My eco - half

Πότισμα φυτών – 3 τρόποι να το κάνετε οικολογικά


Οι αγαπημένες μας ζαρντινιέρες με λουλούδια, οι γλάστρες με τα μυρωδάτα οπωροφόρα και τα αναρριχώμενα στο μπαλκόνι και τα ευαίσθητα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται συχνά τη φροντίδα μας.

Κλάδεμα, λίπασμα και το σημαντικότερο όλων… πότισμα. Ανάλογα με το φυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το πότισμα. Για παράδειγμα, τα περισσότερα αρωματικά φυτά χρειάζονται δύο φορές την εβδομάδα πότισμα ενώ τα κηπευτικά χρειάζονται συχνότερα νερό από τα παχύφυτα και τους κάκτους.

Επειδή πάντα οι Tsoupress προσπαθούμε να βρίσκουμε οικολογικούς τρόπους και ιδέες, για να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, σας προτείνουμε 3 οικολογικές συμβουλές για το πότισμα των φυτών, που εμείς εφαρμόζουμε συχνά.

1.Το νερό της βροχής

Το καλύτερο νερό που μπορούν να δεχτούν τα φυτά σας είναι το βρόχινο. Όσα φυτά είναι στον κήπο ή σε μπαλκόνι ακάλυπτο τότε είναι «τυχερά». Το νερό της βροχής έχει πολλά ωφέλιμα στοιχεία, διαλυμένα άλατα (νάτριο, χλώριο, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.α.) και θεωρείται «αγνό» νερό, αφού δεν έχει μολυνθεί με επιβλαβή συστατικά του εδάφους.

Μια καλή ιδέα είναι να μαζεύουμε το νερό της βροχής σε κουβάδες, κάθε φορά που βρέχει και με αυτό να ποτίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου και τις γλάστρες του μπαλκονιού. Έτσι κάνουμε και οικονομία στο νερό της βρύσης και τα φυτά παίρνουν τα πολίτιμα συστατικά που τους χρειάζονται κατευθείαν απο τη φύση.

2. Νερό απο βρασμένα χόρτα και λαχανικά

Ένας άλλος οικολογικός και οικονομικός τρόπος για να ποτίσουμε τα φυτά στις γλάστρες μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το νερό με το οποίο έχουμε βράσει πριν χόρτα και λαχανικά, όπως άγρια και ήμερα χόρτα, κολοκυθάκια, μπρόλοκο, πατάτες, σέλινο, σπανάκι κ.α. Όπως μαντεύετε αυτό το νερό είναι πλούσιο σε διάφορα θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, άλατα κ.α.) και είναι σαν μια μικρή δόση λιπάσματος για τα φυτά.

Προσοχή! Αφήνουμε πρώτα το νερό να κρυώσει και μετά ποτίζουμε τα φυτά.

3. DIY: αυτόματο πότισμα με μπουκάλια

Ένας τρόπος για να κάνουμε οικονομία στο νερό τους θερινούς μήνες και ειδικά όταν λείπουμε για διακοπές και δεν έχουμε αυτόματο πότισμα στις γλάστρες, είναι να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά μπουκάλια νερού του 0,5 λίτρου για τα φυτά που δεν χρειάζονται πολύ νερό και του 1 λίτρου για τα πιο μεγάλα φυτά. Κάνουμε μια τρύπα ή περισσότερες αν θέλουμε μεγαλύτερη ροή νερού στο καπάκι του μπουκαλιού, το γυρίζουμε ανάποδα και το τοποθετούμε στο χώμα της γλάστρας. Απο την εμπειρία μας, είναι μια πολύ καλή λύση για τους ξεχασιάρηδες, που δεν θυμόνται αν και πότε πότησαν τελευταία φορά τα φυτά τους!

Προσοχή! Πριν φύγετε για διακοπές δοκιμάστε 1-2 εβδομάδες νωρίτερα αυτή τη μέθοδο για να δείτε πόσες τρύπες θα χρειαστεί να κάνετε στα καπάπια για την κάθε γλάστρα.

Ελπίζουμε να σας δώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες οικολογικές ιδέες που θα κάνετε πράξη! S.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.