή μας, δημιουργούμε μια ζώνη για χορό και μία για κουβέντα. Αυτό επιτρέπει τους καλεσμένους να μετακινούνται όπου αισθάνονται άνετα κατά την διάρκεια της βραδιάς.

Φωτισμός

643d856c0b3265cdb6c57449b2894ea7

Ο φωτισμός είναι βασικό στοιχείο για τη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας, που συμπληρώνει την πυκνότητα  και τη δομή. Υπάρχουν δύο βασικές αρχές για το κατάλληλο φωτισμό. Μπορεί να μοιάζουν προφανείς, αλλά συχνά τις ξεχνάμε, καθώς το πάρτι αρχίζει.

1. Φωτισμός ανάλογα με τις ζώνες

Η είσοδος θέλει καλό φωτισμό συνεχώς, ενώ στον υπόλοιπο χώρο τα φώτα θα πρέπει σιγά σιγά να χαμηλώνουν: στην αρχή φωτεινά, μετά πιο αμυδρά για οικειότητα, τέλος σκοτεινά για χορό. Ο φωτισμός θα πρέπει να ακολουθεί τα σημεία που έχουμε δημιουργήσει για φαγητό, μπαρ και μουσική, καθώς και τις ζώνες για χορό ή κουβέντα.

2. Ποικιλία

Καθώς προχωρά η βραδιά, τα φώτα χαμηλώνουν και η μουσική δυναμώνει. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να έχουμε πολλά φωτιστικά και κεριά αναμμένα εξ αρχής, και στη συνέχεια να σβήσουμε τα κεντρικά και να αφήσουμε τα δευτερεύοντα ( π.χ. λάμπες σε τραπέζια, φωτάκια κρεμαστά, χριστουγεννιατικα φωτάκια κλπ).

Ροή βραδιάς

2eee1cbb7c2c12eb2c0a7eb7759be0a5

Είναι αλήθεια ότι μερικές συμβουλές μέχρι τώρα μοιάζουν στημένες. Όλα όμως γίνονται για την δημιουργία καλής ροής.

Η ροή είναι η αίσθηση όταν ένα πάρτυ πάει καλά: οι καλεσμένοι έχουν αναμειχθεί, απολαμβάνουν ό,τι προσφέρουμε και διατηρούνται οι συνομιλίες εδώ και εκεί. Την αναγνωρίζεις όταν την βλέπεις.

Έχοντας το σωστό πλήθος καλεσμένων, ο ένας μπαίνει στο προσωπικό χώρο του αλλού και οι συστάσεις γίνονται πιο εύκολες. Η κατάλληλη προσαρμογή του χώρου βοηθά στη μετακίνηση των καλεσμένων και την ανάμειξη τους. Ο φωτισμός βοηθά στο να χαλαρώσουν και να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα.

Ως οικοδεσπότες μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα ακόμα για να εξασφαλίσουμε την καλή ροή, καθώς το πάρτυ προχωρά:

Συστάσεις: μην σταματήσεις να συστηνεις κόσμο μεταξύ τους

Σερβίρισμα: φρόντισε να υπάρχουν ποτά στα χέρια όλων και φαγητό διαθέσιμο, ώστε να μη χρειάζεται να ψάξει κανείς για αυτά.

Κίνηση: μετακινησου, μην μείνεις στάσιμος σε ένα σημείο στο πάρτι σου.

Προσαρμογή: μετακίνησε την καρέκλα ή το τραπεζάκι από τη μέση, όταν χρειαστεί. Χαμήλωσε τα φώτα, δυνάμωσε τη μουσική, άλλαζε το σκηνικό.

Οι συμβουλές μας τελειώνουν εδώ, τώρα απαιτείται καλή διάθεση και καλή οργάνωση των υπολοίπων βασικών στοιχείων: φαγητό, ποτό, μουσική,  διακόσμηση. Δείτε επιπλέον ιδέες και καλή διασκέδαση!

Πηγή: apartmenttherapy.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.