House & Deco crush / Inspiration

Μην διακοσμήσετε έναν ενοικιαζόμενο χώρο όπως το σπίτι σας.


Αποφασίσατε να διαθέσετε έναν προσωπικό σας χώρο προς ενοικίαση σε πλατφόρμα τύπου airbnb. Πολύ ωραία. Πώς όμως θα σας αποφέρει κέρδος; Επαρκεί να έχετε έναν καθαρό χώρο με τις βασικές παροχές; Επαρκούν οι γνώσεις σας από τη φιλοξενία φίλων ή το καλό σας γούστο στο σπίτι σας, για να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό;  Ή μήπως απαιτείται κάτι παραπάνω; Μήπως η διακόσμηση παίζει ρόλο; Αν πιστεύετε ναι, τότε διαβάστε αυτό το άρθρο, όπου συλλέξαμε από τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες μερικά βασικά στοιχεία design ενοικιαζόμενων χώρων, και σας τα παρουσιάζουμε. Γιατί…

1) Το Νούμερο Ένα Έπιπλο

Ο χώρος που θα νοικιάσουμε θελουμε να λέει σαφέστατα «διακοπές».  Έτσι, το βασικό έπιπλο είναι το κρεβάτι, καθώς εμπνέει ό,τι αποζητούμε, όταν φεύγουμε από το σπίτι μας: άνεση, ξεκούραση, χαλάρωση.

Μην βάλετε ποτέ οι επισκέπτες σας να κοιμηθούν σε ένα κρεβάτι που δεν θα μπορούσατε να κοιμηθείτε εσείς. Ως εκ τούτου, το κρεβάτι πρέπει να έχει καλό στρώμα, μαλακά μαξιλάρια και καθαρά αφράτα κλινοσκεπάσματα. Πολλά μαξιλάρια διαφορετικού μεγέθους και μία επιπλεον κουβέρτα με μαλακή υφή φέρνουν χουχουλιάρικη αίσθηση, ενώ τα λευκά σεντόνια δίνουν την αίσθηση καθαριότητας.

Το κεφαλάρι του κρεβατιού είναι από μόνο του μία ολόκληρη κουβέντα, καθώς μπορεί να παίξει τον βασικό διακοσμητικό ρόλο στο δωμάτιο κι επομένως μπορεί να απογειώσει την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου, αλλά και να την καταρρίψει.

2) Ναι στο vintage, όχι στο παλιό

Πολύ συχνά συναντούμε ενοικιαζόμενα δωμάτια  με ένα συνονθύλευμα παλιών επίπλων διαφόρων δεκαετιών και τεχνοτροπιών χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αντίστοιχη μιας αποθήκης. Φυσικά, αυτό το καθόλου ελκυστικό χαρακτηριστικό του χώρου σας έχει άμεσο αντίκτυπο στο κατά πόσο θα τον επιλέξουν.

 Η μικρή επιχείρηση που θέλετε να στήσετε απαιτεί κάποιου είδους επένδυση. Δεν χρειάζεται να καταφύγετε εξ’ ολοκλήρου σε νέες αγορές, αλλά σε λύσεις που δίνουν την αίσθηση του επιτηδευμένου παλιού, δηλαδή του vintage. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάψετε τα παλιά έπιπλά σας με το ίδιο χρώμα και να επιλέξετε μοντέρνα λευκά είδη, όπως κουρτίνες, χαλιά και σκεπάσματα.

3) «Λόκαλ» χαρακτήρας

Ο επισκέπτης σας ενδιαφέρεται να μάθει για την περιοχή που διαμένει. Αν ο χώρος που προσφέρετε διευκολύνει την επαφή του με την ντόπια κουλτούρα, μετατρέπετε την διαμονή του σε εμπειρία κι αυτόματα κερδίζετε πολλούς πόντους. Ταυτόχρονα, διαφοροποιείστε από την σωρεία δωματίων με πανομοιότυπο design, σαν να βγήκαν από κατάλογο σουηδικών επίπλων.

Πώς γίνεται αυτό; Με την τέχνη, φυσικά. Μην σκέφτεστε μόνο μαίανδρους και κίονες. Στην Ελλάδα έχουμε πλούσια λαϊκή τέχνη με τοπικά μοτίβα και παραδοσιακές τεχνοτροπίες που εχουν αρχαίες και βυζαντινές ρίζες. Κεραμική, υφαντουργική, ξυλογλυπτική, αργυροχρυσοχοία, αγιογραφία είναι μερικοί από τους κλάδους με σπουδαία παράδοση, τα προιόντα των οποίων μπορούν να ενσωματωθούν με επιτυχία στο σήμερα και να προσδώσουν χαρακτήρα, χωρίς να γίνονται γραφικά.

