Η τεχνολογία του μέλλοντος, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Εικονικοί-ψηφιακοί βοηθοί, λογισμικό ανάλυσης εικόνας, μηχανές αναζήτησης, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας, ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), αυτά είναι μερικά από τα είδη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – ΑΙ) που συναντάμε σήμερα σε αυτό το ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο.
Αλλά τί είναι η ΑΙ; Σύμφωνα με την ΕΕ είναι η ΑΙ «αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Καθιστά τις μηχανές ικανές να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, σε ένα ορισμένα βαθμό, αναλύοντας τις συνέπειες προηγούμενων δράσων και επιλύοντας προβλήματα με αυτονομία.»
Όταν λοιπόν όλη αυτή η εκπληκτική τεχνολογία υπάρχει γύρω σου, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να την ανακαλύψεις και ο πιο όμορφος και άμεσος τρόπος είναι μέσω της τέχνης! Το φεστιβάλ “YOU AND AI: THROUGH THE ALGORITHMIC LENS” που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, ως έκθεση στο Πεδίο του Άρεως και ως συνέδριο, συζητήσεις κτλ. σε άλλους χώρους της Αθήνας, μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να διερευνήσουμε πως δημιουργούνται τα αλγοριθμικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην ΑΙ και πως επηρεάζουν και διαμορφώνουν την κοινωνία και καθέναν μας ξεχωριστά.
Η εμπειρία ήταν μοναδική! Μέσα από τα 25 διαδραστικά έργα που ξεπροβάλουν από το πράσινο του πάρκου νιώθεις κάτι να αλλάζει μέσα σου, ένα κομμάτι σου γίνεται ο άνθρωπος του μέλλοντος που ζει το κάθε τι μέσα από την τεχνολογία, αντιλαμβάνεσαι πόσο η τεχνητή νοημοσύνη υποκαθιστά βασικά πράγματα της καθημερινότητας και αλλάζει την αντίληψή σου για τον κόσμο. Η τεχνολογική έκφραση γίνεται το φυσικό μας περιβάλλον και το αντίστροφο. Τεράστιες οθόνες που προβάλουν τυχαίες ή προσχεδιασμένες ψηφιακές δημιουργίες, 3D γλυπτά και φυσικές και τεχνητές εγκαταστάσεις ζουν και τρέφονται από τα ψηφιακά ίχνη που αφήνουν οι άνθρωποι όταν κινούνται στην πόλη, όταν εργάζονται, όταν μιλούν, ακόμη κι όταν ερωτεύονται. Όλα αυτά υπό τη συνοδεία ήχων και περιγραφών, που ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική της ΑΙ και που νιώθεις να σε κατακτά όλο και περισσότερο καθώς περνάει η ώρα. Νέοι κόσμοι δημιουργούνται που κατηγοριοποιούνται σε αλγοριθμικά συστήματα και επαναπροσδιορίζονται, γίνονται αποδεκτοί ή αποκλείονται βάσει αυτοματισμών, και μηχανικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Οι μηχανές δημιουργούν τεχνητές γλώσσες και εικόνες που προορίζονται για άλλες μηχανές και εμείς προσπαθούμε να αντιληφθούμε. Οι αισθήσεις ενεργοποιούνται, οι σκέψεις και τα ερωτήματα πληθαίνουν, πως επηρεαζόμαστε από τη διαφορετικότητα; πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με την πολυπολιτισμικότητα και την παγκοσμιοποίηση; μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες ανθρώπινες και μη ανθρώπινες σχέσεις; πόσο ηθική είναι η τεχνητή νοημοσύνη; από που αντλούνται τα δεδομένα και ποιους μπορούν να βλάψουν; μπορεί να μας βοηθήσει στην περιβαλλοντική αλλαγή; πόση ελευθερία μπορούμε να δώσουμε στους αλγόριθμους; σε ποιο βαθμό επιτρέπουμε να ελέγχουν την καθημερινότητά μας; εμείς ελέγχουμε τη μηχανή, ή εκείνη εμάς;
Οι εικόνες είναι πολύ ενδεικτικές, σε σχέση με τις πολλές εμπειρίες που πρόσφερε αυτή η έκθεση και δυστυχώς δεν μπορούν να εκφράσουν το διαδραστικό χαρακτήρα της, ούτε να αποδώσουν τους ήχους και την εναλλαγή των εικόνων.
Περισσότερες πληροφορίες για την ΑΙ και την έκθεση θα βρείτε στον ιστότοπο:
https://www.onassis.org/el/whats-on/festival-you-and-ai-through-the-algorithmic-lens