Cook it! / Meet the artist / Xmas

Στο τραπέζι: Γιορτινές συμβουλές μαγειρικής απο τον Ηλία Μαμαλάκη


Δεν υπάρχει πιο ιδανικός άνθρωπος να μας δώσει συμβουλές για το ελληνικό γιορτινό τραπέζι απο τον Ηλία Μαμαλάκη! Τον συναντήσαμε εχθές σε φιλανθρωπική εκδήλωση του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, μέσα σε ένα ζεστό και γιορτινό κλίμα! Και για άλλη μια φορά κρεμόμασταν απο τα χείλη του, ονειροπολώντας κουζίνες γεμάτες με αχνιστά φαγητά και μεζέδες, καθώς μας περιέγραφε με το δικό του μοναδικό τρόπο, συνταγές και μυστικά της μεσογειακής κουζίνας!

Ο άνθρωπος με το πηγαίο ταλέντο και την εμπειρία στην τέχνη της μαγειρικής, συμπλήρωσε τις παλαιές νοικοκυρές και έμαθε στις νέες, χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες κλασσικές συνταγές, μας έλυσε απορίες και μας γέμισε όρεξη για πειραματισμό στην κουζίνα! Ο Ηλίας Μαμαλάκης μοιράστηκε μαζί μας μερικά tips που όλες οι μαγείρισσες πρέπει να γνωρίζουμε:

Γιορτινές Συνταγές και Συμβουλές

Χοιρινό. Το χοιρινό επειδή είναι πολύ λιπαρό για να εξουδετερώσουμε τη γεύση του το μαγειρεύουομε με κάτι γλυκό. Παράδειγμα, αν θέλουμε να μαγειρέψουμε χοιρινό κρέας θα μπορούσαμε να το μαρινάρουμε με μέλι ή πετιμέζι. Μια ωραία συνταγή για χοιρινή σπάλα είναι να τη γεμίσουμε με δαμάσκηνα ή μήλο φιρίκι ή μανταρίνια. Μια σάλτσα που θα συνοδεύσει τη σπάλα είναι να χρησιμοποιήσουμε ξερά σύκα, να τα βράσουμε σε κόκκινο κρασί μέχρι να γίνουν πολτός και να τα περιχύσουμε στο κρέας.

Γαλοπούλα. Η γαλοπούλα είναι ξενόφερτο έθιμο, παρόλα αυτά μπορούμε να την προσαρμόσουμε στην ελληνική διατροφή χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα ταίριαζε γαλοπούλα μαριναρισμένη με λίγο λιωμένο βούτυρο, μουστάρδα, κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι και λίγο μπαχάρι. Αφήνουμε τη γαλοπούλα στη μαρινάδα όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα τη σκεπάζουμε με ένα τουρμπάνι βουτηγμένο στη μαρινάδα και την ψήνουμε σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. Μετά απο 1 1/2 ώρα αφαιρούμε το τουρμπάνι και παίρουμε το κατακάθι του ταψιού της γαλοπούλας, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με κόκκινο κρασί, λίγο μέλι και λίγο μουστάρδα. Μόλις βράσει το βγάζω και όταν πέσει η θερμοκρασία του, χτυπάω το μείγμα στο μίξερ και περιχύνω τη γαλοπούλα.

Αρνάκι. Το αρνάκι φρικασέ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο και ο Ηλίας Μαμαλάκης επιλέγει σαν ιδανικά χόρτα το μαρούλι και αντίδια, μαζί με πράσο, άνιθο, μάραθο, και κρεμμυδάκι. Πολύ ωραία γεύση δίνει και το σπανάκι.

    

Αγριογούρουνο. Για να μαλακώσει το αγριογούρουνο, όπως και οποιοδήποτε σκληρό κρέας, χρησιμοποιούμε ακτινίδια! Τα ώριμα ακτινίδια αν τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ με λίγο νερό και με αυτό το μείγμα αλείψουμε το κρέας, σε 6 ώρες θα έχει μαλακώσει, αλλά θα έχει αλλάξει και χρώμα (καφέ σκούρο). Αυτό συμβαίνει διότι η βιταμίνη C διεισδύει τους ιστούς του κρέατος και τους μαλακώνει.