Διάσημα είναι τα πήλινα σκεύη απο τη Σίφνο, τα ξυλόγλυπτα έπιπλα της Σκύρου, τα γερακίτικα υφαντά Λακωνίας, αλλά δεν είναι τα μόνα που μπορούν για να χρησιμοποιηθούν. Πλεχτές κουβέρτες, σκάφες, κοφίνια, δοχεία λαδιού, παλιά κουζινικά σκεύη και αντικείμενα άλλης εποχής μπορούν να επαναπροσδιοριστούν ως προς την χρήση τους και να φέρουν μοναδικότητα και τοπικό χαρακτήρα σε ένα χώρο.

Ακόμα, υπάρχουν αντικείμενα από Ελληνες σχεδιαστές, οι οποίοι δημιουργούν την πιο σύγχρονη εκδοχή του χθες. Μπορείτε να βρείτε πολλά στο thegreekdesigners.com. Και φυσικά, υπάρχουν παντα τα DIYs, που μπορείτε να καταφύγετε με λίγο μεράκι κι έμπνευση.

4) Αποπροσωποποίηση

Σε περίπτωση που σχεδιάζετε να μένετε και οι ίδιοι κάποιο διάστημα στο χώρο που διαθέτετε προς ενοικίαση, είναι αναμενόμενο ότι θα τον διαμορφώσετε και σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Παρόλ’ αυτά οι επισκέπτες σας θα πρέπει να νιώθουν ότι βρίσκονται σε χώρο που έχει προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει τους ίδιους και όχι στο σπίτι κάποιου άλλου. Ορισμένες προσωπικές πινελιές, όπως βιβλία, επιτραπέζια και μουσικά όργανα δίνουν χαρακτήρα, άλλες όμως ενοχλούν, όπως φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή σας ή τα αποθηκευμένα χειμωνιάτικα ρούχα σας.

Ο κανόνας λέει πως ο,τιδήποτε βρίσκεται στο σπίτι, βρίσκεται και στη διάθεση των επισκεπτών. Έτσι, τα προσωπικά σας αντικείμενα θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρούνται: φωτογραφίες, αλληλογραφία, έγγραφα, υπολογιστές, κοσμήματα, καλλυντικά, λευκά είδη ή ανοιγμένες συσκευασίες ειδών κατανάλωσης και υγιεινής.

Μία έξτρα συμβουλή: Εφόσον ανοίγεστε στον κλάδο του τουρισμού, καλό είναι να αντιμετωπίσετε την επιχειρηματική σας απόφαση με επαγγελματισμό.  Βάλτε τα στάνταρ σας ψηλά και αντιμετωπίστε τις προκλήσεις με σοβαρότητα. Έτσι, μην διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες, εάν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του κλάδου. Η επένδυσή σας θα αποφέρει κέρδος τόσο σε σας, όσο στην τοπική κοινότητα σας, αλλά και γενικότερα θα βοηθήσει να ενισχύσουμε τη φήμη που έχει η χώρα μας στην υψηλή ποιότητα παροχής τουριστικών υπηρεσιών. Είναι για το καλό όλων μας.

Τέλος, μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το νέο project της άλλης τσουπρας (και όχι εμού): Urban Studio 11,  όπου μπορείτε να συνεργαστείτε επαγγελματικά για ανακαινίσεις airbnb. Η αγάπη της για την διακόσμηση γίνεται δημιουργία σε κάθε νέο χώρο,που ξεχωρίζει για τη προσωπικότητα και το συνδυασμό του σύγχρονου με την ελληνική παράδοση. Επικοινωνήστε μαζί της για να σας εμπνεύσει.

Καλές δουλειές!

 

One thought on “Μην διακοσμήσετε έναν ενοικιαζόμενο χώρο όπως το σπίτι σας.

  1. Τσουπρίτσα τα έχεις γράψει τόσο καλά που με κάνεις να παθιαστώ για άλλη μια φορά με την ιδέα της διακόσμησης των χώρων προς ενοικίαση Airbnb! Έτσι είναι όπως τα λές, χρειάζεται σοβαρότητα και να επενδύσει κάποιος σε κάτι που να αξίζει γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και σίγουρα ένας προσεγμένος χώρος θα συγκεντρώσει καλές κρητικές και κάποιος θα τον επισκεφτεί ξανά και θα τον προτείνει!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.