My eco - half / Xmas

Φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ποιό είναι ποιό οικολογικό;/ Eco-friendly christmas tree (natural or artificial)


Νομίζω οτι δεν είμαι η μοναδική που αναρωτιέμαι κάθε Χριστούγεννα αν θα στολίσω φυσικό ή τεχνητό δέντρο. Αν και είναι λίγες οι φορές που έχω αγοράσει φυσικό δέντρο, προτιμώ λόγο οικολογικής συνείδησης το ωραιότατο πλαστικό μου δέντρο, που είναι βέβαια πολύ συμμετρικό και δεν ευωδιάζει έλατο. Όμως τελικά, η απάντηση στην ερώτηση ποιό δέντρο είναι πιο οικολογικό προς το περιβάλλον, το φυσικό έλατο ή το τεχνητό, είναι προφανής ή μήπως όχι;

Οι παραγωγοί ελάτων υποστηρίζουν οτι δε χρειάζεται να νιώθουμε άσχημα για την αγορά ενός φυσικού έλατου. Τα χριστουγεννιάτικα έλατα είναι όπως τα μαρούλια και τα λάχανα. Φυτεύονται σε φάρμες, μεγαλώνουν και ο σκοπός τους είναι να διατεθούν στην αγορά, όπως συμβαίνει με ένα μαρούλι όταν έρχεται η ώρα να το κόψουμε για να το κάνουμε σαλάτα. Είναι γνωστό οτι 1,70-1,80 μέτρων δέντρο χρειάζεται περίπου μια δεκαετία για να μεγαλώσει. Όταν κοπεί, ο παραγωγός θα φυτέψει ένα άλλο δέντρο στη θέση του, το οποίο θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Η μια άποψη, αυτή των παραγωγών, παραθέτει την οικολογική σημασία που έχουν τα φυσικά δέντρα στο περιβάλλον. Τα δέντρα προσφέρουν πολλά οφέλη καθώς μεγαλώνουν, ακόμα και αν φύονται στο περιβάλλον μιας φάρμας. Παράγουν καθαρό αέρα, γεμάτο οξυγόνο και αποτελούν φυσικό περιβάλλον για πολλές μορφές ζωής. Καλλιεργούνται και στην Ελλάδα, σε πλαγιές που συχνά είναι ακατάλληλες για την ανάπτυξη άλλων καλλιεργειών και φυσικά είναι βιοδιασπώμενα.

Σε μια έρευνα στη Αμερική τα 3/4 των νοικοκυριών στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο και το 80% απο αυτά είναι τεχνητά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη έρευνα για το τι δέντρο προτιμούν οι καταναλωτές.

Η αλήθεια είναι οτι το τεχνητό δέντρο μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε χρόνο για αρκετά χρόνια. Οι κατασκευαστές θεωρούν οτι παρόλο που το τεχνητό δέντρο ακούγεται μη οικολογικό, αφού είναι κατασκευασμένο απο PVC και μέταλλο, που ανακυκλώνονται δύσκολα, εάν χρησιμοποιηθεί για περισσότερο απο 5 χρόνια (κάποιοι υποστηρίζουν 10 χρόνια) έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με ένα φυσικό δέντρο. Υποστηρίζουν οτι η αγορά ενός αληθινού δέντρου κάθε χρόνο και η πιθανή κατάληξή του στη χωματερή μετά απο ένα μήνα απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, νερού και περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απο τη βιομηχανία, σε σχέση με ένα επαναχρησιμοποιούμενο τεχνητό δέντρο.

Οι νέοι καταναλωτές στην Αμερική, ειδικά αυτοί που είναι περισσότερο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, επιλέγουν τα αληθινά δέντρα που καλλιεργούνται σε φάρμες στην περιοχή τους και διαλλέγουν το δικό τους δέντρο. Κάποιοι αγοράζουν ένα φυσικό έλατο σε γλάστρα και το στολίζουν κάθε χρόνο. Ή ακόμα νοικιάζουν κάθε χρόνο ένα τεχνητό δέντρο με στολίδια.

Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες απο τα δέντρα που καλλιεργούνται σε φάρμες, χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα σαν λίπασμα στα πάρκα και οι κορμοί τους χρησιμεύουν για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους. Κάποιες περιοχές χρησιμοποιούν τους κορμούς στις λίμνες για τη δημιουργία λιμναίων οικοσυστημάτων.

Στην Ελλάδα έλατα καλλιεργούνται στην περιοχή του Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων και υλοτομούνται μετά απο 12 χρόνια (με ύψος 2 μέτρα) για να πουληθούν στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Έτσι το κόστος μετακίνησης μειώνεται κατά πολύ, σε σχέση με το πλαστικό έλατο που κατασκευάζεται και μεταφέρεται απο την Κίνα. Επιπλέον, μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου, το φυσικό δέντρο καταλήγει στο ΧΥΤΑ Φυλής (για την Αθήνα), εκεί που οδηγείται και το πλαστικό δέντρο απο την Κίνα, υποθέτουμε μετά απο 10 χρόνια χρήσης. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν προβλέπεται η ανακύκλωση του δέντρου σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας.

Μια μελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που αξιολόγησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τεχνητού δέντρου και φυσικών δέντρων για την Αθήνα, κατέληξε οτι η αγορά ενός φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό (εάν θεωρήσουμε οτι χρησιμοποιείται για 10 χρόνια), έχει θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία όταν τοποθετείται μέσα στο σπίτι και πολύ καλύτερες επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα. Επιπλέον, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν ορεινούς πληθυσμούς.

Αν επιλέξετε φυσικό δέντρο μην ξεχάσετε να έχει μολυβοσφραγίδα, η οποία αποδεικνύει την προέλευσή του απο καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Τελικά εσείς τι δέντρο θα επιλέξετε/επιλέξατε για φέτος τις γιορτές; S.

Πηγές

www.nytimes.com

Theodoropoulou Ο., Zachos F.,  Douvalis S., Kalogeropoulos A., Pappia C., Reppa E., Detsis V. and K. Abeliotis (2009). Natural or artificial Christmas tree: a case study from Greece.  2nd International Conference on Environmental Management, Engineering, Planning and Economics (CEMEPE).

One thought on “Φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ποιό είναι ποιό οικολογικό;/ Eco-friendly christmas tree (natural or artificial)

  1. Είμαι υπέρ του πλαστικού δέντρου, αν και πολλά χρόνια της παιδικής μου ηλικίας συνδέθηκαν με αληθινό. Το αληθινό έχει άλλη ομορφιά, έχει τη μυρωδιά του. Αλλά δεν αξίζει για 15 μέρες να κόβεται και να πετιέται. Επίσης, αυτο με τις πευκοβελονες που βρίσκεις μέχρι και τον Μάιο, οταν σηκώνεις τα χαλιά, είναι πρόβλημα. Αν αγόραζα αληθινό, θα έπαιρνα μια γλάστρα για εξωτερικό χώρο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.