Κουνέλι.  Γενικά το κουνέλι όταν μαγειρεύεται γίνεται ξηρό και χάνει τους χυμούς του. Οι λύσεις σε αυτό σύμφωνα με τον Ηλία Μαμαλάκη είναι δύο. Η πρώτη είναι να τυλίξουμε το κουνέλι με αρνίσια μπόλια και το ψήσουμε στο φούρνο, έτσι γίνεται ζουμερό και τρυφερό. Η δεύτερη είναι μια συνταγή με νόστιμη σάλτσα. Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες και το τοποθετούμε σε  ένα μικρό ταψί. Ψιλοκόβουμε μαϊντανό, άνιθο, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα και γεμίζουμε το ταψί. Μαγειρεύουμε μαζί με νερό και κρασί. Στη συνέχεια, παίρνουμε τη σάλτσα, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε να πάρει βράση και τέλος την περιχύνουμε στο κουνέλι.

2 Νηστίσιμες Συνταγές Χωρίς Λάδι

Πολυσπόρι. Είναι ένα πολύ δυναμωτικό φαγητό τις ημέρες της νηστείας που γίνεται με πολλά διαφορετικά όσπρια. Μουλιάζουμε σε νερό στάρι, φασόλια και ρεβύθια απο το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα βράζουμε όλα τα όσπρια μαζί και με φακές και προσθέτουμε ένα ποτηράκι κρασί. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να νοστιμίσει.

Ταχινόσουπα. Φτιάξτε για τη νηστεία μια εύκολη ταχινόσουπα, προσθέστε λίγο ρίζι και πασπαλίστε με καβουρδισμένο σουσάμι και μπόλικο λεμόνι.

Η Επόμενη Μέρα Των Γιορτών

Η επόμενη μέρα των γιορτών μας βρίσκει με πλήθως περισσεύματα φαγητών που φυσικά δεν θα πετάξουμε αλλά με αυτά θα φτιάξουμε μερικές ακόμα «έξυπνες» συνταγές!

  • Περισσεύματα απο τη γαλοπούλα. Ξεψαχνίζουμε τη γαλοπούλα και μπορούμε να την φτιάξουμε σάντουιτς με μουστάρδα. Διαφορετικά την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τη μαγειρεύουμε σαν τον κιμά με λίγο κρεμμυδάκι και ντομάτα για να τη σερβίρουμε με μακαρόνια.

  • Περισσεύματα τυριών. Με αυτά φτιάχνουμε μια τυρόπιτα. Αν θέλουμε φτιάχνουμε παραδοσιακή μπεσαμελ του Τσελεμεντέ και ρίχνουμε τα τυριά, φέτα, ανθότυρο και μανούρι μαζί με πιπέρι.

  • Περισσεύματα χωριάτικης σαλάτας. Τη σαλάτα που θα περισσέψει τη βράζουμε σε κατσαρολάκι και γίνεται νόστιμη σάλτσα για μακαρόνια.

Και μια επιπλέον συμβουλή απο τον Ηλία Μαμαλάκη για τις Tsoupress:

Το σωστό αυγολέμονο

Το αυγολέμονο γίνεται με 4 αυγά. Χωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μαρέγκα. Χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους, ρίχνουμε το λεμόνι σιγά-σιγά και τέλος το ζουμί απο το φαγητό. Το αποτέλεσμα; Το αυγολέμονο δένει αμέσως στην κατσαρόλα!

Αγαπητέ Ηλία, σε ευχαριστούμε για αυτή τη «νόστιμη» βραδιά! Οι Tsoupress σου εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένα! S.

O λογαριασμός του Ηλία Μαμαλάκη στο facebook

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s