Events & the city

Έκθεση: Tomorrows-Urban fictions for possible futures


Τι αναμένουμε να συναντήσουμε στο μέλλον;

Πως θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος και πόσο διαφορετική θα είναι η ζωή στη Γη;

Πόσο θα επηρεαστούν οι πολιτισμοί και η καθημερινότητά μας;

Κάποια απο αυτά τα ερωτήματα σίγουρα θα σας έχουν απασχολήσει και φυσικά η απάντηση δεν μπορεί να είναι μοναδική. Ο καθένας απο εμάς, θα μπορούσε να φανταστεί ένα δικό του αυριανό κόσμο, να οραματιστεί την κοινωνία του μέλλοντος και τη θέση του μέσα σε αυτή. Σε αυτό το όραμα στηρίχθηκαν 33 εικαστικοί, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσίασαν τη δική τους ουτοπία για το μέλλον των οικισμών, των αστικών κέντρων και του φυσικού περιβάλλοντος στην έκθεση «Tomorrows: Urban fictions for possible futures«.

/Artists, architects and designers tell stories about the cities of tomorrow. The exhibition presents utopian and dystopian scenarios, where the future becomes a tool of understanding present itself.

Μέσα στις αίθουσες της Διπλαρείου Σχολής, όπου φιλοξενείται η έκθεση, ο άνθρωπος, η τεχνολογία, οι κατασκευές είναι προταγωνιστές σε μελλοντικά σενάρια, τα οποία ξεπερνούν τις ιδέες που παρουσιάζονται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Οι πολιτείες του μέλλοντος πιθανόν να συναθροίζονται σε μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα, που θα συνδέονται παγκόσμια, δημιουργώντας την Οικουμενούπολη (Κ.Α.Δοξιάδης), ίσως το μέλλον να βρίσκεται κάτω απο τη θάλασσα (τύπος ενυδρείου) ή ακόμα μέσα στη γή και στους πάγους, παρακάμπτοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των παρενεργειών της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Το φυσικό περιβάλλον λειτουργεί ως προάγγελος του «αυριανού κόσμου».

Ανεστραμμένοι οικισμοί και κυψελώδεις δομές, η αρχιτεκτονική πλάθεται σύμφωνα με τις συνθήκες της εκάστοτε οικονομίας, οικολογίας και τεχνολογίας. Το περιβάλλον επηρεάζει τον άνθρωπο αλλά και ο άνθρωπος διαμορφώνει το περιβάλλον το οποίο εκμεταλλεύεται. Φουτουριστικές υποδομές αφορούν την εξόρυξη ενέργειας, τα συστήματα διανομής και αποθήκευσης πληροφοριών.

Η οικουμενική πόλη θα περιλαμβάνει έξυπνα συστήματα, τεχνολογικά δίκτυα, που θα επεξεργάζονται τις κινήσεις ανθρώπων και μηχανών και θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, με ένα επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ανθρώπου σε σχέση με τη φύση. Οι οικίες πιθανώς θα μοιράζονται σε πολλά διαφορετικά άτομα (ελάχιστος χώρος κατοίκησης), καλύπτοντας τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού και εναλλακτικών μορφών επιβίωσης-συμβίωσης. Σε άλλο σενάριο η δομή της κατοικίας θα αποτελείται απο ένα σύστημα τεταμένων καλωδίων τηλεπικοινωνίας με κατακόρυφες κηπουπόλεις. Πολυκατοικίες αναδιαμορφώνονται, γίνονται πολυπολιτισμικές, φιλοξενούν ανταλλαγές προϊόντων, ιδεών και υπηρεσιών συνδέοντας ολόκληρο τον πλανήτη σε μια γειτονιά.

Η έκθεση φιλοξενεί 33 συμμετοχές με ατομικά ή ομαδικά έργα, απο γνωστούς σύγχρονους και παλαιότερης γενιάς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και του Τάκη Χ. Ζενέτου. Το ταξίδι στις αίθουσες περιλαμβάνει βίντεο εγκαταστάσεις, ήχους και αφηγήσεις, αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες και αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

 

Πότε: H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου 2017/ The exhibition «Tomorrows» will last until 12/07/2017

Που: Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)/ It takes place at Diplareios School (Theatrou sq 3, Athens city center)

είσοδος ελεύθερη/ Admission free

http://www.sgt.gr/gre/SPG1757/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.